[159] Gumowe uszczelnienie tłoka systemu hamulcowego

• Autor wątku Autor wątku spdr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

spdr

Nowy
Auto
AR 159 SW 1.9 JTDm 115KM
Witam,

Moje pytanie brzmi: gdzie mogę kupić gumowe uszczelnienie tłoczka systemu hamulcowego na tył. Dzisiaj demontując hamulce w celu konserwacji i próby usunięcia pisku, które przeszkadza w trakcie hamowania, zauważyłem że gumka przeciwkurzowa osłaniająca tłoczek jest uszkodzona. Szukałem u wujka google ale brak rezultatów.
Dodatkowe pytanie: Czy ktoś demontował tylnie hamulce ? U mnie próba wciśnięcia tłoczka, w sposób taki, że obracałem go zgodnie ze wskazówkami zegara nic dała. Musiałem odkręcić odpowietrzenie, wtedy tłok minimalnie wsunął się do środka.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Poszukaj w pierwszej lepszej hurtowni motoryzacyjnej. Sa zestawy naprawcze zacisków. A tłoczek szczerze mówiąc najłatwiej wyciągnąć przez pompowanie pedałem hamulca. A odpowietrzyć i tak i tak będziesz musiał.

Poszukaj w pierwszej lepszej hurtowni motoryzacyjnej. Sa zestawy naprawcze zacisków. A tłoczek szczerze mówiąc najłatwiej wyciągnąć przez pompowanie pedałem hamulca. A odpowietrzyć i tak i tak będziesz musiał.

Ale mi nie chodziło o wyciągnięcie tylko o wciśnięcie ;)

Wciskaj... wkręcając go. Musisz mieć do tego specjalny klucz lub... sobie go dorobić z tyle np. pilnika płaskiego szerokiego jak tłoczek. Obracając tłoczkiem jednocześnie go wciskasz. Kręcisz jakbyś wkręcał śrubę, z tym że konieczne jest dość mocne dociskanie. To jest zrobione tak, że nie każdy obrót "łapie" i trzeba się trochę nakręcić jednak w końcu wejdzie. :)

Jeżeli jednoczesne wciskanie i obracanie tłoczka jest konieczne, to wydaje mi się, że problem rozwiązany. Ja próbowałem go jedynie obracać.

Komplet uszczelnień powinieneś dostać w Intercarsie. U mnie w firmie regenerujemy zaciski, ze specjalnością - tylne. Do 159 chyba jeszcze nie robiliśmy, a przynajmniej w tej chwili nie powiem, czy zaciski ze 159 powtarzają się w innym modelu. Jak będziesz miał problem zapraszam na PW, coś doradzimy. Nie wciśnij tylko tłoczków, jak jeden klient, na prasie.

sorki źle przeczytałem. A to bardziej "chałupniczo" bierzesz ścisk stolarski oczywiście ściskasz tłoczek a kluczem tzw "żaba" kręcisz tłoczek :) wchodzi bez problemu. uważaj tylko żebyś żabą nie uszczerbił uszczelki

- - - Updated - - -

Nie wciśnij tylko tłoczków, jak jeden klient, na prasie.

dobre :d

sorki źle przeczytałem. A to bardziej "chałupniczo" bierzesz ścisk stolarski oczywiście ściskasz tłoczek a kluczem tzw "żaba" kręcisz tłoczek wchodzi bez problemu. uważaj tylko żebyś żabą nie uszczerbił uszczelki

Za późno :D Wczoraj przypadkiem "żabką" uszkodziłem gumę, dlatego pytam gdzie kupić :P
Zastanawiam się tylko, czy dobrym pomysłem jest zaciśnięcie przewodu hamulcowego, żeby nic z niego nie wyciekało w trakcie demontażu tłoczka. Wiele osób tak robi.

są nawet specjalne zaciski do przewodów więc nic im nie zrobisz.

http://axces.otwarte24.pl/2222,YATO-...SZTUKI-ID-E461

ale jak nie masz takich to weź dwa kawałki drewna w klucz francuski i uzyskasz taki sam efekt

Użyłem jakiegoś starego zacisku w kształcie litery V, który znalazłem w garażu u teścia. Uszczelnienie kupiłem w pierwszej lepszej hurtowni. Dopiero po złożeniu wszystkiego pomyślałem, że mogłem zrobić zdjęcia, może komuś by się przydało.
Najwięcej czasu spędziłem przy wkręcaniu tłoczka i jednoczesnym ułożeniu gumki w rowkach, niestety cierpliwość nie jest moja mocną stroną, więc trochę problemu z tym miałem.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót