jak w temacie czy ktos zakladal w 166 zarowki typu xenon jak sie to sprawuje i jak wyglada ??czy zakladaliscie tylko do soczewek czy wszystkie pozostale tez??
jak w temacie czy ktos zakladal w 166 zarowki typu xenon jak sie to sprawuje i jak wyglada ??czy zakladaliscie tylko do soczewek czy wszystkie pozostale tez??
potwornie się grzeją, dają dużo swiatła ale jak jedziesz na mokrej drodze to g*** widac. Poza tym szybko sie przepalają. Ogólnie nie warto
dzieki wielkie pozdrawiam serdecznie
Ewentualnie możesz zobaczyć żarówki pokroju Philips Blue Vision - dają ładne, białe światło i świecą ładnie.
To zależy co chcesz uzyskać, jeśli tylko niebieskawy efekt, to jak najbardziej da się to poniekąd osiągnąć, ale to już zalatuje "wiejskim tuningiem" takie żarówki robiły wrażenie, ale 6 lat temu.
Natomiast jeśli chcesz poprawić sobie bezpieczeństwo i lepiej widzieć, to polecam żarówki Philips GT 150. Testowałem je i naprawdę warto. Komplet na allegro kosztuje w granicach 80zł bodajże, ale to nie są pieniądze wyrzucone w błoto. Nie dają niebieskiej poświaty, ale doskonale oświetlają drogę białym światłem.
Jeśli masz soczewki, to możesz pokusić się o zestaw HID, ale o temp koloru nie wyższej nić 6.000K po przekroczeniu tej granicy HID świeci coraz bardziej niebieską barwą, ale to oprócz "bajeranckiego" efektu świeci kiepsko, zwłaszcza, kiedy jest mokra nawierzchnia.
Pozdrawiam.
- Rafał
no wkoncu jakies konkrety hehe teraz pozostaje mi dylemat czy robic xsenony czy zalozyc takie zarowki
Żarówka, nawet najdroższa i najlepsza nie będzie świecić tak dobrze jak ksenon.
Co do koloru - jeśli brałbyś HID, to nie bierz więcej niż 5000. 6000 jest już zbyt niebieskie.
dzieki koledzy pozdrawiam
co do żarówek to przestowałem w zasadzie wszystkie, więc ezeli bierzesz je dla koloru to te a'la ksenonowe dadza najbardziej białe swiatło. Ale mają więcej Wat, niszcża lampe i nic w nich nie widąc![]()
Zadna porządna firmowa zarówka nie da ci białego swiatła.Do soczekek Hidy pasują najlepiej ale tu nie ma regfuły![]()
Nie wiem czy kolega wziął pod uwagę , że xenonka potrzebują jeszcze prztwornice aby działały a to koszt nie mały , jeżeli chodzi o oryginał , bo podrube mozna znaleźdź za jakieś 120 zł sztukę. Co do żywotności xenonków , to musze powiedzieć ,że jak narazie rewela . Wczesniej miałem Omege i tam zarówki wymieniałem raz na m-c , fakt , że kupowałem po 7 zł w markecie. No ale dobrej firmy kosztuje około 30 zł a xenonki mozna dopaśc juz za 60 zl szt. Wybór należy do Ciebie