Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: [146] Przełożenia przekładni, bardzo czuły pedał przyspiesze

piotrsobon
    Gość

Domyślnie [146] Przełożenia przekładni, bardzo czuły pedał przyspiesze

Jakie przełożnia są w 146 1.4 TS? Zastanawiam się nad tym ponieważ przy 60 km/h już wrzucam 5 i silnik pracuje na 2 tys obr/min czy u was też tak jest? A druga sprawa to bardzo czuły gaz, lekkie muśnięcie pedału i już ponad 2 tys/ obrotów. Opiszcie jak to u was wygląda czy w moim silniku jest wariator bo dziś kolega mi powiedzial że nie ma i dało mi to do myślenia ?

xaraf
    Gość

Domyślnie

Przy 60-tce wrzucasz "piątkę" ?? :shock: To nie jest zbyt zdrowe dla silnika, najkorzystniej jest utrzymywać obroty w granicach 3500-4000, czyli w okolicy najwyższego momentu (w 1.4 przypada chyba na 4600 obr/min)... oczywiście po uprzednim odpowiednim nagrzaniu silnika :wink: Co do pedału przyśpieszenia, to rzeczywiście reakcja jest dość żwawa. Jakie są u Ciebie wolne obroty? Oczywiście, że w Twoim silniku jest wariator.

piotrsobon
    Gość

Domyślnie

U mnie prędkość biegu jałowego wyniosi 800-900, choć jak podpiąłem pod komputer wyszło 600 obr na min a nisko go kręce bo wariator ma przejechane ponad 100 tys i jest go dość solidnie słychac przy wyższych obrotach

xaraf
    Gość

Domyślnie

Bardziej ufałbym jednak odczytowi obrotów z komputera diagnostycznego, aniżeli z obrotomierza. Nie masz wrażenia, że "telepie" na jałowych? A co do wariatora, to jesteś pewien, że to właśnie odgłos wariatora? Generalnie zużyty wariator najłatwiej rozpoznać po charakterystycznym dieslowskim klepaniu. W początkowej fazie uszkodzenia klepie tylko jak jest zimny, chwilę po rozruchu, potem klepie już cały czas.

piotrsobon
    Gość

Domyślnie

Po uruchomieniu pracuje jak silnik Diesla, potem jest troszkę lepiej ale nadal dzwięk twardej pracy silnika, a prędkość jałowa jest równomierna.

xaraf
    Gość

Domyślnie

Może warto bliżej przyjrzeć się w jakim stanie jest rozrząd (pasek, napinacz, pompa wody, wspomniany wariator). Masz wiedzę kiedy był wymieniany i jaki ma obecnie przebieg? No i ważne też jakim zalane jest to olejem. U mnie dużo głośniej pracował na Selenii (rozlewanej w Polsce :? ), a wyciszył się znacznie dopiero po zalaniu Valvoline MaxLife.

piotrsobon
    Gość

Domyślnie

Rozrząd wymieniany był 2 tys kilometrót temu. U mnie zalany jest mobil 10W40

homel86
    Gość

Domyślnie

gosciu 5 przy 60km/h :shock: wariat jestes...

ViP Znawca Avatar Rigidigi
    Mieszka w
    SB oraz WX..Y
    Auto
    166 Q2 2.5 V6, była 145 1.6TS, była 147 1.6TS

Domyślnie

Cytat Napisał piotrsobon
    Rozrząd wymieniany był 2 tys kilometrów temu.
    I nie wymieniłeś wariatora :?: :shock:

No to teraz możesz całą operację powtórzyć.

Jazda na 5-ce przy 60 w porzo, ale przy spokojnym toczeniu, ale nie przy rozpędzaniu samochodu..

Użytkownik Pirat drogowy Avatar adk
    Mieszka w
    ok. Mińsk Mazowiecki
    Auto
    145 2.0 T.S. QV-style

Domyślnie

Witam

Położenie wskazówki obrotomierza na biegu jałowym to ok. 800 obr/min, a pedał rzeczywiście jest bardzo wrażliwy i to dobrze, łatwo jest się przyzwyczaić. Jeżeli chodzi o zmianę biegów to przy 60 wrzucanie 5 biegu jest trochę bez sensu wg mnie, kto o zdrowych zmysłach w silniku benzynowym zmienia bieg przy 2000 obr ???

Nawet dążąc do jak najniższego zużycia paliwa trza go wykręcić przynajmniej do tych 3 tysięcy, na liczniku pojawi się niespełna 80km/h i wtedy 5, przynajmniej przyspiesza jakoś.

PabloGarage Group
    www.pablogarage.pl
    Mechanika / Renowacja powłoki lakierniczej / Flokowanie
    facebook.com/flokujemy