[159] Uruchomienie sprężarki klimatyzacji zimą

raZZorfish

Nowy
Auto
AR 159 JTDM 2006 150KM
Witam,
czy da sie uruchomic klime kiedy jeszcze sniezynka gosci na displejach naszych aut? Rozumiem, ze sprezarka nie chodzi, nawet jak ustawiam na LOW zima, bo nie zapala sie zolta dioda wokol przycisku? Pisze, bo wyczytalem, ze ponoc klime trza wlaczac co jakis czas, nawet zima, w ramach konserwacji. Dodatkowo sprezarka cyklicznie latem rzezi mi zanim sie odpali chlodzenie i chcialem ja teraz jakos sprawdzic. Pewnie bede mial z nia na wiosne rozprawke.

Włącz przycisk odparowywania/odmrażania szyby przedniej (drugi od prawej na samym dole klimatronika) i nawet w ujemnej temperaturze sprężarka klimatyzacji powinna "odpalić".

Witam,
czy da sie uruchomic klime kiedy jeszcze sniezynka gosci na displejach naszych aut? Rozumiem, ze sprezarka nie chodzi, nawet jak ustawiam na LOW zima, bo nie zapala sie zolta dioda wokol przycisku? Pisze, bo wyczytalem, ze ponoc klime trza wlaczac co jakis czas, nawet zima, w ramach konserwacji. Dodatkowo sprezarka cyklicznie latem rzezi mi zanim sie odpali chlodzenie i chcialem ja teraz jakos sprawdzic. Pewnie bede mial z nia na wiosne rozprawke.

Jak Ci rzęzi klima to najpierw uzupełnij czynnik chłodzący w układzie a potem ją uruchamiaj. Słyszałem , że można uszkodzić kompresor klimatyzacji, który jest smarowany czynnikiem wymieszanym z olejem

Włącz przycisk odparowywania/odmrażania szyby przedniej (drugi od prawej na samym dole klimatronika) i nawet w ujemnej temperaturze sprężarka klimatyzacji powinna "odpalić".
Robie tak codziennie i zolte kontrolki swieca sie tylko przy tym wlasnie przycisku i przy podgrzewaniu szyby tylnej. Sprezarka swieci sie na czerwono.

Najlepiej po prostu otwórz maskę i posłuchaj czy przy włączaniu w/w przycisku załącza się sprężarka klimy.
Dzisiaj właśnie uzupełniałem czynnik w układzie klimatyzacji, przed uzupełnieniem sprężarka pracowała głośno ale było to spowodowane niskim poziomem czynnika w układzie. Po uzupełnieniu wszystko działa jak należy.
Proponuję sprawdzić i ewentualnie uzupełnić poziom czynnika w układzie klimatyzacji i to teraz zanim amerykanie nie zaczną jak co roku "wysysać z rynku czynnik chłodzący" i cena przeglądu klimy w aucie skoczy o 100% ;). U mnie w Białym obecnie koszt sprawdzenia i uzupełnienia czynnika to 80pln, latem podskakuje nawet do 200pln.

trzeba jeżdzic cały czas na właczonej klimie i nie ma problemu, nie ma wtedy obawy że cos sie pozaciera bo olej z czynnika spłynie całkowicie na dół i nie bedzie smarowania,komp sam ja włacza i wył. ja tylko ustawiam temp. i daje na full auto reszt mnie nie interesuje :)

Czyli twierdzicie, ze jezdzac z opcja na Full Auto, 22 stopnie Celsjusza, klimatyzacja chodzi, pomimo, ze lampka sie swieci na czerwono? Ja prawie jestem pewien, ze przy takiej temperaturze, nie mozna jej wlaczyc. Widac to i pod maska i po obrotach silnika. Dopiero jak bedzie okolo +10 i ostre slonce, bedzie mozna ja uruchomic. Dlatego pytam, czy u Was sprezarka dziala w zime i swieci sie wokol (przycisku sniezynki) zolte swiatlo? Moze ja mam cos nie tak.

To lampka od klimy może świecić się też na żółto? :confused: To ja mam coś nie tak, bo sobie tego nie przypominam :cool:

Sprawdziłem przed chwilą. Przy włączeniu przycisku odparowania szyby przód, włącza się podświetlenie owego przycisku i ogrzewania szyby tył oba z podświetleniem na żółto, dodatkowo załącza się klima i przycisk od klimy podświetlony jest na czerwono.

Gdyby chodzila sprezarka, to nawiew wlaczal by sie od razu na przednia szybe, by odparowac, po odpaleniu zimnego silnika i nacisnieciu tego przycisku nawiewu na przod- tak mi sie wydaje. Tymczasem, ten nawiew wlacza sie po lekkim nagrzaniu silnika dopiero. Kontrolka klimy ma 3 stany, ktore wg mnie reprezentuja: Pusty, niepodswietlony - klimatyzacja wylaczona, czerwony - klimatyzacja w gotowosci, zalaczy sie kiedy bedzie taka potrzeba. Czyli przelaczy sie na... 3 stan: Zolty - sprezarka klimatyzacji pracuje. Magil, zrobie Ci zdjecie zoltej lampki, jak tylko sie ociepli :)

Z klimatyzacją trzeba jeździć cały rok, żeby cały układ pracował. Druga sprawo jest taka, że klima jednak osusza wnętrze dzięki czemu na zimno nie zaparują tak szyby jak bez klimatyzacji. Każdy doświadczony spec od klimatyzacji to potwierdzi.

To nie jest prawdą. W ujemnej temperaturze mimo podświetlania się przycisku klimatyzacji sprężarka nie załącza się. Tak jest w każdym samochodzie, to działa jedno z zabezpieczeń układu.

To nie jest prawdą. W ujemnej temperaturze mimo podświetlania się przycisku klimatyzacji sprężarka nie załącza się. Tak jest w każdym samochodzie, to działa jedno z zabezpieczeń układu.
Normalnie nie w każdym aucie się włączy, ale jak pisałem, jeśli włączysz przycisk odparowania szyb to się włączy sprężarka klimy mimo ujemnej temperatury, sprawdzone wczoraj w serwisie klimatyzacji przy -3C.

Auto stoi w ogrzewanym garażu, czujnik temp pokazuje 15 st. C. Włączam odparowywanie szyb, słyszę, że sprężarka się włącza. Ale żadna żółta dioda (tylko czerwona) wokół przycisku ze śnieżynką się nie włącza. To źle? Mam wersję przed FL.

Auto stoi w ogrzewanym garażu, czujnik temp pokazuje 15 st. C. Włączam odparowywanie szyb, słyszę, że sprężarka się włącza. Ale żadna żółta dioda (tylko czerwona) wokół przycisku ze śnieżynką się nie włącza. To źle? Mam wersję przed FL.

Wszystko ok. Nie ma czegoś takiego jak żółta obwódka wokół przycisku klimy - jest tylko czerwona.

Amortyzatory
Powrót