[159] Naprawa regulacji wys. świateł

kaz156

Aktywny
Auto
159,1,9Jtdm 200KM, Stelvio 2021- 280KM, Tonale 1,5 160 + 20KM
Chcąc dostać się do przycisku halogenów, niechcący przycisnąłem kółko do regulacji wys, świateł w reflektorach, które wypadło ze swojego miejsca. Kółko włożyłem , niestety regulacja nie działa (na pewno była sprawna). Nie znalazłem żadnego elementu, który mógłby wypaść z kółkiem. Może ktoś wie jak to złożyć, żeby działało?

Czy ktoś podpowie na jakiej zasadzie pokrętło powoduje zmianę wysokości świateł, Jak wyjmę to kółko do regulacji świateł, to nie widzę żadnych ruchomych, przesuwających się względem siebie elementów, które przemieszczało by pokrętło.

Miałem podobny problem. Musiała wypaść Tobie mała blaszka która jest z boku tego kółka.W moim przypadku musiałem kupić na allegro cały włącznik.

Też tak myślałem, czekałem na potwierdzenie. Tylko dziwne, że jak już ta blaszka wypadła to powinna być wew. samochodu, a nic takiego nie znalazłem.

Ja też jej nie mogłem poszukać. Mogła się połamać a jest bardzo mała.

w jaki sposób zdemontować stary panel aby nic nie uszkodzić?

Zdejmujesz plastikowy boczek, odkręcasz śrubę i demontujesz metalową listwę, następnie śruby mocujące panel (wszystko chyba na krzyżak). Kilka chwil roboty ;)

Chcąc dostać się do przycisku halogenów, niechcący przycisnąłem kółko do regulacji wys, świateł w reflektorach, które wypadło ze swojego miejsca. Kółko włożyłem , niestety regulacja nie działa (na pewno była sprawna). Nie znalazłem żadnego elementu, który mógłby wypaść z kółkiem. Może ktoś wie jak to złożyć, żeby działało?

tez mi nie dziala regulacja bo nie mam tej blaszki. Czy ktos moze pokazac jak podniesc swiatla bez tego pokretla?

Możesz zwierać styki śrubokrętem i wtedy regulować wysokość. Jednak za każdym włączeniem zapłonu u mnie światła ustawiały się z powrotem w skrajnie niskie położenie. Poszukaj używek na Allegro. Tylko pogadaj wcześniej ze sprzedawcą, ja za pierwszym razem trafiłem na bubel - właśnie bez tej blaszki. Sprzedawca nawet nie próbował dyskutować, od razu oddał kasę. :mad:

Możesz zwierać styki śrubokrętem i wtedy regulować wysokość. Jednak za każdym włączeniem zapłonu u mnie światła ustawiały się z powrotem w skrajnie niskie położenie. Poszukaj używek na Allegro. Tylko pogadaj wcześniej ze sprzedawcą, ja za pierwszym razem trafiłem na bubel - właśnie bez tej blaszki. Sprzedawca nawet nie próbował dyskutować, od razu oddał kasę. :mad:

ciekawe czy ta blaszke da sie z czegos zaadaptowac bez sensu kupowac caly przelacznik

Moze ktos zrobi zdjecie tej blaszki. Mam ten sam problem... Moze uda sie dopasowac-dorobic cos takiego

[Odgrzewam kotleta]

Rozebrałem to pokrętło u siebie i oczywiście blaszki brak. Znalazł ktoś na to jakiś patent, czy jedyną opcją jest zakup całego modułu dla tej maleńkiej blaszki? :)

W "sprzedam części" Erni ma 159 na części, pisz PW może ma panel.

Kaz, to był Twój 666ty post i akurat skierowany do mnie. Nie wiem, czy mam się cieszyć z takiej pomocy.... heheh :D

Nie wiem, czy miałeś w ręku tą blaszkę, w domowych warunkach jej raczej nie dorobisz. Przerabiałem ten temat, za 40zetów na aledrogo kupiłem panel z pokrętłem właśnie po to, aby wyjąć z niego ową blaszkę.

Amortyzatory
Powrót