[159] Wypalanie DPF z Fiat Ecuscan (159)

barteksm

Nowy
Auto
156 SW 1.9 JTD 115 KM 2002, 159 SW 1.9 JTD 150 KM 2008, Giulietta 2.0 JTDM, Spider 916
Witam Koledzy. Czy ktoś wypalał DPF-a z Ecuscana? Po podpięciu wychodzi na to że jest zapchany w 93% (Particle filter obstruction 93,3%). Alfa 159 2008 po lifcie. Proszę o pomoc. Nie chcę robić tego metodą prób i błędów. Dzięki i pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
A nie można go wypalić normalnie podczas jazdy ? Jazda na 3 biegu z prędkością 80-90 Km/h przez jakieś 20 km.

Wystukane na klawiaturce lub nabazgrane rysikiem na tablecie Galaxy Note za pomocą Tapatalk 2 ...

Proces wypalania przebiega w specyficznych warunkach - pewnie przy innym dawkowaniu paliwa, także powoduje to wzrost temp. DPF i jego regenarcję. Przy normalnej jeździe pewnie się nie wypala. Może się mylę. Ale pewnie można spróbować - może wejdzie w tryb regeneracji.

Wypalanie podczas jazdy jest bardziej naturalne - procedura z kompa jest wymuszona i bardziej niebezpieczna.

Wystukane na klawiaturce lub nabazgrane rysikiem na tablecie Galaxy Note za pomocą Tapatalk 2 ...

Będę próbował. Pozdrawiam. Mimo to może dowiem się od kogoś jak przeprowadzić procedurę z kompa.

Jesli moge sie wtracic, ja wypalalem w fiacie bravo przy pomocy programu FES. Autko musi byc nagrzane, klikam przycisk regeneracji i samochodzik stopniowo wchodzi na obroty zalewajac filtr dpf ropą. po okolo 10 min i obrotach 3000 filtr wypalony. Jest to podobno na tyle nie zdrowe ze auto musi pracowac na wysokich obrotach na biegu jalowym.

Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2

wypalanie wymuszone to już chyba ostateczność, pośmigaj autem, żeby proces przebiegł naturalnie, a jak masz 93% zapchania to wystarczy posmigać do nagrzania i proces sam się uruchomi, wymuszenie fesem to raczej nie jest korzystne dla degradacji oleju i jego "rozwodnienia" paliwem

Jak pisał poprzednik FES to ostatecznosć a DPF i tak sie wypali tylko 70 % a przy najbliższych dogodnych warunkach uruchomi sie procedura wypalania podczas jazdy. Koledzy dobrze radzą. 3 bieg 80 km/h okolice 3 tys obr i tak z 20 km.

Wymuszone wypalanie jest niezdrowe. Żeby wypalić sadze temp na kolaktorze podchodzi pod 600 st C. Jak myślisz jaka temp bedzie na turbinie ?

Ponoć po wymuszonym wypalaniu powinno się olej wymienić.

Jak pisał poprzednik FES to ostatecznosć a DPF i tak sie wypali tylko 70 %
Potwierdzam. Uruchomiłem to programowo tylko raz przy zatkaniu 82%. Sterownik pozarzynał silnik przez dobre parę minut i finalnie filtr został zapchany w okolicach 70%. Najlepszym rozwiązaniem jest przejażdżka.

A w czasie wypalania w czasie jazdy silnik nie dodaje dodatkowej dawki paliwa? :)
Wymuszone to ostateczność, zawsze lepiej spróbować wypalić w czasie jazdy. Temperatury z tego co kojarzę z FESa są takie same w czasie jednej jak i drugiej regeneracji.

A w czasie wypalania w czasie jazdy silnik nie dodaje dodatkowej dawki paliwa? :)
Wymuszone to ostateczność, zawsze lepiej spróbować wypalić w czasie jazdy. Temperatury z tego co kojarzę z FESa są takie same w czasie jednej jak i drugiej regeneracji.

każde wypalanie to dodatkowa dawka paliwa, ale wypalanie naturalne np. w trasie jest optymalniejsze i jest szansa, że paliwo z oleju sobie naturalnie odparuje podczas normalnej eksploatacji auta między wypaleniami np. 100% jazdy w trasie to wypalenia co 1600 km, 100% miasto to jak piszecie na forum nawet i 400 km. jazda mieszana to co około 800 km. Teoretycznie wypalenia wymuszone można sobie zrobić nawet i kilka razy pod rząd, ale po tym olej od razu do wymiany.

ok dzięki wszystkim ale pomijając wszystko dalej nie wiem jak to zrobić z FESA :-) - może nie powinienem tego robić w tym momencie ale dalej nie wiem. Pozdrawiam i czekam na instrukcje.

- - - Updated - - -

jeszcze jedno - jak nisko można zejść z zapchaniem filtra - czy jest możliwe osiągnięcie 20%?

W FESie wypalanie masz bodajże w ostatniej zakładce (Regulacje), muszą być ku temu pewne warunki (temp.cieczy chłodzącej, etc.) i jeśli je spełniasz, po prostu naciskasz przycisk i auto zaczyna wchodzić na obroty nabierając temperatury, a po chwili z rury wydechowej zaczyna lecieć dym..
Przy normalnym trybie wypalania, czyli w czasie jazdy, zapchanie powinno spaść do poziomu 16-20%, przy wymuszonej obniży się maksymalnie o kilkanaście procent.

U mnie wypalanie normalne powoduje spadek zatkania filtra z 80% do 20-30%.

Jeżeli chce ktoś wymusić wypalanie to niech się nie spodziewa cudów, zniszczysz sobie olej, a gó*no będziesz z tego mieć, bo zatkanie spadnie o śmieszne procenty.
Jeżeli chcesz odetkać DPF innym sposobem niż takim normalnym podczas jazdy- wejdź pod auto, parę śrubek wykręć i wyciągnij dziadostwo. Myjka ciśnieniowa, trochę detergentu do kominków, cały dzień pracy (bo tej sadzy jest niesamowicie dużo) i naparzaj ;)

Jeżeli filtr ma 95% zatkania, a komputer nie krzyczy o wypalanie to daj sobie spokój, po prostu jedź gdzieś na majówkę... chociaż pogoda nie sprzyja :/

1. 93% to nie jest dużo, raczej normalny poziom przed wypalaniem. Po przekroczeniu 100% należy się zastanawiać co się dzieje.

2. Uruchomienie wypalania serwisowego kilka razy z rzędu na pewno źle się skończy dla samochodu (dużo ropy w oleju + wysoka temperatura, która może nawet doprowadzić do "przypalenia" podwozia). Ktoś tu podrzucał jak wygląda samochód po uruchomieniu wypalania serwisowego i wyglądało to trochę tak jakby samochód zatrzymał się na środku ogniska. To daje do myślenia – wypalanie serwisowe to ostateczne ostateczność.

3. Jazda z obrotami >3000 i ze stałą prędkością powoduje, że spaliny są wystarczająco gorące do pasywnego wypalenia filtra. Wtedy nawet nie jest potrzebny dotrysk paliwa. Więc warto taką 10-20 minutową przejażdżkę wykonać zamiast męczyć auto wypalaniem serwisowym (po którym warto by było skontrolować ile ropy spłynęło do oleju, być może będzie potrzebna wymiana oleju).

dzięki wszystkim - trzeba przegonić i tyle. pozdrawiam.

witam - dzisiaj przegoniłem alfę po autostradzie. nie pojawiła się żadna ikona wypalania. 17 km w jedną i 17 km w drugą stronę. 3 250 obr/min cały czas. nie podłączałem FESA więc nie wiem czy zapchanie zmalało ale w każdym razie ikona filterka DPF nie pojawiła się. jechałem na 4 tym biegu. 10 km dojazdu do autostrady i powrotu. pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót