[159] synerbloki wachaczy przednich - da radę to wymienić ?

prv87

Nowy
Auto
alfa 159 8v 120km
Witam
Panowie mechanik powiedzial że mam do wymiany syrenbloki wachaczy przednich bo już tam jakas guma wychodzi czy coś takiego. W wielu autach podobno jest możliwosc wymiany samych synerbloków - wiecie czy w 159 również czy trzeba cały wachacz wymienić ?
Pozdro

syrenbloki to to raczej sie tak nie nazywa. ja kiedys wymienialem ale gra nie warta zachodu. koszt troche mniejszy ale roboty wiecej. w domowych warunkach na parkingu nie darady

gall a jak to wszytsko wygląda cenowo ? ile zapłaciłes za ten zestaw tulei ? i ile robota mniej wiecej ?

Moim zdaniem gra nie do końca warta świeczki, bo cały efekt burzy niewymienny sworzeń.
Wymienisz wszystkie tulejki, za które zapłacisz. Zapłacisz też za demontaż/montaż wahacza. Przy okazji wypadałoby zrobić geometrię... To wszystko kosztuje.
I kiedy wydaje się, że jest już wszystko OK, po np. 4-5 tys km pojawia się znaczny luz na sworzniu, wyczuwalny tym bardziej, że poprzez wymianę wszystkich tulejek w wahaczach zawieszenie się usztywniło. I co wtedy? Masz nowe tulejki na wahaczu, ale musisz go wymienić przez cholerny sworzeń...
Ja czekam na moment kiedy ktoś wymyśli jak obejść bezpiecznie ten mankament...
Pozdrawiam.
- Rafał

Auto będę odbierał jutro lub w piatek. Całość zabawy (wszystkie tulejki, robocizna, ustawienie geometrii) to koszt 500 funtów.

Alces1: to samo mówiono mi jak wkladalem PowerFlexy na tyl w Gtv, ze jest tam wahacz ze sworzniem i zaraz będę go wymieniał, nie warto. 4 lata jazdy Gtv przekonały mnie , ze warto. Auto zupełnie inaczej regaowalo na zakrętach.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót