[159] Różnica wysokości zawieszenia

magil

Super Moderator
Członek ekipy
Auto
Stelvio
Witam,

Podczas zmiany kół zauważyłem, że lewa strona auta (mierzyłem wysokość od podłoża do progu tuż za przednim nadkolem, w miejscu gdzie zaczynają się drzwi) jest obniżona o 4-5 mm. To jest normalne w tym aucie?
Stopień zużycia amortyzatorów jest taki sam. Podłoże jest równe, profesjonalna wylewka.

Pozdrawiam,
Maciek

Sprawdź czy sprężyna nie jest pęknięta. To pospolity problem w tym modelu (niestety).
Pozdrawiam.
- Rafał

To jakiś psikus. Obejrzałem dokładnie sprężyny, nigdzie nie widać pęknięcia. W dodatku tak znacznej różnicy wysokości dziś już nie ma :confused:

To jakiś psikus. Obejrzałem dokładnie sprężyny, nigdzie nie widać pęknięcia. W dodatku tak znacznej różnicy wysokości dziś już nie ma
To dobrze :)
Żeby nie było różnicy musiałbyś ustawić samochód na idealnie płaskim terenie, mieć jednakowe ciśnienie powietrza w oponach i ich równomierne zużycie itp itd. Różnica może wynikać też z tego, że Ty obciążyłeś samochód, co prawda z niego wysiadłeś, ale pod obciążeniem zawieszenie ustawia się inaczej i w takiej pozycji pozostaje. Można to zauważyć podnosząc samochód, a następnie opuszczając. Niby nic się nie zmienia, a jednak samochód będzie zawieszony wyżej.
Pozdrawiam.
- Rafał

Różnica może wynikać też z tego, że Ty obciążyłeś samochód, co prawda z niego wysiadłeś, ale pod obciążeniem zawieszenie ustawia się inaczej i w takiej pozycji pozostaje. Można to zauważyć podnosząc samochód, a następnie opuszczając. Niby nic się nie zmienia, a jednak samochód będzie zawieszony wyżej.

I chyba wszystko w temacie. Mam nadzieję. Jeśli chodzi o auto to momentami jestem nadwrażliwy :)

Dzięki i pozdrawiam.

Amortyzatory
Powrót