Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: [146] Przepustnica, nierównomierne obroty cd.

piotrsobon
    Gość

Domyślnie [146] Przepustnica, nierównomierne obroty cd.

Witam serdecznie!
    Po raz drugi pisze ponieważ pierwszy raz jak ,,skakały mi obroty,, to wyczyściłem przepustnicę i wszystko było ok. Jednak po bardzo krótkim czasie problem powrócił tj ok po 100 km. W wężu przed przepustnicą są ślady zaolejenia, czy powodem może być coś związanego z odpowietrzeniem skrzyni korbowej? Myślałem również nad tym czy to odpowietrzenie ( krótki wężyk między kanałem przed przepustnicą a górną częścią silnika) może być nieszczelny. I co zrobić by p[rzepustnica się tak często nie brudziła? jakieś koncepcje panowie?

janio
    Gość

Domyślnie

Przede wszystkim czyszczenie przepustnicy, nie powinno ograniczać się jedynie do wyczyszczenia tej części, do której można dostać się po zdjęciu rury dolotu powietrza, nie mniej "skarbów" zbiera się po drugiej stronie, do wyczyszczenia której trzeba zdemontować przepustnicę.

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie Re: Przepustnica, nierównomierne obroty cd.

Cytat Napisał piotrsobon
    Witam serdecznie!
    Po raz drugi pisze ponieważ pierwszy raz jak ,,skakały mi obroty,, to wyczyściłem przepustnicę i wszystko było ok. Jednak po bardzo krótkim czasie problem powrócił tj ok po 100 km. W wężu przed przepustnicą są ślady zaolejenia, czy powodem może być coś związanego z odpowietrzeniem skrzyni korbowej? Myślałem również nad tym czy to odpowietrzenie ( krótki wężyk między kanałem przed przepustnicą a górną częścią silnika) może być nieszczelny. I co zrobić by p[rzepustnica się tak często nie brudziła? jakieś koncepcje panowie?
    przepustnice najlepiej czyscic po jej zdemontowaniu.czeste zabrudzenie przepustnicy to skutek kiepskiej kondycji silnika(przedmuchy ze skrzyni korbowej,powodujace zaolejenie)
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Administrator weteran Maniak resoraków Avatar Krzyśko
    Mieszka w
    Kuryłówka
    Auto
    159 SW 1.9 JTS 2006r., 147 1.9 JTD 2004r.

Domyślnie

dzisiaj grzebioac przy silniku postanowilem i ja zajrzec do przepustnicy i oto co moje oczka ujrzaly z drugiej strony po odkreceniu jej:

159 SW 1.9 JTS 16V 2006r.
    147 1.9 JTD 8V 2004r.

piotrsobon
    Gość

Domyślnie

A jak zminimalizować przedmuchy ze skrzyni korbowej?

A ja przepustnicę czyściłem z obu stron, używając do tego cięgna gazu, ustawiłem ja w pozycji max. otwarcia i wyczyściłem bez demontażu ale dziś ją wyjmę jak mi radzicie. Może przyniesie to jakieś skutki, jeszcze sprawdzę cały dolot od filtra aż po przepustnicę bo te falujące obr. to przecież sprawa powietrza na 99 proc.

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał piotrsobon
    A jak zminimalizować przedmuchy ze skrzyni korbowej?

A ja przepustnicę czyściłem z obu stron, używając do tego cięgna gazu, ustawiłem ja w pozycji max. otwarcia i wyczyściłem bez demontażu ale dziś ją wyjmę jak mi radzicie. Może przyniesie to jakieś skutki, jeszcze sprawdzę cały dolot od filtra aż po przepustnicę bo te falujące obr. to przecież sprawa powietrza na 99 proc.
    przedmuchy spowodowane sa tym ze nie ma nalezytej szczelnosci miedzy tlokiem a gladza cylindra..zuzyte czy tez przegrzane pierscienie(lub/i duzy luz miedzy tlokiem a cylindrem spowodowany zuzyciem)
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.