[159] Luz na kierownicy , na kole ... maglownica ???

cyborg

Użytkownik
Auto
alfa romeo 156 1.6 TS; 159 1,9jtdm 150ps
witam

mam pytanko

zauważyłem że stojąc w garażu przy zgaszonym silniku mam lekkie luzy na kierownicy (kilka centymetrów mogę ruszać w jedną i drugą stronę)
podczas ruszania kierownicą i w lewo i w prawo jest pojedyńczy stukot.

z kolei przy wymianie kół zauważyłem z przodu z prawej strony gdy auto jest na lewarku że gdy ruszam kołem też są luzy i ten luz pochodzi z końcówki drążka kierowniczego (okolice maglownicy lub drążka kierowniczego). Wtedy tez jest ten pojedyńczy stukot.

moje pytanie :
jak się za to zabrać?? czy to cały magiel do regeneracji czy jest szansa na coś drobniejszego???

pozdrawiam

ps ale się zmęczyłem pisząc ten post :)

witam

mam pytanko

zauważyłem że stojąc w garażu przy zgaszonym silniku mam lekkie luzy na kierownicy (kilka centymetrów mogę ruszać w jedną i drugą stronę)
podczas ruszania kierownicą i w lewo i w prawo jest pojedyńczy stukot.

z kolei przy wymianie kół zauważyłem z przodu z prawej strony gdy auto jest na lewarku że gdy ruszam kołem też są luzy i ten luz pochodzi z końcówki drążka kierowniczego (okolice maglownicy lub drążka kierowniczego). Wtedy tez jest ten pojedyńczy stukot.

moje pytanie :
jak się za to zabrać?? czy to cały magiel do regeneracji czy jest szansa na coś drobniejszego???

pozdrawiam

ps ale się zmęczyłem pisząc ten post :)

Zacznij od wymiany drążka lub lepiej drążków kierowniczych, zamienników jest masa. Lekki luz na przekładni przy niepracującym silniku jest dopuszczalny, problem jest kiedy luz występuje podczas pracy silnika.

przekładnia w 159 jest praktycznie nie regenerowalna w większości zakładów się tym zajmujących gdyż końce są zaprasowane a nie przykręcane czy na zawleczki więc bez specjalistycznej prasy nie ma możliwości tego zregenerować, Jeśli ktoś sie tego podejmie to albo ma takie urządzenie albo robi klienta w balona, a ponieważ mam kontakt z naprawami aut z racji prowadzenia serwisu stawiam na drugą opcje.

Nie wiem kurczę co zrobić ... czy bawić się i zmienić na początek drążek kierowniczy?? przed wymianą jest jakaś możliwość sprawdzenia czy to napewno ta część??

pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót