[159] Tylne czujniki parkowania - trzy sygnały zamiast jednego

Jakub_Z

Nowy
Auto
Alfa Stelvio First Edition 2.0 280 KM
Mam w Alfie 159 tylko tylne oryginalne czujniki parkowania. Zawsze po wrzuceniu tylnego biegu słyszałem jeden sygnał (beep). Od wczoraj słyszę trzy krótkie. Z czego to może wynikać i co to może oznaczać?

Nie wyświetla się żaden błąd, a czujniki wydają się działać (sprawdzałem, czy słychać, kiedy ktoś chodzi z tyłu obok zderzaka i piszczą elegancko jak zwykle).

O kurcze, a to ciekawe, bo ja nie mam żadnego sygnału przy wrzuceniu wstecznego (mimo iż czujniki działają). Myślałem, że tak to już jest w Alfie, choć przez to nigdy do końca nie ufam czujnikom, bo do końca nie mogę być pewny czy "zaskoczyły".

Pozdrawiam

ja też nie mam żadnego sygnału po wrzuceniu biegu wstecznego. Czujniki pracują prawidłowo.

Jak nie macie żadnego sygnału? To kiedy wiecie o przeszkodzie? Chyba, że macie na myśli czujniki nieaktywne?

Czytamy dokładnie ze zrozumieniem. Chyba, że ktoś ma problem kiedy czujnik jest aktywny, a kiedy nie.

U mnie również od razu po wrzuceniu wstecznego biegu nie ma sygnału (chyba, że jest przeszkoa) Sygnał pojawia się dopiero gdy dojeżdżam do przeszkody.

Bebe - przeczytaj jeszcze raz pierwszy post:)

"Zawsze po wrzuceniu"

Witam, żeby nie zakładać nowego tematu a jest ich sporo to napiszę tutaj. Pytanie jest takie, czy jak bym chciał zamontować oryginalny zderzak z oryginalnymi czujnikami to da radę ? Co trzeba mieć oprócz zderzaka ,czujników ,lampki z włącznikiem co z wiązką .Wiem że nie będzie na wyświetlaczu komunikatu i nie potrzebne mi to .Czytałem o problemach z aktywowaniem tego.Był by tylko buczek. Potrzeba coś jeszcze ,czy są jakieś większe problemy czy tylko zakup gratów montaż i już .
Wiem że powiecie że najlepiej dołożyć nieoryginalne i dobrze się spisują, no ale dla mnie to nie ma wyglądu preferuję zawsze oryginał przynajmniej z wyglądu a nie da się wpiąc tych ori pod centralkę tych z allegro.

Ostatnia edycja:
A czy masz czujki z tyłu?

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

No nie mam ale mam okazje dołożyć i chciałbym mieć ori .Okazja jest taka że jeden z domowników właśnie odebrał prawko he he i sami rozumiecie ,nie wyszło trochę cofanie .Myślałem o założeniu uniwersalnych bo zderzak był cały a teraz może by kupił od razu pod czujniki. A tak w ogóle to nic nie wiem w oplu miałem schematy i inne cuda a tu na razie nie mam materiałów i nie łapię co jest co .Skąd macie schematy co to eleran czy jakoś tak co to eper jak to zdobyć w necie coś jest ale nie aktualne nie da się zassac albo pierdoła jestem. Pewnie jak dojdę do wszystkiego to zajmie tyle czasu że będę zmieniał auto .

Ostatnia edycja:
Ja dokladalem czujniki przód ale miałem już tył. W twoim przypadku może nie być głównej wiązki. Po prawej stronie za tapicerka w bagażniku oryginalnie jest montowana centralka. Sprawdź czy są jakieś nie podłączone wtyczki. Do centralki przód jak i przód/tył są podłączane 3 wiązki. Jeśli tego nie ma to ja bym temat odpuścił

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót