Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: AR 147 1.6 105 KM - mokra świeca

tomek89
    Gość

Domyślnie AR 147 1.6 105 KM - mokra świeca

Witam,

Dzisiaj wymieniałem świece w mojej AR 1.6 105KM.
    1,2,4 cylinder - świece wykręciły się prawidłowo, natomiast na 3 cylindrze udało się wykręcić tylko dużą świecę (była mokra). Mała świeca się ruszała, zrobiłem 1,5 obrotu ale szła bardzo ciężko i zostawiłem ją w spokoju, żeby nie zerać gwintu.

W związku z tym dwa pytania:

1. Jak poradzić sobie z odkręceniem tej świecy? WD-40? Nafta?
    2. Co może być powodem wykręconej mokrej świecy z trzeciego cylindra? Śmierdziała benzyną.

Ostatnio alfa była podłączona pod kompa, błędy:
    P0139 - Sygnał lambda 1
    P0300 - Wypadanie zapłon
    P0303 - Cylinder 3
    P0571 - Styk pedała hamluca
    P1177 - Korekta mieszank

Przy odpalaniu auta czasem zdarzało się, jakby odpalał na 3 garach (kopcenie na biało, falowanie obrotów) - trwało to kilkanaście sekund i wszystko wracało do normy. Dodam, że mam delikatny wyciek płynu chłodniczego (wyciek ciężko opisać, wczoraj dolałem 0,1l zrobiłem 200km i stan jest bez zmian - max, czasami muszę dolać 0,5l i po kilkunastu dniach kolejna dolewka, brak wycieków pod autem), małe masełko pod korkiem, oleju nie ubywa i nie przybywa, i wcześniej wspomniane kopcenie na biało...

Podejrzewam, że może to mieć związek z mokrą święcą... czyżby uszczelka pod głowicą?

Użytkownik Świeżak Avatar lucas147GTA
    Mieszka w
    Pabianice/Lodz
    Auto
    alfa romeo 145 BOXER , Giulietta 1.4 MA , Giulietta QV ,Giulietta QV Competizione

Domyślnie

W sumie poczesci odpowiedziales sobie na postawione pytania.Blad o wypadajacym zaplonie swiadczy o tym ze na swiecy nie pojawiala sie iskra tym samym swieca zostala zalana mieszanka stad byla mokra.Moja sugestia z ubywajacym plynem moze byc taka ze przepalila sie uszczelka pod glowica i plyn dostaje sie do cylindra ,moze rowniez zalewac swiece.Gdyby sie dostal do oleju to jego poziom by wzrosl .Co do uszczelki czy w ukladzie ogrzewania nie pojawia ci sie charakterystyczne bulgotanie ,przelewanie co potwierdziloby nieszczelnosc uszczelki pod glowica?No i ostatnia sprawa swiecy tej niewykreconej uwazam ze mozesz psiknac wd i malymi ruchami wkrecajac i wykrecajac powinnes ja bez problemu wykrecic .