[159] Zakup AR 159 1.9JTDM a może jednak 2.2 JTS ?

• Autor wątku Autor wątku R-Y
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

R-Y

Nowy
Auto
BMW E90 - operacja Afla Romeo zawieszona.
Witam Wszystkich !

Na początku dodam że jestem nowy na forum i z góry przepraszam za wszelkie niedociągnięcia... :)

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zakupem wymarzonej 159
Brałem pod uwagę 150 konna wersje 1.9JTDM ale ostatnio zainteresowałem się 2.2 JTS - czytałem kilka kilka opinii na jego temat i szczerze mówiąc są one bardzo mięszane...
Chciałbym odświeżyć temat i zapytać użytkowników jak naprawdę jest z tym silnikiem jeśli chodzi o wrażenia z jazdy, spalanie, usterki (szczególnie te dotyczące łańcucha i osadzającego się nagaru)

Wiem że podobny temat był już poruszany, ale może dowiem się czegoś węcej.

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

2,2:-)

Witam Wszystkich !

Na początku dodam że jestem nowy na forum i z góry przepraszam za wszelkie niedociągnięcia... :)

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zakupem wymarzonej 159
Brałem pod uwagę 150 konna wersje 1.9JTDM ale ostatnio zainteresowałem się 2.2 JTS - czytałem kilka kilka opinii na jego temat i szczerze mówiąc są one bardzo mięszane...
Chciałbym odświeżyć temat i zapytać użytkowników jak naprawdę jest z tym silnikiem jeśli chodzi o wrażenia z jazdy, spalanie, usterki (szczególnie te dotyczące łańcucha i osadzającego się nagaru)

Wiem że podobny temat był już poruszany, ale może dowiem się czegoś węcej.

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Powiem Ci tak...mam juz od dawna i osobiscie nie mam nic do zarzucenia, sie nic nie zepsulo w przeciwienstwie do 156-studnia bez dna! Srednie spalanie to 8,9 9 litrow tak pol na pol...jadac w trasie spokojnie spala ok 6.5 7 litrow...bez szalenstw i jazdy na wariata...znajomy ma jtdm i teraz zaluje bo ma wieczne problemy a spalic tez potrafi. Mialem kilka diesli i...never ever:-)
Jak masz blisko to podjedz...sam zobaczysz...zapraszam a z kupnem sie nie spiesz...tego zlomu caly internet,a tych ladnych niestety jak na lekarstwo...

Z tym spalaniem jest róznie, najmniej na trasie spaliła mi 7,5l na tempomacie 110km/h , w mieście 12-13l, mieszane to około 9-10l,
mam od roku 159 SW i przejechałem 15tys km i nic nie robiłem oprócz płynów,czyli olej i filtry. Jest dynamiczna ale przy obrotach min 3500.Auto ma przejechane 65tys, narazie sprawuje się bardzo dobrze odpukać żeby nic się nie psuło.

a tak mniej poważnie to zrób tak:
z pierwszego (1.9 JTDM) weź 1.9, z drugiego (2.2 JTS) weź JTS i wyjdzje 1.9 JTS ;)

A jak 2.2 JTS wychodzi przy porownaniu z 2.4 JTDM ?ktory z nich jest mniej klopotliwy i daje wiecej frajdy z jazdy ?

Ciężko porównać, bo nie miałem przyjemności jeździć dieslem, ale poniżej znajdziesz trochę suchych liczb dla obu dwóch konfiguracji silników:
2.2 JTS vs 2.4 JTDM

Zdrowia!
Czarek

Ja miałem okazję przejechać się, powtarzam jedynie przejechać się silnikiem 2.4jtdm w 159 SW, bardzo fajny silnik, dynamiczny na niskich obrotach, jak ktoś lubi niskie obroty i nie za wysokie spalanie to w sam raz. Nie mam zielonego pojęcia jak wygląda sprawa serwisowania powyższego silnika. Kupując Brerę długo zastanawiałem się nad tym silnikiem, jednakże wiedziałem, że nie po to kupuję najpiękniejsze auto jakie mógłbym wybrać(wg. mnie oczywiście) aby słuchać dieselka (pomimo, że jak na diesla to 2.4 ładnie brzmi) i liczyć zaoszczędzone litry paliwa. Kupiłem 2.2 jts, z którego jestem bardzo zadowolony. Jest dynamiczny, bardzo ładnie się wkręca na obroty, jego dźwięk jest naprawdę niczego sobie ;) Jedyny mankament to oczywiście rozrząd, ale o nim rozpisałem się w innym temacie. Poza tym w moim przypadku bez jakichkolwiek innych problemów. Jeśli chodzi o spalanie to w mieście mieszczę się w 11l, jak jeżdżę z moją to nawet 9,5l :P Trasa na autostradzie 140km/h - 160km/h to spalanie nie przekroczyło mi nigdy 10.5l. W tej chwili na pewno nie zamieniłbym tego silnika na 2.4jtdm.

Pozdro :)

Ja pokonuje rocznie max 8 tysięcy kilometrów, z czego część po mieście, w związku z czym diesel był w moim przypadku bezzasadny. Po pozbyciu się problemów z rozrządem, zacząłem w pełni cieszyć się jazdą. Silnik jest bardzo dynamiczny, daje wiecznego banana na twarzy. Motor jest bardzo elastyczny, pięknie wchodzi na obroty i do tego świetnie brzmi. Spalanie też jest spoko- w trasie pali mi od 6.5 do 8.5 litra na 100 km. Na autostradzie przy prędkości od 140-220 km/h 10.5 litra. W mieście od 11 do 13 max.
Ogólnie szczerze polecam- szczególnie wtedy gdy jeździsz nie więcej niż 10-15 tysięcy rocznie.
P.S negatywne opinie czesto pochodzą od tych, którzy nigdy autem z takim silnikiem nie jechali. Prawdą są opinie o rozrządzie i należy poszukać auta, które ma udokumentowaną jego wymianę.

Na autostradzie przy prędkości od 140-220 km/h 10.5 litra. W mieście od 11 do 13 max.

Przy prędkościach dochodzących do maksymalnej spalanie masz na poziomie 10,5l? U mnie jazda po autostradach z Vmax<160 km/h wiąże się z podobnym spalaniem - próba powtórzona kilkukrotnie na tym samym odcinku 730km (Frankfurt-Wrocław). I nie uważam, że szaleje jakoś szczególnie na drodze. Jakbym chciał jechać w okolicach 180 km/h to myślę, że na tej trasie dwa baki bym spokojnie obrobił.... MK22, czy Ty masz jakieś dyfuzory pomontowane czy co? :)

Co do miasta, to u mnie podobnie - aktualnie mam przejechane 500 km w samym mieście (krótkie 3km odcinki, na zimnym silniku) i komputer pokazuje 11.8 :/

Nie żebym narzekał - taki urok pięknego pomruku przy 4000 RPMach :)

Zdrowia!
Czarek

Przy prędkościach dochodzących do maksymalnej spalanie masz na poziomie 10,5l? U mnie jazda po autostradach z Vmax<160 km/h wiąże się z podobnym spalaniem - próba powtórzona kilkukrotnie na tym samym odcinku 730km (Frankfurt-Wrocław).

Do 160km/h jest faktycznie 10,5l u mnie :D Mnie to nie przeszkadza zbytnio, co do jazdy z prędkością 220km/h, zrobiłem kiedyś taką małą próbę przy tej prędkości, oczywiście na niemieckiej autostradzie :cool: Skasowałem spalanie średnie w komputerku i jechałem przez jakieś 5km z prędkością maks co się dało wycisnąć, na liczniku 228-229km/h więcej nie chciał, średnie spalanie 21l/100km :D

Pozdro

Ja również mogę szczerze polecić 2.2 jts
Spalanie tak jak u kolegów czyli średnie około 9 litrów, a na trasie idzie zbić przy spokojnej jeździe nawet 7,5 litra więc nie ma strachu. Dynamiczny silnik, u mnie jak na razie mogę rzec zerowy pobór oleju z czego jestem zadowolony, z rozrządem też odpukać problemów na razie nie mam a ujechałem już trochę kilometrów. Jeśli będzie potrzeba zrobię i będę cieszył się dalej z jazdy. Nie zmieniłbym na diesla jak na chwilę obecną chociaż słyszałem że 2.4 też świetne silniki

Amortyzatory
Powrót