[159] [159] JTS Nagrzewnica - Wymiana

FifthGear

Nowy
Auto
Obecnie Volvo S80 T6
Witam kolegow

Czy ktos moze mi powiedziec czy w 159 wyciaga sie nagrzewnice od srodka czy tak jak w prawie kazdej Alfie od zewnatrz ? Robilem juz to oczywscie 166 w 159 nie mialem okazji ale z tego co zdazylem spojrzec pod maske to wyglada to podobnie do TS ?

Drugie pytanie, bo patrzylem na czesci i okazuje sie ze nie jest tak latwo jak do zwyklego TSa ? Czy mozna wymienic tylko sam 'kaloryfer' bez problemu czy wymaga to akrobatyki ew zakupienia dodatkowo mnostwa niepotrzebnych gratow;) ?

Na allegro sa tylko ze 3 nagrzewnice uzywane i cale zespoly ogrzewania z deskami itp. troche jestem zdziwiony.

Od wewnątrz i z tego co widać dużo roboty całą konsolę trzeba rozbierać - sam nie robiłem tak mówi eLearn nagrzewnica 5a
Untitled.jpg

eLearn zle pokazuje, myli pojecia nagrzewnicy z radiatorem/chlodnica klimy niestety, tez patrzylem i sie wogole to nie zgadza. Jak spojrzysz na obrazek to zobaczysz ze tam ida przewody od klimy a my chcemy wymienic nagrzewnice-heater matrix. Poniewaz wystepuje wiele nazw na te rzeczy, wiele manuali i osob sie myli. Ja przeszukalem calego eLearna i nagrzewnice znajdziesz w description - engine - cooling system pod numerem 7. Jak znajdziesz w eLarne jak to wymienic, to stawiam skrzynke wodki! Do nagrzewnicy ida dwa przewody z woda, jeden z bloku silnika drugi z termostatu i na ich koncu jest wlasnie to co chcemy wymienic i co niestety cieknie.

mi ubywa płyn ale bardzo powoli wycieku nie widać a ubywa szukałem wycieku w środku auta przy konsoli środkowej ale nic nie znalazłem.Skąd masz pewność że w twoim przypadku to nagrzewnica ?

Cieknie mi pod autem szczegolnie przy wlaczonej klimie...dlatego... dywanik lekko byl mokry... dzisiaj sytuacja mnie zmusila do przejechania 40km...nie wlaczlem klimy i jak narazie od wczoraj zeru ubytku plynu i brak palmy na podjezdzie

u ciebie dziwna sprawa bo jak klime włączysz cieknąć może ale woda i to jest normalne ale dywanik to niepokojące

eLearn zle pokazuje, myli pojecia nagrzewnicy z radiatorem/chlodnica klimy niestety, tez patrzylem i sie wogole to nie zgadza. Jak spojrzysz na obrazek to zobaczysz ze tam ida przewody od klimy a my chcemy wymienic nagrzewnice-heater matrix. Poniewaz wystepuje wiele nazw na te rzeczy, wiele manuali i osob sie myli. Ja przeszukalem calego eLearna i nagrzewnice znajdziesz w description - engine - cooling system pod numerem 7. Jak znajdziesz w eLarne jak to wymienic, to stawiam skrzynke wodki! Do nagrzewnicy ida dwa przewody z woda, jeden z bloku silnika drugi z termostatu i na ich koncu jest wlasnie to co chcemy wymienic i co niestety cieknie.
Chyba jednak dobrze pokazuje chłodnica, parownik klimy to 3
Untitled.jpg

Procedures > 50 AUXILIARY UNITS > 5040 AIR CONDITIONING CASING ... > 5040C AIR CONDITIONING CASING ... > 5040C66 AIR CONDITIONING EVAPORATOR - R+R WITH AIR CONDITIONING CASING REMOVED

a nagrzewnica
Procedures > 50 AUXILIARY UNITS > 5040 AIR CONDITIONING CASING ... > 5040C AIR CONDITIONING CASING ... > 5040C50 AIR CONDITIONING HEATER RADIATOR - R.R.

Ostatnia edycja:
Nie ma problemu, dawaj adres:P przywioze osobiscie:) jak znajdziesz jeszcze gdzie to mozna kupic:P Arthrm odstawil auto na druga diagnoze, zobaczymy co ktos inny powie.

Ciekawe czy da sie to wyciagnac od zewnatrz a nie od srodka.

Nie ma problemu, dawaj adres:P przywioze osobiscie:) jak znajdziesz jeszcze gdzie to mozna kupic:P Arthrm odstawil auto na druga diagnoze, zobaczymy co ktos inny powie.

Ciekawe czy da sie to wyciagnac od zewnatrz a nie od srodka.

Na 99% środek bo to część modułu ogrzewania/chłodzenia a to tak naprawdę jeden element

Tez tak mysle, widziales co pisze eLearn, masakra! Moze jutro juz bedzie wiadomo co sie dzieje, dzis na razie cisza Arthm sie nie odzywa. Jutro do niego pojade i sie dowiem zapewne.

ja dalej czekam na info od mechanika ;) dzisiaj bede cos wiedzial kolo 16/17 ;) narazie samochod czeka bo okazalo sie ze wczoraj dzieciaki nie mialy jak jechac do szkoly....i mechanik musial naprawic 2 autobusy szkolne....

- - - Updated - - -

ok poszedl węzyk idący od nagrzewnicy i wszystko wypluwa

Koledzy a czy komuś udało się zdemontować ten metalowy stelaż pod deską rozdzielczą? Jak to zrobić?

Ściągnąłem już deskę bo muszę wymienić tę górną obudowę plastikową nagrzewnicy i chyba mi się to nie uda...

Amortyzatory
Powrót