[159] [159] Trzesie silnikiem i gaśnie

• Autor wątku Autor wątku jopeq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

jopeq

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 FL 1.9 JTD 16V 126KM (sprzedana), Alfa Romeo 159 JTD 16V 150KM (obecnie)
Witam. odpalałem AR 159 JTDm 16V 150KM i zaczela bardzo trząść silnikiem (jakby chciał sie wyrwać) i gasła. Po kilku razach zapalila i chodzila dopiero po tym jak pchnąłem ją metr do przodu. Przez kilka kilometrów objaw miala tez ślizgania sprzegłą - na wszystkich biegach, ale po przejechaniu 10 km ustało. Cały czas jest problem z tym zapalaniem - bardzo TRZĘSIE!!! Czy jest to mozliwe że moja kobieta zrobila to probując go zapalić bez wciśniętego sprzęgła?

Pozdrawiam i proszę o szybką pomoc.

W mojej 147 tak trzęsło, jak przelewał wtryskiwacz i pompa CR nie mogła wytworzyć właściwego ciś. paliwa (zrób próbę przelewową). Podłącz FES i sprawdz ciś paliwa na listwie w momencie jak trzepie silnikiem, ciś. w momencie rozruchu powinno być w 200 - 300 bar( mniej jak 100 nie odpali).Profilaktycznie wyczyść regulator ciś. paliwa.

No chyba masz problem ze sprzęgłem i dwumasem. Tak mi się przynajmniej wydaje.A Twoja Pani raczej się do tego nie przyczyniła - próbując odpalalić auto bez wciśniętego sprzęgła lub hamulca. W ten sposób AR nie odpalisz. To raczej styl jazdy się do tego przyczynił.

ja mialem takie objawy(trzesienie sie i wyl silnika) jak kolektor ssacy byl walniety(klapy) i egr zafajdolony tak ze nie jechal. co do reszty to nie wiem

ja mialem takie objawy(trzesienie sie i wyl silnika) jak kolektor ssacy byl walniety(klapy) i egr zafajdolony tak ze nie jechal. co do reszty to nie wiem
Dziwne że silnik trzęsie sie tylko podczas odpalania, a jak juz odpali to jest ok. Nie widze zadnego spadku mocy, normalnie przyśpiesza i rowno pali na niskich obrotach. Jutro chce podjechac i go podłączyc pod komputer, ale zadne błędy nie wyskakują na konsoli. Pozdrawiam

moj jak odpalal to takie wrazenie bylo jakby na 3 garach chodzil he (wtedy byly klapy popsute) i zadna kontrolka sie nie palila. zapalila sie dopiero od egr-a ale tez nie za pierwszym razem. tak bylo w moim przypadku no ale jak podlaczysz pod kapa to bedzie wiadomo:) wrozek tu nie ma (chyba hehe)

WITAM. Mechanik zdiagnozował to jako "nieodbijający" bendiks w rozruszniku. Naprawiono rozrusznik i problem ustał. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót