Witam chciałbym się dowiedzieć jak wymontować tarczę hamulcową tylnią, oraz jak sprawdzić czy tarcza jest do wymiany?.
Witam chciałbym się dowiedzieć jak wymontować tarczę hamulcową tylnią, oraz jak sprawdzić czy tarcza jest do wymiany?.
Szukaj takiego wystajacego trzpienia z tarczy. Jak pamiętam klucz 10 albo 8. Wykrecasz go i zdejmujesz tarcze. Tylko zanim zaczniesz ściągać tarcze demontujesz cały zacisk hamulcowy wraz z jarzmem. 2 x śruba 17 od wewnetrznj strony tarczy i dwie 13 na jarzmie.
Tarcze masz do wymiany jeżeli widzisz że jest jej mało. Wymiarów Ci nie powiem. Ale jeżeli rany na brzegu tarczy jest spory to do wymiany
Wysłane z mojego HTC One S
mam z tyłu oryginalne tarcze ,na których jest wygrawerowana informacja, że minimalna grubośc wynosi 9mm. Swoją drogą odkęciłem ostatnio ten trzpień i tarcza nie chciała zejść...pomyślałem, że trzyma ją nakrętka od piasty...
A powiedzcie mi bo rozmawiałem z moim mechanikiem, to ostrzegł mnie że zacisk trzeba "wkręcać" - za bardzo nie wiem o co mu chodzi, i nie wiem czy nie chce mnie nastraszyć że sobie sam nie dam rady żeby zarobić parę PLN'ów. Wiem że po demontażu należy wcisnąć tłoczek - takim specjalnym kluczykiem samoróbką tzn kątownik i śrubka. Tyle że nie wiem o co chodzi mojemu mechanikowi w wkręcaniu zacisku - może jakieś sugestie?.
Chodziło własnie o cofniecie tłoczka.Dobrze myślałes poradzisz sobie.
Też tak myślałem, przez weekend czeka mnie dłuższe posiedzenie z Bellą bo prócz hamulców tył i klocków trzeba jeszcze wymontować przepływkę i ją przeczyścić- ale damy radę.
mechanik ma rację - trzeba wciskać tłoczek i jednocześnie nim kręcić - po to są w nim specjalne wcięcia. Przyda ci się klucz od szlifierki kątowej...
Tylne tłoczki się nie wciska jak przednie tylko wkręca. Są dostepne klucze do tego. Ja sobie poradziłem kluczem do rur.
Wysłane z mojego GT-I9000