[159] Olej w zaworze gaszącym ( "przepustnicy") JTDm 16V 1.9

variatore

Użytkownik
Auto
Stelvio '18 280KM
Przy czyszczeniu i zakładaniu zaślepki EGR-u zauważyłem duże zaolejenie "przepustnicy" - widać je na zdjęciach.

zdjęcie 1-2.jpg

zdjęcie 2-2.jpg

Wyczyściłem wszystko, zobaczę czy będzie tak dalej.

Czy to znaczy, że turbina puszcza olej ? Czy olej cofa się z kolektora ?

Auto ma 130 tyś przebiegu ( choć w/g fesa 110 :))

Na razie nie wiem co o tym myśleć, silnik zbiera normalnie, teraz nawet lepiej po założeniu zaślepki egr-u.

Olej to norma. Kwestia ile jest go po jakim przebiegu.

Przejedź 1k km i sprawdź ile go jest.

Wysłane z mojego GT-I9000

witam

odświeżę trochę temat ponieważ zauważyłem wyciek spod auta, olej skapywał na skrzynię biegów i kapał na posadzkę. Śledząc ścieżkę doszedłem do wniosku że mam wyciek z przepustnicy w miejscu łączenia z rurą powietrza. Czy taka ilość oleju powinna się tam znajdować? Dodam, że miałem czyszczony kolektor dolotowy na stole, klapek brak, oleju nie umywa tyle co wykapało, turbina po regeneracji.
attachment.php

Wygląda jak by olej dostawał się od kolektora dolotowego ponieważ po zdjęciu tej plastikowej rury u dołu była czysta. No i ogólnie problem z białym dymem przy porannym odpalaniu. Kompresja na cylindrach sprawdzana i podobno w normie.
Jest się czym martwić?
Z góry dzięki.

Wygląda jak by olej dostawał się od kolektora dolotowego ponieważ po zdjęciu tej plastikowej rury u dołu była czysta. No i ogólnie problem z białym dymem przy porannym odpalaniu.
Wygląda na nieszczelny kolektor.

Nieszczelny kolektor? W którym miejscu? W którym miejscu może być coś nieszczelne? Oglądałem kolektor z zewnątrz i nie widać żadnego śladu nieszczelności oprócz przepustnicy w oleju?jedyna nieszczelność która może się pojawić to w miejscu gdzie kiedyś były klapki wirowe. Wy w przepustnicy macie sucho?

zdjęcie się nie pokazuje. Ale jak w kolektorze masz olej to raczej turbina puszcza. Piszesz że regenerowana ..... a to nie wróży rewelacji. wejdz pod auto i zobacz jak wygląda rura która prowadzi od turbiny do IC. Jak jest cała w oleju to turbina puszcza i stad olej na klapie gaszącej.

Rura od IC jest sucha jak pieprz. Delikatny film olejowy jest w rurze ssącej od filtra powietrza do turbiny. Patrząc z kanału to ta wyżej. W dolnej tak jak piszę jest sucho. Dla mnie to wygląda tak jak by olej był wyrzucany z kolektora ssącego w stronę klapy gaszącej a nie z rury do kolektora. Dziwna sprawa ogolnie?

hmm mam tylko ikonkę ale foty nie widać. Ogólnie dziwna sprawa.

ad foty, ja też nie mogłem załadować załączników. Musiałem przełączyć na "basic loader" i wchodziło

ogólnie mój zawór wygląda podobnie do tego z pierwszego posta tylko mniej zachlapany bardziej świeżym olejem. Chodzi mi o to czy tam w ogóle nie powinno być oleju? Jeśli nie i okaże się że jednak puszcza turbina to dla mnie najbardziej komfortowa sytuacja bo jest na gwarancji i będę mógł reklamować bo nawet po zregenerowaniu turbo gwiżdże. Chodzi mi o to czy tam po prostu może znajdować się trochę oleju czy jak jest wszystko sprawne tam oleju być nie powinno.

w każdym turbodoładowanym siniku będzie olej w dolocie. Więc jak Ci go nie ubywa z bagnetu to bym się nie przejmował.

nie nie ubywa od wymiany do wymiany nie dolewam. Ciagle szukam przyczyny białego dymu przy odpaleniu po nocnym postoju i skoro mam olej w zaworze gaszacym a to moze poprostu gdzies tendy zasysa mi olej podczas rozruchu i dlatego zadymia na bialo?

Gdyby zasysał olej podczas rozruchu zadymiłby na niebieskawo

Na biało to woda. Wilgoć/woda się zbiera w wydechu i ją wypala?

to nie woda - czy zimno czy cieplo dzieje sie taksamo poza tym czuć spaliny. Jak było chlodno na dworze odpalałem biały dymek pozniej po 3-4 sek przestawał i zaczynała wydobywać się para - całkiem inna "konsystencja" dymu

Nie czuć paliwa w komorze silnika? Jakby jakaś nieszczelność w układzie paliwowym, paliwo się cofa i przy odpalaniu kręci ciut za długo.
Dzieje się tak samo po długim i krótkim postoju?

klapek nie mam wogole więc nie wiem gdzie tam mogla by być jakaś nieszczelność (kolektor plastikowy). Dałem nową uszczelkę łącząca z blokiem silnika.W komorze silnika nie czuć paliwa. Na zimnym silniku pali dużo dużo lepiej niż na zimnym, jak silnik osiągnie 90 stopni kręci dłużej i nawet zatrzęsie budą ale za to dymka zero. Natomiast na zimnym pali dużo lepiej bez telepnięcia ale za to zadymia. Tak to mniej więcej wygląda.

Amortyzatory
Powrót