[159] alfa romeo 159 aisin af 40 głośniejsza praca na 4 - 5 biegu

• Autor wątku Autor wątku jacek 78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jacek 78

Guest
witam
mam pytanie do klubowiczów w kwestii mojej belli.

Skrzynia w zasadzie chodzi bez zarzutu . Biegi wchodzą płynnie i bez szarpnięć. Jedynym problemem jaki ostatnio zauważyłem jest głośniejsza praca na czwartym i piątym biegu. Gdy auto idzie pod lekkim obciążeniem ( dodawanie gazu w celu przyspieszania) słychać lekkie "buczenie". Po odjęciu gazu hałas ustaje.Na 1,2,3,6 biegu to zjawisko nie występuje. Jestem zupełnym laikiem w sprawie mechaniki i zasady działania skrzyni automatycznej i trochę mnie to niepokoi.Czy może to nie kwestia skrzyni tylko innego elementu napędowego? Tak na chłopski rozum tylko to przychodzi mi do głowy. Dodam jeszcze że auto ma przejechane 170tyś km i na pewno remontowana była skrzynia, nowy sterownik olej itd. Skrzynia to aisin af 40. dziękuje za wszelkie porady.

Witam. Mam dokladnie tak samo i znajomy ktory ma 159tke z ta skrzynia tez tak ma. Nie mam pojecia co to jest , ale nie jestes sam;)

Witam. Mam dokladnie tak samo i znajomy ktory ma 159tke z ta skrzynia tez tak ma. Nie mam pojecia co to jest , ale nie jestes sam;)

Czy koledzy wymieniali olej w skrzyniach? Producent twierdzi, że się tego nie robi i skrzynie mają zgon w okolicy 200 tysięcy. Wymiany powinno się robić cyklicznie co 80 tysięcy i na dodatek metodą dynamiczną, która zapewnia wymianę całego oleju. Wymiana statyczna spowoduje wymianę około 3 litrów, reszta nie wyleci ze skrzyni. Skrzynie te mają także wadę konstrukcyjną polegającą na obracaniu się metalowych cylindrów w siłownikach odpowiedzialnych za zmianę najwyższych biegów, początek agonii objawia się szarpnięciami na biegi IV i powyżej.

3 litrów? jak do suchej skrzyni wchodzi 2.3l. Btw wymiana oleju skrzyni przy przebiegu 80tys? to chyba w automacie.

Ja też mam podobny objaw ale tylko na 5 biegu i to w przedziale obrotów tak 1750-2000. Później jest cisza. Olej wymieniałem przy przebiegu 135tkm metodą dynamiczną.

U siebie nie zaobserwowałem w/w zjawiska ale posłucham uważniej.Pzdr.

Odgrzeję kotleta.
Czy ktos cos już robił z tym buczeniem? U mnie cały czas to występuje, ale skrzynia pracuje dobrze.

Nie jest to ten sam problem co w M32 czyli lozyska?

Koledzy u mnie po wymianie oleju jest znacznie ciszej!!

Nie wiem czy to łażyska bo taka głośniejsza praca pojawia się u mnie na 4 i 5 Jadę bardzo deliktanie i po zmianie biegu z 3 na 4 i później na 5 obroty spadną na 1500-1600 i wtedy słychać takie "jęczenie skrzyni" tak to nazwę. po przekroczeniu 2000 obrotów wszystko cichnie. Ciekawy jestem czy to może być spowodowane złym dobraniem przełożeń dla danego biegu. Po prostu są za niskie obroty a za duży moment...

Miałem ten sam problem możesz wymienić olej może pomoże ale to już jest zgon łożysk.
następnym objawem będzie hałas na 2gim biegu i to już 100% łożysk do wymiany, dobre łożyska koszt 800 do 1000 zł + wymiana, sprawdź czy podczas gdy masz 2gi bieg i dodajesz i odejmujesz gaz nie zaczął ruszać się lewarek zmiany biegów jak tak to wymieniaj łożyska czym prędzej, zanim luz na łożyskowanym wałku nie spowoduje wytarcia obudowy od skrzyni (koszty znacznie wzrosną).

Ostatnia edycja:
Kolego Giero, jak ma mu się lewarek zmiany biegów ruszać, ty piszesz o awarii manualnej skrzyni a tu mowa o automatycznej

Wysłane z Xperia Z przez Tapatalk 4

U mnie pojawił się takim sam objaw :) ale widzę, że rozwiązania nie ma :)

Witajcie, też zauważyłem problem z Aisinem. Objawy to wycie na 3,4 biegu podczas jazdy bez obciazenia. Dodam że czym zimniej tym głośniej latem nie zauważyłem tego. Teraz jest po 0 stopni i dźwięk podobny do padających łożysk w M32 przerabialem już to i myślałem że AF40 jest mocniejsza. Wczoraj po zmianie oleju dynamicznie jest głośniej. Wie ktoś czy to łożyska czy tak ma być bo dużo ludzi tak ma?

Amortyzatory
Powrót