[159] Usunięcie EGR bez ruszania DPF

Gixer

Nowy
Auto
159 JTDM 8V
Witam,

Po ok 35tyś zaczyna mi znowu padać EGR i mam plana żeby go wywalić całkowicie.
DPF mam chyba w dobrym stanie - 136 tyś km przebiegu, jeżdżę głównie trasy po ok 200 km i szkoda mi go trochę wywalać.

Czy zaszkodzi DPF-owi wywalenie EGR-u?

Pozdrawiam

Jak już zaślepiasz EGR, wywal DPF. Kiedyś usiądziesz przy kominku w kapciach, z fajką i opowiesz wnukom jak wspaniała to była decyzja.

wywal DPF. Kiedyś usiądziesz przy kominku w kapciach, z fajką i opowiesz wnukom jak wspaniała to była decyzja.

Albo i nie usiądziesz - o ile medycyna szybko czegoś nie wymyśli to pokolenie twoich dzieci/wnucząt zostanie zdziesiątkowane przez narastający z roku na rok problem nowotworów - a na tym polu rakotwórcza jak cholera sadza z silników diesla może się doprawdy pochwalić niezłymi wynikami.

j/w. Ja mam usunięty programowo EGR i zaślepionny. DPF zosał. Wypalanie średnio co 600 km. Także zabieg jak najbardziej bezpieczny na dpfu.

Jeżeli sądzisz, że DPF jest rozwiązaniem problemów związanych emisją do atmosfery szkodliwych substancji, to jesteś w ogromnym błędzie. W dłuższej perspektywie filtr ten wyrządza więcej szkód dla środowiska niż jakby go nie było. Podobnie jest z hybrydami.

A takie statki podróżujące sobie oceanami z bakiem na 3000ton paliwa spalają go 12ton na godzinkę, płynąc z prędkością 40km/h. No ale DPF w osobówkach uratuje świat.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, decyzja podjęta - EGR do kosza!

Możecie polecić kogoś z Warszawy, Lublina lub okolic tych miast kto podjął by się usunięcia programowego EGR-u?

Jeżeli sądzisz, że DPF jest rozwiązaniem problemów związanych emisją do atmosfery szkodliwych substancji, to jesteś w ogromnym błędzie. W dłuższej perspektywie filtr ten wyrządza więcej szkód dla środowiska niż jakby go nie było.
Chyba nie zrozumiałeś czym są cząstki stałe, dlaczego się osadzają w płucach na zawsze i czym się różnią od innych zanieczyszczeń powstających w wyniku pracy silnika.
Generalnie czym innym jest produkowanie zanieczyszczeń na środku oceanu od produkowania cząstek stałych przed Twoim domem. Nie jestem jakimś zwolennikiem instalowania filtrów cząstek stałych, ale zdaję sobie sprawę dlaczego cząstki sadzy są groźniejsze dla zdrowia od np. emisji co2 (którego emisja pod Twoim domem nie wpływa bezpośrednio na Twoje zdrowie).

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót