Czy AR 146 miała ocynk blachę? Pytanie dość prozaiczne ale przyznam się, że nie jestem pewny :?:
Czy AR 146 miała ocynk blachę? Pytanie dość prozaiczne ale przyznam się, że nie jestem pewny :?:
moja ma. Tylko co do podlogi to nie jestem pewien
A czy wszystkie mają bez wyjątków? Czy może są od któregoś rocznika?![]()
podobny temat juz był
http://www.forum.alfaholicy.org/topi...ght=ocynkowane
fiat tipo w 88 miał ocynkowaną blache takze alfa na 100%
bezwypadkowa 146 nie ma nigdzie ani grama rdzy
nie zgodzę się z tak rygorystyczną wypowiedzią, każdy samochód nawet ocynkowany w 100 % będzie kiedyś korodował. Moja Alfa ma rdzawy nalot na wszystkich łączeniach podłogi a czy to znaczy że była składana jak klocki lego w przydomowym warsztacie? nie znaczy to tylko tyle że polska sól wysypywana bez opamiętania w zimie robi swoje. Od razu uprzedzę iż mój egzemplarz nie jest popowodziowy - tylko typowo i zwyczajnie używany codziennie w pięknym nadwiślańskim kraju. Ocynkowanie nadwozia oraz wszelkie inne metody zabezpieczenia antykorozyjnego mają na celu opóźnienie procesu korozji a nie jego powstrzymanie.Napisał Alfista
pzdr
Co do ocynku blachy (nie tylko jeśli chodzi o AR) nie byłbym takim optymistą, jak co niektórzy i muszę się zgodzić z Kolegą jj82. Wszystko ma swój kres a dobry ocynk można traktować, jako ostatnią linię obrony przed korozją, gdy zawiedzie powłoka lakiernicza i preparat konserwujący podwozie :|
Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.
tzn mialem na mysli nadwozie.. w podłodze niestety mogą sie znależć ogniska to normalne ale nie dziury na wylot![]()
Ostatnio u siebie zauważyłem niewielkie ogniska pod siedzeniem kierowcy a konkretniej w okolicach zakończeń tych wzdłużnych przetłoczeń :>>>Napisał Alfista
Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.
A u mnie nie ma nic![]()
Zgodze się z wami koledzy, sól bywa zabójcza dla blachy, ale jak na razie rozwój technologii zabezpieczania poślizgowego dróg stoi na bardzo niskim poziomie ( przynajmniej w Polsce)