[159] Żywotność silnika 1.9 8V w 159

Auto
159
Jak to z nim jest? Ile da się na nim przejechać realnie km bez żadnych wirusów, czipsów itd. itp? Wiem,że ten silnik ma dość dobre opinie , wtryskiwacze wręcz bardzo dobre a jak jest naprawdę? Jakie macie przebiegi bez remontu czegokolwiek w silniku?

Ja mam 16V ale z tego co wiem to 8V są bardzo dobre choc wiadomo ze duzo zalezy od szczescia;)
Zazwyczaj te silniki sa bardzo mało awaryjne, kolega ma taki sam silnik w VECTRA C i zrobił jeszcze program i ładnie mu to smiga;)

Kolega jeździ służbowo 1,9 8V i ma nakulane 350tys.km, nigdy nie było problemu z silnikiem (z czego 90% to trasy).

No właśnie - ważne jeszcze jak te tysiące kilometrów samochód ma nalatane - czy w trasach, czy w wielkomiejskim syfie. Ważne też, jak są eksploatowane (nie katujemy na zimnym, dbamy o olej).

Generalnie - do 300 tys przeżywają w dobrej kondycji.

ja mam 8v teraz 145000 i nie wiem co to usterki, raz tylko kasowalem blad przeplywki nic poza tym

W 16v jeśli przegapisz problem klap wirowych w kolektorze ssącym to w skrajnych przypadkach może się skończyć spłynięciem tłoka (lub inne konsekwencje związane ze zbyt wysoką temperaturą – uszczelka kolektora dolotowego, pęknięta głowica, uszczelka pod głowicą itp.). Jeśli nie zaniedbasz tego to jego żywotność powinna być porównywalna do 8v.

Ostatnia edycja:
Nie jest ważne czy 8v czy 16v, tylko jak dbasz tak masz!!
Poprzednią 156 sprzedałem z przebiegiem 260kkm, sam robiąc tym autem 120kkm i silnik w momecie sprzedaży był w stanie bdb, podejrzewam że przy dalszym takim traktowaniu zrobi spokojnie drugie tyle bez większych inwestycji...

No właśnie - ważne jeszcze jak te tysiące kilometrów samochód ma nalatane - czy w trasach, czy w wielkomiejskim syfie. Ważne też, jak są eksploatowane (nie katujemy na zimnym, dbamy o olej).

Generalnie - do 300 tys przeżywają w dobrej kondycji.

Racja, moja 16V ma już 262 tys i (odpukać) nic, ale do tej pory używałem ją prawie tylko w trasach jednorazowo po 1000 km.

Witam. Mojej Alfiuni wlasnie stukneło 200 tysięcy i akurat zbieglo sie to z wymiana rozrzdu. Mechanik który mi to robil powiedzial ze silnik jest w bardzo dobrej kondycji. Cicho chodzi rowno pracuje dodal ze to najlepsze diesle na swiecie polubilem pana;)

Też uważam - jak dbasz tak masz. Jeśli będziesz ,, technicznie wyedukowany ", dbać będziesz o terminową wymianę płynów eksploatacyjnych, utrzymywanie pracy silnika na odpowiednich obrotach itp. to każdy silnik potrafi długo cieszyć właściciela.

Amortyzatory
Powrót