[159] System BOSE - poprawa jakości dźwięku

Tomek_KRK

Nowy
Auto
AR 159
Jak zapewne zauważyli użytkownicy Alf Romeo 159/Brera/Spider, wyposażonych w system BOSE - fabryczne audio ma ograniczoną funkcjonalność, jeżeli chodzi o korektę dźwięku. Producent tłumaczy to w ten sposób, że nastawy korektora dobrane są tak, żeby uzyskać najlepszą jakość brzmienia i przez to nie ma możliwości włączenia podbicia dźwięku (Loudness) oraz uaktywnienia korektora (Equalizer). Obejść to można w prymitywnie wręcz prosty sposób - radio, aby przejść w tryb BOSE, podawany ma na jeden z pinów kostki ISO (oznaczony Booster Det) napięcie 12V. Aby przywrócić pełny zakres regulacji brzmienia - należy odłączyć z kostki kabelek idący do pinu tak oznaczonego (na górze każdego radia jest naklejka z opisem pinów) - i już można sobie do woli zmieniać brzmienie w zależności od indywidualnych preferencji. Czas wykonania takiej przeróbki - 5 minut od momentu wyjęcia radia...

I kolejna rzecz - system BOSE ma 2 wzmacniacze. Jeden duży obsługujący głośniki w drzwiach i w desce rozdzielczej, drugi - mały - widoczny po odkręceniu dużego wzmacniacza - obsługujący wyłącznie głośnik basowy. Mały wzmacniacz, jak się na niego popatrzy, to już samą budową nie obiecuje wiele i po podłączeniu alternatywnego wzmacniacza z prawdziwego zdarzenia subwoofer dopiero pokazuje, na co go stać.

Rozumiem, że ten mały jest jakimś marnym monofonicznym wzmacniaczem? Nie ukrywam, że jestem zachwycony możliwością korekty dźwięku :) Jakieś propozycje co do alternatywnych wzmacniaczy?

Rozumiem, że ten mały jest jakimś marnym monofonicznym wzmacniaczem? Nie ukrywam, że jestem zachwycony możliwością korekty dźwięku :) Jakieś propozycje co do alternatywnych wzmacniaczy?

A jest to jakieś takie małe coś, co wygląda bardziej jak owoc pracy braci z Chin, a nie sprzęt firmowany logo znanego producenta nagłośnień samochodowych (notabene na obudowie jest napis Made in Mexico ;)). Jak zamiast tego wynalazku podpiąłem wzmacniacz wcale nie jakiś szałowo drogi - Voice Kraft VK-1200 - to przy pełnym podbiciu basu głośnik chciało wyrwać z obudowy... I słychać zdecydowaną poprawę brzmienia... Zastanawiam się, co by było, jakby go zapiąć zamiast obu wzmacniaczy BOSE... i zasilić w ten sposób także głośniki w drzwiach. Jak znajdę czas to chyba się z tym pobawię.

Podepnę się pod temat.
Czy radio do systemu Bose różni się od zwykłego? Kiedyś zakupiłem radio z mp3 na zmianę, ale po podłączeniu brak dźwięku. Sprzedawca zapewniał, że radio jest sprawne tylko trzeba zmienić tryb w examinerze. Nie bardzo chciało mi się to sprawdzać. Czy tak jest rzeczywiście?

Podepnę się pod temat.
Czy radio do systemu Bose różni się od zwykłego? Kiedyś zakupiłem radio z mp3 na zmianę, ale po podłączeniu brak dźwięku. Sprzedawca zapewniał, że radio jest sprawne tylko trzeba zmienić tryb w examinerze. Nie bardzo chciało mi się to sprawdzać. Czy tak jest rzeczywiście?

Radio niczym się nie różni. Przy czym żeby zaktywować BOSE - musisz podać 12V na pin oznaczony Booster ACT na małej wtyczce ISO. Jeśli radio jest uwalone - to nie będzie miało wyjścia 12V w tym miejscu i trzeba podać wtedy na wzmacniacz 12V np. po stacyjce.

Bardzo ciekawe rozwiazanie:) bravvo panie Tomku;)
A tak sie zapytam to czy w kazdej 159 byly glosniki z Bose? Ja np nie mam suba ale jak rozbieralem tylne drzwi to obydwa byly na obudowie opisane jako Bose, to w koncu jak to jest?:) bo pewnie bose jesli nie ma to i tak zapewne daloby sie go zaadoptowac:)

Bardzo ciekawe rozwiazanie:) bravvo panie Tomku;)
A tak sie zapytam to czy w kazdej 159 byly glosniki z Bose? Ja np nie mam suba ale jak rozbieralem tylne drzwi to obydwa byly na obudowie opisane jako Bose, to w koncu jak to jest?:) bo pewnie bose jesli nie ma to i tak zapewne daloby sie go zaadoptowac:)

System BOSE to: wzmacniacz zasilający głośniki drzwiowe, wzmacniacz subwoofera oraz subwoofer w bagażniku. Były wersje 159 z BOSE ze zwykłymi maskownicami głośników, były z maskownicami z napisem "BOSE", ale nie było 159 z systemem BOSE bez subwoofera...

Świetnie, że jest taka możliwość - mam na myśli korektor.
Czy tą funkcję można uaktywnić również w przypadku kiedy ma się BOSE w połączeniu z naviconnect?
I jeszcze jedno pytanie - gdzie w sedanie umieszczony jest ten mniejszy wzmacniacz do subwoofera?
Pozdrawiam.
- Rafał

Witam
Pytanie delikatnie z innej beczki:
Czy da sie wyprowadzic Aux z radia Bose?
Normalny sposob nie dziala...

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Witam
Pytanie delikatnie z innej beczki:
Czy da sie wyprowadzic Aux z radia Bose?
Normalny sposob nie dziala...

A co to jest "normalny sposób"? ;)
AUX Out te radia nie mają. Dlatego jeżeli chcesz pod takie radio podpiąć inny wzmacniacz - trzeba kupić taki, który ma wejścia na sygnał wysokiego poziomu.

- - - Updated - - -

Świetnie, że jest taka możliwość - mam na myśli korektor.
Czy tą funkcję można uaktywnić również w przypadku kiedy ma się BOSE w połączeniu z naviconnect?
I jeszcze jedno pytanie - gdzie w sedanie umieszczony jest ten mniejszy wzmacniacz do subwoofera?
Pozdrawiam.
- Rafał

Da się uaktywnić i w przypadku normalnego radia i navi connect.
Mniejszy wzmacniacz jest włożony pod większym - trzeba odkręcić duży wzmacniacz i tyle.

Ja właśnie jestem po tej operacji, odbiór muzyki bez porównania. Tomek dzięki za info. I pomysleć, że od roku jeździłem i nie wiedziałem jaki sprzęt mam grający w aucie. Fabryke jednak często trzeba poprawiać.:)

Ja właśnie jestem po tej operacji, odbiór muzyki bez porównania. Tomek dzięki za info. I pomysleć, że od roku jeździłem i nie wiedziałem jaki sprzęt mam grający w aucie. Fabryke jednak często trzeba poprawiać.
a jaki masz radioodbiornik? Z navi czy bez?
Pozdrawiam.
- Rafał

Moja bajka to też nie jest dlatego podjechałem do znajomego, który się na tym zna. W moim radiu nie było naklejki z rozpiską kabli ale chłopak sobie z tym poradził. U mnie był to żółty kabel w górnej kostce ale u ciebie może być to inny kolor. Najlepiej podjedź do jakiegoś zaufanego elektryka, aha i do wyjęcia radia to raczej trzeba mieć klucze serwisowe.

Zaufanego i sprawdzonego elektryka mam, ale nie wiem co mam mu powiedzieć, kiedy do niego podjadę.
Z kluczami serwisowymi może być problem... Nie wystarczą dwa długie i cienkie śrubokręty, żeby wyjąć?
Pozdrawiam.
- Rafał

Zaufanego i sprawdzonego elektryka mam, ale nie wiem co mam mu powiedzieć, kiedy do niego podjadę.
Z kluczami serwisowymi może być problem... Nie wystarczą dwa długie i cienkie śrubokręty, żeby wyjąć?
Pozdrawiam.
- Rafał

Łopatologicznie - jak masz kostkę ISO, w której idzie zasilanie do radia (kostki są 2 - jedna z kablami do głośników, druga z zasilającymi i siecią CAN) - to odpiąć należy kabel z pinu najbliższego zatrzaskowi blokującemu wtyczkę w gnieździe.
http://i798.photobucket.com/albums/yy266/coderiese/schemat_radia_108_171_zpsa49ce835.jpg
Na powyższym linku - będzie to pin 2 ze złącza A.

Jak zapewne zauważyli użytkownicy Alf Romeo 159/Brera/Spider, wyposażonych w system BOSE - fabryczne audio ma ograniczoną funkcjonalność, jeżeli chodzi o korektę dźwięku. Producent tłumaczy to w ten sposób, że nastawy korektora dobrane są tak, żeby uzyskać najlepszą jakość brzmienia i przez to nie ma możliwości włączenia podbicia dźwięku (Loudness) oraz uaktywnienia korektora (Equalizer). Obejść to można w prymitywnie wręcz prosty sposób - radio, aby przejść w tryb BOSE, podawany ma na jeden z pinów kostki ISO (oznaczony Booster Det) napięcie 12V. Aby przywrócić pełny zakres regulacji brzmienia - należy odłączyć z kostki kabelek idący do pinu tak oznaczonego (na górze każdego radia jest naklejka z opisem pinów) - i już można sobie do woli zmieniać brzmienie w zależności od indywidualnych preferencji. Czas wykonania takiej przeróbki - 5 minut od momentu wyjęcia radia...

I kolejna rzecz - system BOSE ma 2 wzmacniacze. Jeden duży obsługujący głośniki w drzwiach i w desce rozdzielczej, drugi - mały - widoczny po odkręceniu dużego wzmacniacza - obsługujący wyłącznie głośnik basowy. Mały wzmacniacz, jak się na niego popatrzy, to już samą budową nie obiecuje wiele i po podłączeniu alternatywnego wzmacniacza z prawdziwego zdarzenia subwoofer dopiero pokazuje, na co go stać.

Mam pytanie bo akurat mi się zdarzyła taka sytuacja, po osiowaniu instant nav w radiu zmieniło się podawanie 12V na bose z jednego pina na inny (czyli na bose nie było podawane 12v- bose się nie wzdzubił i mi nie grał głos z radia) musiałem odnalesc wzbudzenie 12v zmieniłem pin i zaczeło grać) dlatego pisze bo Ty piszesz ze trzeba to wzbudzenie rozłączyć . Jeżeli nie wzbudzimy bose to wogóle nie bedziemy mieli głosu w głosnikach.A podbicie Loudness u mnie działa.A equalizera nie sprawdzałem .

Mam pytanie bo akurat mi się zdarzyła taka sytuacja, po osiowaniu instant nav w radiu zmieniło się podawanie 12V na bose z jednego pina na inny (czyli na bose nie było podawane 12v- bose się nie wzdzubił i mi nie grał głos z radia) musiałem odnalesc wzbudzenie 12v zmieniłem pin i zaczeło grać) dlatego pisze bo Ty piszesz ze trzeba to wzbudzenie rozłączyć . Jeżeli nie wzbudzimy bose to wogóle nie bedziemy mieli głosu w głosnikach.A podbicie Loudness u mnie działa.A equalizera nie sprawdzałem .

Ty piszesz o wzbudzeniu (oznaczenie Booster ACT, na małej kostce ISO), a ja o sygnale zwrotnym 12V ze wzmacniacza (oznaczeine Booster DET na dużej kostce ISO).

Łopatologicznie - jak masz kostkę ISO, w której idzie zasilanie do radia (kostki są 2 - jedna z kablami do głośników, druga z zasilającymi i siecią CAN) - to odpiąć należy kabel z pinu najbliższego zatrzaskowi blokującemu wtyczkę w gnieździe.
http://i798.photobucket.com/albums/yy266/coderiese/schemat_radia_108_171_zpsa49ce835.jpg
Na powyższym linku - będzie to pin 2 ze złącza A.
Dzięki Tomek.
Wystarczy odpiąć kabel z pinu i już?
Pozdrawiam.
- Rafał

Amortyzatory
Powrót