[159] Diody w lapce wnętrza - czy da się wyłączyć?

• Autor wątku Autor wątku dcfan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

dcfan

Nowy
Auto
156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006
Hej,

niemiłosiernie denerwują mnie diody wbudowane w lampkę wnętrza w 159. Na razie zakleiłem je taśmą izolacyjną, ale to rozwiązanie prowizoryczne. Czy jest jakakolwiek możliwość ich wyłączenia, czy muszę pruć lampkę żeby odłączyć kabelki?

pewnie bedziesz sciągnąc obudowę i dostać się do przewodów. A dlaczego Cię denerwują ? mi się podoba jak sie mieni konsola w ich świetle.

pewnie chodzi o te dwie diody na rogach lampki sufitowowej ktore swieca na konsole na kolor taki jak podswietlenie zegarow dobrze to widac w nocy

dobrze widać w środku tylko słabo to, co za szybą. jak się jedzie w nocy czarnej jak murzyński zad to tym bardziej.

Nadal nie wiem o jakie chodzi ;-) pewnie tego nie mam, mam wersję poliftową, ale chętnie zobaczyłbym foto, dla rozjaśnienia ;)

Pozdrawiam

W sumie to ja sie zastanawiałem po jakiego grzyba te diody są, róznicy po przysłonieciu ich w nocy nie zauwazyłem....

mar0s
po zmierzchu przyłóż rękę pod przednią lampę sufitową, diody są skierowane na deskę rozdzielczą. U mnie świecą na czerwono

Ok, zrobię dziś test i napiszę, czy mnie też to wkurza, czy nie ;-)

Moja jest z 2006/2007 i nie ma zadnych diód przy tych lampkach.
A moja również jest z 2006/2007 i mam czerwone diody które lekko świecą i w codziennej jeździe w ogóle mi nie przeszkadzają, praktycznie są niezauważalne.

no sa diody i to fajnie ze swieca:) jezdzilem duuzo po eu i nie przeszkadzaly.fakt ze mogly by swiecic mocniej tak jak to jest w audi:)

Napisał kaz156
Moja jest z 2006/2007 i nie ma zadnych diód przy tych lampkach.
A moja również jest z 2006/2007 i mam czerwone diody które lekko świecą i w codziennej jeździe w ogóle mi nie przeszkadzają, praktycznie są niezauważalne.

Nie tam szukałem, ma te diody i moja,zdaje mi się, że podświetlają one wajchę biegów.

kolejny problem przez który chyba trzeba pomyslec o sprzedaży auta...alez te diody przeszkadzają. Chyba bardziej przeszkadzają w jeździe neony i reklamy??

Zaklej i pojeździj. Jak ktos nie potrafi bez oświetlenia trafić ręką w wajchę od biegów, to niech jeździ PKSem. Albo pociągiem.

Chyba, ze te diodki świecą dla tych, co to muszą napierw na manetce odczytać jaki mają bieg i gdzie jest kolejny... Ale łatwiej zamontać podświetlaną gałkę. Zaklejcie te diody i pojeździjcie - nic nie tracisz wewnątrz, a zyskujesz lepszą widoczność za szybą.

Te diody nazywają się Ambient Light (lub podobnie). To jest opcja dodatkowa do wyposażenia w niektórych modelach fiata, w 159 wydaje mi się, że była w standardzie. Ma pomagać w lokalizacji schowków, przycisków i tym podobnych w czasie jazdy w nocy lekko podświetlając deskę rozdzielczą. U mnie podświetlona jest cała konsola, mieni się na czerwono w nocy. Alfa jest przedliftowa.

U mnie dokładnie tak samo i to właśnie denerwuje. Pus męczy oczy po 400km w nocy.

dcfan ja nawet nie zauważam ze mi cos swieci.Tak szukam biegow bo to po to jest hahahaha.Zaklejcie sobie jak Was drazni albo nie wiem napiszcie petycje do alfy ze robia z Was kalekow bo widzicie wajche i wiecie na jakim biegu jedziecie, a oni Wam takie cos zamontowali. Swiatla tez nie wiem po co sa przecież jak się chce cos widzieć w nocy to można w noktowizorze jezdzic.Kierunkowskazy tez bez sensu bo można rece przez szyby wystawiac

Amortyzatory
Powrót