[159] Coś lata i stuka we wnętrzu auta ...

stefek

Nowy
Auto
159 1.9 JTDM SW
Mam głupie pytanie ... Czy u was, jak jedziecie i macie wyłączone radio (generalnie cisza w aucie) przy jakiś gwałtowniejszych manewrach (lewo/prawo czy mocniejszym hamowaniu/przyspieszaniu) lata coś w środku i 'brzdęczy' ;D ?

Bo mnie od dłuższego czasu mocno to irytuje, jakby walająca się pusta puszka po coli gdiześ pod siedzeniami, albo w schowku pasażera. Generalnie dochodzi to z prawej strony auta. Doprowadza mnie już to do szału. Na początku myślałem, że to centralka zestawu głośnomówiącego, że gość jej nie przymocował opaskami do jakiegoś elementu i luźno lata, potem myślałem że to puszki z energetykami włożone w schowek w podłokietniku, ale wyjąłem je i to nie to ... Przeglądnąłem schowki w drzwiach, przeglądnąłem przestrzeń pod fotelami i nic. Ktoś ma jakiś pomysł?

Wiem że temat banalny, ale może to jakaś większa przypadłość w Alfie, że nie tylko u mnie takie cuda się dzieją :D

Stary miałem dokładnie to samo przez długi czas. Dźwięk identyczny jak opisałeś, tak jakby pusta puszka przetaczała się po podłodze w okolicach fotela pasażera. Od jakiegoś czasu nie słyszę tego dźwięku. Może ta luźna część w końcu się gdzieś zaklinowała i już tak nie lata. W sumie nie wiem kiedy ten dźwięk przestał się pojawiać, ale jedyne co robiłem przy aucie to wymiana sprzęgła z dwumasą. Może coś pod podłogą w tym miejscu było nie dokręcone, a po wymianie poskładali jak trzeba i jest cisza.

Ostatnia edycja:
Kurczę no, a myślałem że znajdę jakieś genialne rozwiązanie tego problemu :D Może jeszcze ktoś się znajdzie kto zidentyfikował ten problem.

To jest długi strzał ale u mnie przy mocowaniu tapicerki, skórzane (nie wiem jak u ciebie) foteli przednich na dole fotela od tyłu są takie plastikowe, dość twarde, zaczepy na gumkach do mocowanie obicia.Może się poluzowały i obijają się o elementy fotela??Pzdr.

Ja mam Alfatex, no ale zaraz podlecę do garażu zobaczyć pod fotel, może to to. Chociaż wątpię, nie wiem czy by te zaczepy wydawały taki dźwięk. To taki głuchy dźwięk uderzającej pustej puszki o ścianę :D

Amortyzatory
Powrót