Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Temat: pytanie o tablet do Alfy

Użytkownik Alfa i Omega Avatar PHOENIX
    Mieszka w
    Podolsze, Poland
    Auto
    BRERA 2,4 JTDm 2008 ; 156 Sportwagon 1,9 JTD 2004r. + 147 1,6 TS 2001 r była

Domyślnie pytanie o tablet do Alfy

naszło Mnie żeby wbudować w samochód tablet , w związku z tym mam pytanie który tablet będzie dobry żeby wgrać w niego FESA czy inne programy diagnostyczne oraz jak najlepiej to podłączyć , wystarczy przejściówka z USB na mini USB , cy może jakiś bardziej skomplikowany sposób ale również do zrobienia , tablet służył by również jako odtwarzacz mp3 , mp4 itd , może również jako nawigacja , zawsze jestem chętny do wgrania czegoś nowego ale to musielibyście podpowiedzieć co warto mieć w samochodzie .

ale przede wszystkim jaki tablet będzie dobrze współdziałał z programem diagnostycznym do ciągłego nadzoru moze wtedy najlepszy byl by interfejs z bluetooth .
    jeśli pomogłem w jakimś poście nie zapomnij podziękować za niego

"Życie dane jest raz człowiekowi i trzeba przeżyć je tak, by nie płonąć ze wstydu za lata przeżyte bez celu."

Il mio terzo amore Alfa Romeo

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie

a z ciekawości zapytqam- gdzie chcesz to wbudować? w miejsce seryjnego radia? I jakie chcesz duży ten tablet? 7" czy 10"? w zależności od wielkości i marki pewnie bedziesz musial wydać od 400 do 2000 zł
    czasami można znaleźć okazje, gdzie tablet (nowy) jest wystawiony za 250 złm gdzie jego normalna cena to 700 zł, ale braqkuje mu ładowarki, którą na innej aukcji możesz dokupić za 30 zł. Koleżance tak poszła sprzed nosa oferta, bo liczba sztuk kurczyła się jak góralski sweterek po praniu

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Camey
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa 156 V6

Domyślnie

Cześć PHOENIX. Widzę, że chodzi Ci po głowie to samo co mi. Jeżeli chcesz tego tableta podpiąć do radia by muzyka z niego płynęła przez głośniki musisz zaopatrzyć się w tablet z wyjściem słuchawkowym (ale takie coś mają chyba wsie taby) albo bluetooth bądz transmiterem FM. W przypadku gdy Twoje radio w samochodzie nie ma ani wejścia liniowego (gniazdo AUX) ani odbiornika Bluetooth to ratuje Cię tylko transmiter FM w tablecie.
    Co programu diagnostycznego. Marka nie będzie tu miała takiego znaczenia jak to co ma w środku. Szukaj tableta z systemem Android conajmniej 4.1. Na tą platformę dostępnych jest parę programów diagnostycznych ale nie wiem czy FES też. Aby to podpiąć pod gniazdo OBD w samochodzie lepiej niż bawić się z przejściówką USB>miniUSB będzie zakupić kabel diagnostyczny na Bluetooth i będziesz mógł się bawić w diagnostę bez podpinania setek kabli pod tableta.
    Wiele z tabletów obecnych teraz w sprzedaży ma dostęp do serwisu "Google Play" na którym można dostać przeróżne programy na Androida w tym diagnostyczne jak i nawigacyjne.
    Do nawigacji w takim tablecie można by zakupić oddzielną antenę(odbiornik) GPS gdyby okazało się, że ten w tablecie często gubi sygnał.
    No i to o co pytał Abidibi1509 czyli gdzie chcesz tego tableta zamontować. Na konsoli centralnej, obok niej, czy na szybie. Jakiej opcji bys nie wybrał to w mojej ocenie nie ma sensu wydawać kasy na tablet większy niż 7".

Szukaj tableta z Androidem 4.1 albo więcej, z GPS, Bluetooth, WiFi, 512mb RAM to absolutne minimum i opcjonalnie z transmiterem FM. Zorientuj się też co do matryc bo są dwa rodzaje i jeden z nich jest do bani jeżeli chodzi o użytkowanie w słońcu.

Mieszka w
    Podolsze, Poland
    Auto

Domyślnie

raczej 7 calowy a myślałem go dać w miejsce popielniczki pod małym skosem , popielniczki i tak nie używam a tam 7 calówka by ładnie weszła , czytałem o tych tabletach trochę i skorzystam z twojej rady , kupie andka i poszukam takiego który jest widoczny w słońcu , i na pewno podłącze dodatkowa antenę do gpsa .
    Ostatnio edytowane przez PHOENIX ; 18-05-2013 o 09:37

"Życie dane jest raz człowiekowi i trzeba przeżyć je tak, by nie płonąć ze wstydu za lata przeżyte bez celu."

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa 156 V6

Domyślnie

Ciekawe jak to by wyglądało w takim miejscu. Gdyby tam właśnie ten tab był zamontowany to musiał byś serio zwrócić uwagę na matrycę.

Mi natomiast chodzi po głowie aby tablet zamontować na konsoli centralnej w miejscu radia (którego bym sie pozbył) w czymś na wzór ramki 2DIN. Tablet służyłby jako jednostka centralna bo w fałce radia i muzyki rzadko słucham no ale od czasu do czasu przydałoby się czegoś posłuchać(z karty SD). Tyle że problem polega na tym, że nikt nie jest w stanie dać mi odpowiedzi czy ma sens i czy coś takiego wogóle będzie chulało:

Tablet > wyjście miniJack > przejściówka miniJack - Jack3,5mm > RCA > wzmacniacz > głośniki

albo inna opcja:

Tablet > Bluetooth > odbiornik Bluetooth podpięty pod wzmacniacz > głośniki

Mieszka w
    Podolsze, Poland
    Auto

Domyślnie

hmm , chodzić powinno ale jak ci to wejdzie musiałbyś cala konsole środkową przerabiać , w 147 nie ma z tym problemu wywalasz tylko uchwyt na kubki w 156 jest z tym masę roboty , aczkolwiek do wykonania , widziałem już taki zestaw w 156 , ale cala konsola była przerobiona całkowicie , poszukam spokojnie odpowiedniego tableta może coś znajdę najważniejsze to oczywiście odpowiednia matryca żeby było zawsze wszystko widoczne .

Użytkownik Znawca Avatar kudlaty_bytom
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 2.0 TS

Domyślnie

jak zabudujesz tableta, musisz przewidzieć, że wejście na karty microsd jest z boku i takie urządzenie musisz mieć szybko 'demontowane', żeby wymienić kartę, ale zabezpieczone, żeby nie wypadło podczas jazdy jak w dziurę wpadniesz, to samo jest z wyjściem słuchawkowym
    nie wiem czy dźwięk w głośnikach będzie dobrej jakości, to urządzenie wg producenta ma pracować ze słuchawkami

verdebiancorosso

Mieszka w
    Podolsze, Poland
    Auto

Domyślnie

zgadzam sie tez o tym myślałem chodzi mi o kartę chciałbym go zrobić na zasadzie (wciśnij mocniej zatrzask sie otwiera i można tableta obrócić tak żeby był slot kart dostepny ) niektóre popielniczki samochodowe tak działają wciskasz i się wysuwa , zmartwiło Mnie tylko to co napisałeś o głośnikach , ja chciałem wykorzystać do tego seryjne radio i wtedy na głośniki ale jeszcze nie mam koncepcji jak by to sprawnie połączyć

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa 156 V6

Domyślnie

No właśnie problemów się piętrzy sporo tylko nurtuje mnie właśnie kwestia czy da się to wszystko spiąć ze sobą aby jako tako to grało. Opcja druga, którą podałem wydaje mi się lepsza ale nie mam, żadnej wiedzy czy to zadziała. Kolejna kwestia to to czy odbiotnik bluetooth w tablecie jest w stanie jednocześnie odbierać sygnał z gniazda diagnostycznego albo dodatkowej anteny GPS i przyokazji "wysyłać" muzykę od odbiornika Bluetooth przy wzmacniaczu.

PHOENIX jeżeli chcesz podpiąc tablet pod radio to tak jak pisałem wyżej:

- wyjście słuchawkowe w tablecie > wejście liniowe (AUX) w radiu (o ile radio posiada takie gniazdo)
    - bluetooth w tablecie > odbiornik bluetooth w radiu (o ile radio posiada bluetooth)
    - transmiter FM w tablecie > zwykłe radio samochodowe
    Ostatnio edytowane przez Camey ; 18-05-2013 o 10:51

Użytkownik Znawca Avatar kudlaty_bytom
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 2.0 TS

Domyślnie

trzeba puścić dźwięk przez radio lub tuner, żeby fajnie grało, to moje zdanie
    podłączenie diagnostyczne już na USB, nie będzie zakłóceń, a nawigacja swoją drogą

verdebiancorosso