Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: [164] Falujące obroty w Q4

Skandahl
    Gość

Domyślnie [164] Falujące obroty w Q4

Jak w temacie. Wymieniłem już czujniki ciśnienia oleju, termiczne nad termostatem i w dolocie za przepływką, silniczek krokowy, świece i filtry i nadal to samo. Co dalej? Co jeszcze może być przyczyną??

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Dziura gdzieś w dolocie, syf w przepustnicy
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

E.T.
    Gość

Domyślnie

Lewe powietrze faktycznie - pierwsze w kolejności, ale z tego co widziałem w innym dziale to auto stało 2 lata, zalałbym pełny bak vpowera + jakiś dobry preparat do czyszczenia wtrysków i przegonił ją "troszeczkę" :wink:

oprócz tego wszelkie połączenia elektryczne, w tym zwłaszcza wtyczki od wtrysków, przepływki, masa na kolektorze-wyczyścić porządnie, tzn nie tylko jakimś sprayem ale szczoteczką.

Nie wiem który to rocznik, ale powinienes miec kontrolkę wtrysków/check engine, nie pali się ?
    wogóle to fajno że zdecydowałeś się uratować tę Q4 !

Skandahl
    Gość

Domyślnie

Jeżeli chodzi o dolot to czyściłem całkowicie od filtra do kolektorów dolotowych przy wymianie świeć, bo poco robić coś dwa razy.

Co do lewego powietrza to jeszcze sprawdzę, ale przy czyszczeniu dolotu nic nie zauważyłem. Połączenia i styki też sprawdzę, a przynajmniej tam gdzie uda mi się dostać.

Kontrolka wtrysków świeci się od kiedy ją mam i wydawało mi się że to wina silniczka krokowego, ale jak widać miliłem się i jestem znowu w kropce bo świeci się nadal

Skandahl
    Gość

Domyślnie

Rocznik 1995

Uratuję ją choćby nie wiem ile miało to kosztować

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    164 Q4

Domyślnie

mnie kontrolka od wtrysku swieciła mi sie z powodu uszkodzonej sondy lambda

E.T.
    Gość

Domyślnie

Skandahl, odczytaj kody błędów. Opis znajdziesz w dziale "zrób to sam" w poście o podpinaniu kontrolki check engine w 164. Ty masz ją w standardzie więc tylko podeptaj pedał gazu i powinno zadziałać, może się coś rozjaśni.

Skandahl
    Gość

Domyślnie

Też tak myślałem, Sondy wymieniłem i nadal to samo.

=E.T.= Jak możesz podaj mi na priv jak to zrobić, tak łopatologicznie bo ostatnio mam dużo na głowie i ciężko mi się kmini nawet najprostsze rzeczy

E.T.
    Gość

Domyślnie

hmm, myślałem że w/w poście jest już tak łoptologicznie jak się da ale ok, poślę Ci krok po kroku.

Wcześniej jednak jeszcze jedna myśl- robiłeś reset komputera ? bo po wymianie tylu rzeczy jest możliwe iż musi się na nowo zaadaptować, a kontrolka pamięta stare błędy.

odłącz klemy na minutkę-dwie na zimnym silniku, potem odpal i niech popracuje do włączenia się wentyla,bez dotykania gazu i włączania klimy, a potem przejedź kawałek.

Albo to pomoże i wtedy kontrolka się nie zapali a obroty się unormują, albo załapie nowe błędy i wtedy_dopiero odczytuj.

Skandahl
    Gość

Domyślnie

Chyba moja nie posiada tej kontrolki, bo robię to co opisujesz i nie ma reakcji. Jadę dzisiaj do serwisu podpiąć ją pod kompa, a później na hamownię. Zobaczymy wyniki "badań doktorów"