siemka, chciałem trochę popracować nad zawieszeniem przy mojej Belli bo amory coraz gorzej skrzypią i bardzo mnie to drażni.
Na pewno do wymiany idą amory, wahacze,sprężyny są nowe KYB, co jeszcze powinienem wymienić ? Dzieki za pomoc
siemka, chciałem trochę popracować nad zawieszeniem przy mojej Belli bo amory coraz gorzej skrzypią i bardzo mnie to drażni.
Na pewno do wymiany idą amory, wahacze,sprężyny są nowe KYB, co jeszcze powinienem wymienić ? Dzieki za pomoc
zależy co stuka puka bo tak to można 500 zł na jedną stronę auta wydać (TRW). Aby to amory skrzypiały napewno? Z doświadczenia wiem, że to zazwyczaj górne wahacze skrzypią.
Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
Jest klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
ALFA-i każdy dzień jest inny
tak mi się wydaje bo przy progu zwalniającym skrzypi jak cholera, zresztą chciałem troche zainwestować w zawieszenie bo poprzedni włąsciciel nie bardzo dbał o to ...
Tak ogólnie to autorowi tematu kłania się forumowa wyszukiwarka bo o zawieszeniu jest tysiące postów i kilkanaście tematów...
Ja nie dawniej jak cztery miesiące temu wymieniłem górne wahacze na TRW bo skrzypiały i sworznie zakończyły też już swój żywot. Jakieś dwa tygodnie temu znów coś zaczęło mi skrzypieć. Pojechałem więc na OSKP i okazało się, że na dolnym wahaczu pękła gumowa osłonka sworznia co spowodowało początek jego korozji poprzez dostanie się wody i tym samym skrzypienie nawet w momencie skręcania kołami czy to w trakcie jazdy czy na postoju. W najbliższym czasie również przymierzam się do większego remontu zawieszenia. Do wymiany pójdą amory, sprężyny, wszystkie wahacze tył i przednie dolne. Czy macie może jeszcze jakieś sugestie odnośnie tego co jeszcze można było by wymienić przy takiej operacji? Tak jak pisałem niedawno zostały wymienione górne wahacze na TRW a trochę wcześniej gumy i łączniki stabilizatora z przodu i z tyłu.
jak już się bawisz to warto wymienić gumy stabilizatora
Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
Jest klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
ALFA-i każdy dzień jest inny