Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: [155] Problemy z ogrzewaniem

Użytkownik Rowerzysta Avatar endriu73
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 159 2.4 SW ; AR 155 1,8 8V

Domyślnie [155] Problemy z ogrzewaniem

Jestem ciekaw czy ktoś już miał podobny problem, jeśli tak to poproszę o wskazówki.
    Problem polega na tym,że w ogóle nie mam nawiewu ciepłego/gorącego powietrza.Zaczęło się to około połowy października lecz kilka razy ten problem samoczynnie znikał więc miałem nadzieje,że "samo się naprawi" :wink: . Niestety od około tygodnia zaczyna doskwierać mi poranne zimno i czas najwyższy aby tym się zająć ponieważ nieubłaganie zbliża się zima (( .Muszę sie przyznać,że jeszcze nie zaglądałem do nagrzewnicy bo tak naprawdę teraz nie miałem zbyt wiele czasu i nie patrzyłem nawet jak się do niej zabrać.
    Aha i mniej więcej od czasu problemów z nagrzewaniem szaleje mi temperatura silnika tzn. raz wentylator załącza się normalnie tzn. okolice 90°C, innym razem 110°C, sam nie wiem czy to ma jakiś związek
    Czy wina może leżeć w elektyce?

Renia
    Gość

Domyślnie

Miałam podobny problem ... brak ogrzewania , wysoka temperatura silnika do tego jeszcze rozprężanie się powietrza po odkręceniu korka zbiornika wyrównawczego ,chlupot płynu z okolic nagrzewnicy i czasem biały obłok z tyłu W moim przypadku diagnoza była prosta -uszczelka pod głowicą- Sprawdź silnik pod tym kątem może byc to samo choc nie koniecznie, może to po prostu popsuty termostat. Pozdrawiam

Mieszka w
    Lublin
    Auto

Domyślnie

mam nadzieję Reniu, że się mylisz :|
    Aczkolwiek uspokajam się tym,że nie zauważyłem białego obłoczku za sobą
    Spróbuję jutro odpowietrzyć układ a jęśli to nie pomoże to przepłuczę go kilka razy i zobaczymy jakie będą tego efekty ;//
    Dzięki za zainteresowanie :wink:

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 8v 1993r

Domyślnie

Witam. Mnie też czekają przeprawy z nagrzewnicą. Przy okazji będę wymieniał płyn w chłodnicy i się zastanawiam co ile km się wymienia pompę wody?
    dzięki za odp
    pozdro

Mieszka w
    Lublin
    Auto

Domyślnie

witam tom155,
    ja przeczyściłem nagrzewnicę, wodą i powietrzem po czym nalałem w węże od nagrzewnicy chłodziwa i chyba jest bardziej zapowietrzony niż był wcześniej
    Teraz nawet na gaz nie działa bo parownik gazu nie może sie dostatecznie nagrzać.
    Naciskałem chyba na każdy gumowy wężyk aby wymusić obieg i czasami płyn wypływał wężykiem powrotnym a czasami nie, właściwie na rozgrzanym miał opory ;//
    A mógłby mi ktoś powiedzieć czy w przypadku dobrego termostatu wąż górny (gruby wchodzący do chłodnicy po prawej-patrząc na przód auta) powinien być gorący a dolny/lewy zimny bo ja tak mam i to jest chyba znak że coś jest z termostatem nie tak :|
    Z kolei wąż biegnący z termostatu do nagrzewnicy jest lekko ciepły a powrotny zaś gorący czy mógłby ktoś to sprawdzić jak powinno być :?:
    Swoją drogą auto trzyma temperaturę w okolicy 90°, niestety trochę to mu zajmuje ;// i w okolicy 95° włączył mi się dziś wentylator wiec chyba termostat jest OK :|?:
    Kurcze sam już nie wiem (( może pompa wody :?:

siwy144
    Gość

Domyślnie

nie masz moze w chlodnicy odpowietrznika ? albo daj jej pochodzic z 20 min bez korka na zbiorniczku od wody.

Mieszka w
    Lublin
    Auto

Domyślnie

mam łukasz odpowietrznik ale on chyba nie spełnia swojego zadania bądź odpowietrza jedynie chłodnice.
    A odpowietrzałem oczywiście bez zakręconego korka i z korkiem i nic, z tym że bez korka to po zagrzaniu się ładuje cały płyn na zewnątrz ((

siwy144
    Gość

Domyślnie

Problem bedziesz mial chyba przez ten gaz :/ u mnie tez ciezko było odpowietrzyc a tez mam smierdziela :/

Mieszka w
    Lublin
    Auto

Domyślnie

chyba podepnę parownik szeregowo a nie jak zrobili to gazownicy-równolegle, może coś pomoże

siwy144
    Gość

Domyślnie

To nie bedzie grzało parownika bo na nagrzewnicy masz zawór. I jak ustawisz na zimno to odcina dopływ wody do nagrzewnicy.