[159] P242B - Czujnik temp. na wejściu turbiny

alfa_fan

Użytkownik
Auto
159 164 166
Witam.

Taki błąd trapi alfę od kilku dni:
"P242B - Czujnik temp. na wejściu turbiny
No help available
Powodem tego błedu jest fakt, że ECU odebrało nieprawidłowy sygnał z czujnika. Błąd obecnie jest aktywny. Podejmij stosowne działania by usunąć usterkę. Kontrolka na desce została włączona przez ten błąd.
"

Alfa 159 z silnikiem 2.0 170KM.

Dziwne oznaczenie tego błędu, powinno być chyba "P0242 B wysoki sygnał" - czy to jest czujnik temperatury spalin?
Błąd wyskakuje zawsze rano, gdy silnik jest zupełnie zimny, po wykasowaniu auto jeździ bez zastrzeżeń.
Gdzie ten czujnik się znajduje?

pozdrawiam
mirek

Witam,
Mam to samo w tym samym silniku, może ktoś coś podpowie?

Witam.

Najprawdopodobniej przyczyną jest słaby kontakt we wtyczce czujnika. Rozepnij wtyczkę, przeczyść styki, popsikaj jakimś preparatem do elektryki typu autosol i powinno pomóc. Ja tak zrobiłem i do tej pory jest wszystko dobrze. Jak wrócę z pracy to zrobię zdjęcie, gdzie jest to złącze (wieczorem).

pozdrawiam
mirek

Witam.

Najprawdopodobniej przyczyną jest słaby kontakt we wtyczce czujnika. Rozepnij wtyczkę, przeczyść styki, popsikaj jakimś preparatem do elektryki typu autosol i powinno pomóc. Ja tak zrobiłem i do tej pory jest wszystko dobrze. Jak wrócę z pracy to zrobię zdjęcie, gdzie jest to złącze (wieczorem).

pozdrawiam
mirek
Witam,
no jak z tymi fotkami?

Cześć,
I jak tam greg6 i alfa_fan, po 3 latach? Po przeczyszczeniu problem się znowu pojawił? Dziś miałem ten są samą sytuację w 2.0 jtdm (auto 7 lat, 160000), po uruchomieniu silnika, wyskoczył błąd "checked engine" i totalna zamuła turbo. Kilka lat temu miałem podobną sytuację którą opisałem w tym temacie: http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/79560-_engine_check_brak_mocy.html więc domyślałem się o co chodzi, ale tym razem kabel był cały. Odpaliłem FES i miałem ten sam błąd P242B, po skasowaniu auto jeździ jak dawniej tylko jeszcze nie wziąłem się za czyszczenie wtyku. Mam nadzieję, że problem się skończy na tym etapie:)

Witam,

u mnie ten sam problem. Wtyczki (zazn. na czerwono) jak wyczyścić to jasne, ale co z czujnikami (zazn. na żółto) - jak je wyjąć i wyczyścić? Trzeba mocno pociągnąć czy w jakiś sposób wykręcić?

Pozdrawiam!

Amortyzatory
Powrót