[159] Alfa kopie prądem......)

bami159

Nowy
Auto
Giulia
Witam, mam nietypowy problem podczas wysiadania z auta po jeżdzie krótszej bądz dłuższej, jak dotykam dzwi kierowcy w celu zamkniecia alfa kopie mnie prądem:))
może to smieszne ale urosło już to do takiej rangi ze cofam rękę bądz dotykam rękawem zeby tylko nie kopała..
jest na to jakis sposób zeby te jony usunąc:)))
:P:P:P:P

Ja też tak miałem w firmowym Sprinterze ;) Ktoś mi mówił, że to od spodni, materiału. Ja zamontowałem taki pasek antystatyczny, ale do Alfy to nie będzie pasować. Chyba, że nie będzie Ci to przeszkadzać, to wtedy załóż, bo od tego czasu problem zniknął.
Jeszcze miałem takie rady, żeby przed dotknięciem nogą ziemi przy wysiadaniu dotknąć czegoś metalowego, np rantu drzwi.

Ostatnia edycja:
hmm takiego paska antystatycznego to nie będe zakladał bo nie pasuje do alfy :)) ale spróbuje przed dotknięciem nogą ziemi przy wysiadaniu dotknąć czegoś metalowego, np rantu drzwi.
Buty zmieniam często i to nie to :))

wydaje mi sie że problem się nasilił wraz ze zmianą opon na lato....

heh, mam to samo - u mnie gorzej jest zimą. W dodatku kopie tylko Alfa - inne samochody, którymi jeżdżę/jeździłem takiej przyjemności mi nie fundowały :)

U mnie panowie tak samo :) kopie strasznie - ale jakoś się przywykłem :)

Ktoś darł łacha, żeby zmienić buty, ale w tym szaleństwie może i jest metoda... W zimowych butach strach było dotknąć klamki:/ Od kiedy zawitała wiosna, a wraz z nią mokasyny i tenisówki to problem automatycznie zniknął...;)

Moja Bella kopie tylko żonę :cool:

Mnie tez kopie:) a myślałem ze tylko ja mam z tym problem:)
Pozdrawiam wszystkich kopnietych:)

Szczęście w nieszczęściu, że to pewnie był diesel :cool:

To nie Alfa kopie, tylko macie gacie z plastiku. Wszelkie polary, skarpetki, koszulki itp. czyli wyroby sztuczne. Musicie uważać jak do kompa się zbliżacie, ja osobiście zanim ładuję łapska do wnętrza (kompa) dotykam się do kaloryfera. :rolleyes:

Stary sposób mojego nauczyciela elektroniki :D

Wtedy można dotknąć bolec uziemienia przy kontakcie, dotknięcie ściany lub futryny metalowej także pomaga

Jak masz dobrze zrobiony piec to do pieca też się możesz przytulić :P

Spróbujcie zastosować płyn antystatyczny np. "ANIA" i spryskać odzież i tapicerkę w samochodzie. Powinno pomóc

w ten sposób Alfa daje znać, że z niej wychodzicie a ona jeszcze by chciała trochę pojeździć ;-)

Amortyzatory
Powrót