[159] Wysokie spalanie według wskazania komputera

smola

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 jtdm
Wysokie spalanie według wskazania komputera 50l na luzie

Witam,

Od tygodnia jestem posiadaczem AR159 jtdm 120km, przbieg 167 tyś (prawdziwy). Wszystko jest ok , natomiast zastanawiam sie nad wskazaniami spalania. Komputer zachowuje się na odwrót niż powinien. Chwilowe spalanie gdy przyspieszam wydaje sie ok, 7,8,9 l, natomiat, gdy jade delikatnie to poziom wskakuje na 15 , 20 litrów. Jak całkiem odpuszcze i hamuje silnikem to pokazuje 50 l.
Srednia wychodzi niezła wówczas. Im delikatniej jade tym wyższa średnia.

Co to może być?

Ostatnia edycja:
Było nie raz o tym , przestaw na komputerze wartości w jakich ma Ci pokazywać spalanie.
Teraz o tym co mówisz , to masz km/L ( ile przejedziesz kilometrów na jednym litrze) , a nie L/100km

Wstydze sie za tego posta. Rzeczywiscie jednostka wydawala sie dziwna km/l. Dzięki

wstydzi to się ten co nie pyta a uważa że zrobił dobrze

lepiej 100 razy zapytać i zrobić ok niż udawać mądrego i zebać za pierwszym razem

.. bo ludzie sie boja pytac o cos, bo czesto zamiast pomocy sie dostaje ochrzan :)

Powiem tak, pierwszy raz mam auto z komputerem, nie widzialem nigdy takiej jednostki km/l. Przegladalem kilka tematow o wskazaniach komputera, ale jakos nie natrafilem na wlasciwy. Trafilem natomiast na inny gdzie wskazywano na przeplywosciomierz, wiec zaczalem sie martwic.

Dziekuje wam za pomoc i za mile przywitanie (bez ochrzanu)

Powiem tak, pierwszy raz mam auto z komputerem, nie widzialem nigdy takiej jednostki km/l. Przegladalem kilka tematow o wskazaniach komputera, ale jakos nie natrafilem na wlasciwy. Trafilem natomiast na inny gdzie wskazywano na przeplywosciomierz, wiec zaczalem sie martwic.

Dziekuje wam za pomoc i za mile przywitanie (bez ochrzanu)

proszę, ale jak chcesz to może być taki malutki, wręcz niezauważalny ochrzan (żeby tradycji stało się zadość):
przepływomierz, a nie przepływościomierz! :mad:

witamy nowego alfistę i życzymy bezawaryjnego użytkowania :)

P.S. czy nie byłem za bardzo surowy w ochrzanianiu? :P

Ostatnia edycja:
proszę, ale jak chcesz to może być taki malutki, wręcz niezauważalny ochrzan (żeby tradycji stało się zadość):
przepływomierz, a nie przepływościomierz! :mad:

witamy nowego alfistę i życzymy bezawaryjnego użytkowania :)

P.S. czy nie byłem za bardzo surowy w ochrzanianiu? :P

No to teraz jestem zdołowany, wypomniałeś mi głupie pytanie i jeszcze dziwne słowo przepływomierz :)

Amortyzatory
Powrót