Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Temat: Jak spaprać wymianę oleju?

Użytkownik Świeżak Avatar Zet
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    AR 159 ti tbi

Domyślnie Jak spaprać wymianę oleju?

Jak już pisałem w odrębnym wątku, niecałe 2 tygodnie temu wszedłem w posiadanie 146. Wszystko było pięknie dopóki po kilku dniach nie zobaczyłem plam pod samochodem, które z dnia na dzień były coraz większe. Pomacałem i wyszło, że to olej. Dzisiaj wjechałem na kanał i okazało się, że jakiś idiota wsadził pod korek miski olejowej gumową uszczelkę. Dokręcając udało się zrobić 3 pełne obroty korka, całe szczęście że na trasie mi się nie wykręcił, bo była by niezła buba. Nie wiem co za kretyn wpadł na taki pomysł, ale jak widać nawet przy wymianie oleju warto patrzeć "specom" na ręce.

Użytkownik Świeżak Avatar jj82
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    147 1.6 T.S. ECO

Domyślnie

Przyznam się że ja staram się jak najmniej pracy przy moim cacku oddawać tzw szpecom nawet jeśli to są starzy wyjadacze którzy o Alfach wiedzą wszytko to i tak nigdy nie zrobią klientowi usługi tak jak sobie, ale o gumowej podkładce pod korek spustowy oleju to jak żyję nie słyszałem - nagroda Darwina dla tego kto Ci tak to złożył

Użytkownik Świeżak Avatar Zet
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    AR 159 ti tbi

Domyślnie

na jego szczęście nie mi tylko poprzedniemu właścicielowi, jakby to mi zrobił to bym mu tą uszczelkę w 4 litery wsadził
    159 tbi Ti
    Giulietta 1.4 MA TCT
    Były Alfa 146 ti, 156 2,4 jtdm 20V

Użytkownik Ogier Avatar Rafik
    Mieszka w
    Bartoszyce/Londyn

Domyślnie

Ja zawsze patrze na rece!!! Juz mialem zapieczona nakretke na laczniku stabilizatora, ukrecona srube na dolnym wahaczu, niedokrecony filtr oleju, wymieniony nie ten wahacz co trzeba!!! Parodja!!!!

Pozdr.
    Była Alfa 156 2.4 JTD 10V 185 KM
    Byla Alfa 166 3.0 Super + LPG
    Jest Alfa 166 3.2

Siafal89
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Rafik
    Ja zawsze patrze na rece!!! Juz mialem zapieczona nakretke na laczniku stabilizatora, ukrecona srube na dolnym wahaczu, niedokrecony filtr oleju, wymieniony nie ten wahacz co trzeba!!! Parodja!!!!

Pozdr.
    mój Boże, nie wiedziałem, że takie rzeczy mechanicy potrafią zrobić :shock: Swoją drogą przypomniał mi się filmik z autokrata.pl gdzie facet, który miał zrobić przekładkę opon w BMW 5 zaczął palić nim gume, aż w końcu auto spłonęło :| :| :|

Użytkownik Znawca Avatar bimsky
    Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    Toyota Camry + 75 3.0M

Domyślnie

Cytat Napisał Siafal89
    Cytat Napisał Rafik

Pozdr.
    mój Boże, nie wiedziałem, że takie rzeczy mechanicy potrafią zrobić :shock: Swoją drogą przypomniał mi się filmik z autokrata.pl gdzie facet, który miał zrobić przekładkę opon w BMW 5 zaczął palić nim gume, aż w końcu auto spłonęło :| :| :|
    To nie była zwykła 5. To było m5 (w najgorszym wypadku jedyne 315 koni).

Od kiedy spaprali mi samochód przy wymianie uszczelniacza wału, patrzę wszystkim na ręce i jestem obecny przy wszystkich czynnościach serwisowych. Nie można nikomu ufac, jeśli chodzi o naprawy samochodu.
    http://www.facebook.com/75modificata/ <- opowieść o trudnej i burzliwej miłości ;-)

Strzala_1
    Gość

Domyślnie

.........
    Ostatnio edytowane przez Strzala_1 ; 13-03-2009 o 09:27

gardlo
    Gość

Domyślnie

Mi regularnie partaczą wymianę opon, raz w feuwert tak mi wymienili że uszkodzili kołnierz opony i musiałem kupować nową, drugi raz pojechałem do ASO Bołta i mi założyli w odwrotną stronę pomimo że były strzałki (przód dobrze, tył źle), po roku pojechałem do innego serwisu i też założyli mi w odwrotnym kierunku. Aż strach myśleć ile ludzi jeździ ze źle zamontowanymi oponami nawet o tym nie wiedząc. Niestety wszystko trzeba samemu sprawdzać.

adasco
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Strzala_1
    albo musiał zaufać albo by zabrał auto
    Ja z kolei nie trawie takiego podejscia mechanikow... Nie boj sie, ktos, kto ma pojecie o samochodach nie przyjedzie popatrzec, tylko zakasa rekawy i po prostu naprawi.
    Ja tam w warsztacie nie dosc, ze patrze na rece,. to wykonuje rozne czynnosci rownolegle z naprawiajacym. Przykladowo, chlopaki zmieniania wydech, a ja se podmalowywuje podwozie....
    ZET, nie narzekaj, mogli piacchu nasypac

Gardlo - z oponami to czesta pomylka. Masz kierunkowe, sprawdzaj montaz.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

a słyszeli o historii co w ASO wymieniali rozrząd i jedna srubka od obudowy spadla mechanikowi i oczywiscie zamiast jej poszukac poszedł po drugą a przy próbie zapalenia okazalo sie ze ona spadła w tryby rozrządu, oczywiscie kaszanka :wink: