Witam,
otóż jestem szczęśliwym posiadaczem AR 156 od sierpnia 2012 roku. No właśnie...chyba zbyt szczęśliwym, bo moją głowę coraz częściej nawiedza temat przesiadki do 159-ki. Oczywiście jest to spowodowane tylko i wyłącznie zachwytem nad marką Alfy Romeo. Uważam, że to po prostu genialne auto. Nie będę wymieniał zalet, bo każdy z nas je znaOgromne wrażenie sprawiła na mnie 159-ka którą miałem okazję zwiedzić niedawno. Z tego powodu zacząłem zagłębiać się w informacje na temat tego auta. Pojawiło się jednak kilka pytań z mojej strony. Oczywiście większość z nich można pewno znaleźć na forum, ale przeszukiwanie (i czytanie często sprzecznych informacji) jest bardzo męczące. Pierwsza sprawa to cena. Czy faktycznie można kupić 6-8 letnią 159-kę w przedziale 20-30 tys. zł? Widziałem, że jest jakaś część osób na forum, które kupiły swoje egzemplarze za takie pieniądze, lecz zastanawiam się, czy kupno sprawnej, zadbanej 159-ki w tej cenie nie graniczy z cudem lub nie jest kotem w worku. Druga sprawa to silnik. Obecnie mam w swojej 156-tce 2,4 JTD 136 KM i zastanawia mnie jak duża jest różnica (o ile w ogóle jest) po przesiadce na 1,9 JTD 150 KM. Niby kuców więcej ale i masa 159, z tego co czytałem, jest większa. Ciekaw jestem czy jest tak samo mocna jak ta 2,4 136 KM. Trzecia sprawa to jakość. 159 wyszła w 2005 roku i pytanie brzmi czy auta z lat 2005-2007 mają jakieś niepokojące wady wynikające z początków produkcji?
Byłbym wdzięczny za odpowiedzi na nurtujące mnie pytania
Pozdrawiam