[159] [159] Wymiana sprzęgłą alfa 159 1.9-16v

wino-w2

Nowy
Auto
Alfa 159 1.9 16V JTDm
Witam

Jeśli ktoś stoi przed wyzwaniem wymiany sprzęgła przesyłam link :

http://www.youtube.com/watch?v=9vqk3Pm9wxM

Film zawiera co po kolei odkręcać, oraz z jakimi problemami musiałem się zmierzyć, jakie klucze są potrzebne itd.

Pozdrawiam

Proszę o przeniesienie tematu do działo zrób to sam

Orientujesz się może, czy z 2.4 jest podobnie?

Elo. Świetna robota i fajnie, że nagarałeś wszystko na filmie. Ja wymieniłem komplet sprzęgła i dwumasu w poprzednim aucie Pug 407 2.0 HDI i to bez kanału (podnośnika też nie mam) czołagając się pod autem więc bez kanału też się da :)

Z tego co się orientowałem czytając instrukcję 2,4 jtd to ponoć trzeba wyciągać silnik, a co za tym idzie rozpięcie klimy, chłodnic, wspomagania i całej elektryki.
Lecz tak jak widziałeś na filmie nie wszystko trzeba robić tak jak mówi instrukcja ( odkręcenie zwrotnicy od osi, odkręcenie maglownicy i spuszczenie płynu wspomagania) więc na 100% ci nie powiem.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
a gdzie czytałes taką instrukcję ?

Witam

Jeśli ktoś stoi przed wyzwaniem wymiany sprzęgła przesyłam link :

http://www.youtube.com/watch?v=9vqk3Pm9wxM

Generalnie - jeśli ktoś chce to zrobić w warunkach typowo garażowych - to życzę powodzenia.
Żeby wyjąć skrzynię, trzeba zdjąć cały wózek z zawieszeniem przednim. To oznacza auto na kobyłkach z przodu - brak zawieszenia i kół - i zarąbiste problemy z manewrowaniem ciężką skrzynią w kanale garażowym. Do tego trzeba oprzeć na czymś silnik, żeby nie opadł - wraz ze skrzynią demontowana jest jedna z poduszek, trzymających silnik wraz ze skrzynią.
Tak więc nie do końca tu chodzi o klucze, których trzeba użyć, tylko o sprzęt typu podnośnik warsztatowy oraz podnośnik silnika.

No kolega na filmie pokazał że zapinał silnik o hak w krokwi żeby silnik nie opadł. Chyba Tomku nie obejżałeś tego filmiku :)

No kolega na filmie pokazał że zapinał silnik o hak w krokwi żeby silnik nie opadł. Chyba Tomku nie obejżałeś tego filmiku :)

Wiesz - to, jak podtrzymasz silnik - to jest sprawa drugorzędna. Pierwszorzędną jest to, że trzeba go podtrzymać i że trzeba zdemontować cały przedni zawias - a to oznacza, że w pierwszym lepszym garażu tego nie zrobisz...

hmm Tomek nie chcę się z tobą przekomarzać ale kolega na filmie rozpiął końcówkę drążka, przegub wahacza, widełki od amora i wypiął półoś ze skrzyni. Odsunął to i zrobił sobie miejsce. Zawiasu nie ściągał. Chyba że źle zrozumiałem co masz na myśli.

Generalnie - jeśli ktoś chce to zrobić w warunkach typowo garażowych - to życzę powodzenia.
Żeby wyjąć skrzynię, trzeba zdjąć cały wózek z zawieszeniem przednim. To oznacza auto na kobyłkach z przodu - brak zawieszenia i kół - i zarąbiste problemy z manewrowaniem ciężką skrzynią w kanale garażowym. Do tego trzeba oprzeć na czymś silnik, żeby nie opadł - wraz ze skrzynią demontowana jest jedna z poduszek, trzymających silnik wraz ze skrzynią.
Tak więc nie do końca tu chodzi o klucze, których trzeba użyć, tylko o sprzęt typu podnośnik warsztatowy oraz podnośnik silnika.

Widzę że kolego Tomek_KRK nie oglądałeś dokładnie tego filmu.
Na filmie widać dokładnie co odkręcałem. Widać że robiłem to w zwykłym garażu z kanałem, Widać ze używałem 3 podnośników marketowych typu 2 żaba i 1 pionowy. Więc zobacz filmik od początku do końca i dopiero wtedy pisz.
Kolego jesteś mechanikiem (TAK?) wiec masz ogromne pojęcie co i jak się robi (chyba). Ja to robiłem dla własnej satysfakcji i nie jestem mechanikiem (mechanika z zamiłowanie). A jednak dałem rade.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót