[159] zgrzyt przy zmianie na 3 bieg

gaco2ouf

Nowy
Auto
AR 159 Marrone Luci Di Bosco 1,9 JTDM 8v
Witam mial ktos moze cos takiego ? mam jednostke 1.9 jtdm 8v , gdy wbijam 3 bieg czasami zgrzyta cos ... niezawszr

dodam ze auto pierwszy dzien po wyjezdzie od mechanika , stalo okolo roku wczesniej poniewax bylo lekko pukniete, e silniku nie bylo powaznych uszkodzen , jedynie chlodnica i jedna rurka od turbo , wszystko wymienione na nowe

auto ms tez problem z moca , dopiero dostaje kopa przy 2,5 tys obr , i jakby zanika po 3,5 tys
do 2,5 tys obr strasznie muli , nawet przy gazie do dechy...

w salonie sprawdzali komputerem i mowia ze prawdopodobnie egr trzeba wymienic boma 3 % otwarcia

myslicie ze po wymianie problem zniknie ? i ciekawe co z tym zgrzytem przy 3 biegu...

EGR zaślep całkowicie. Możesz to zrobić sam i się przekonasz. Wtedy nie będziesz musiał go wymieniać, lepiej chyba usunąć ;)

Ze zgrzytaniem to może być sprzęgło, ale jeśli zgrzyta tylko na 3. biegu, to sprawdź, czy nic nie wpadło na skrzynię pod cięgna, bo może je blokować. Kiedyś spadła mi tam śrubka mocująca dolot do przepustnicy i też miałem problem z wbijaniem 3. i 5. (musisz zdemontować akumulator i jego podstawę).

Czytając forum przez ostatni tydzień można dojść do wniosku, że ten EGR to tylko same problemy sprawia i nic dobrego:cool:

Czytając forum przez ostatni tydzień można dojść do wniosku, że ten EGR to tylko same problemy sprawia i nic dobrego:cool:

Uporanie się z EGR w odpowiedni sposób to jedna z pierwszych rzeczy, które się powinno zrobić kupując 159 w dieslu. Ja w pierwszej kolejności ( prawie 3 lata temu ) po kupnie alfy to było wywalenie DPF i blaszka w EGR.... absolutnie żadnych problemów przez te prawie 3 lata :)

Witam mial ktos moze cos takiego ? mam jednostke 1.9 jtdm 8v , gdy wbijam 3 bieg czasami zgrzyta cos ... niezawszr

dodam ze auto pierwszy dzien po wyjezdzie od mechanika , stalo okolo roku wczesniej poniewax bylo lekko pukniete, e silniku nie bylo powaznych uszkodzen , jedynie chlodnica i jedna rurka od turbo , wszystko wymienione na nowe

auto ms tez problem z moca , dopiero dostaje kopa przy 2,5 tys obr , i jakby zanika po 3,5 tys
do 2,5 tys obr strasznie muli , nawet przy gazie do dechy...

w salonie sprawdzali komputerem i mowia ze prawdopodobnie egr trzeba wymienic boma 3 % otwarcia

Zmień salon. Zupełnie serio mówię. Jeśli diagnosta nie wie, że 159 pokazuje standardowo ok. 3.98% otwarcia przy całkowitym zamknięciu zaworu EGR - to znaczy, że przed nim dłuuuuga droga jeśli chodzi o diagnostykę tych aut.
Blacha pod EGR, sprawdzić czy muł nie zniknie. Jeśli nie zniknie - to sprawdzić działanie zmiennej geometrii w turbinie - być może zwalony jest overboost albo gdzieś masz dziurę w układzie podciśnieniowym.

Zgrzyt przy wbijaniu 3-ki to oznaka zepsutego synchronizatora.

czyli co mam zrobić, dam rade to sam zaślepić zeby sprawdzić czy to dobre rozwiazanie?

właśnie przeczyściłem EGR , zrobiłem to wyciągając cały ten czarny syf lekko odkurzaczem , po tym mi nie chciał przez chwile odpalić , potem odpalił i teraz jest gorzej...

pali sie kontrolka silnika i wyswietla sie check engine , auto wogóle nie idze , max do 40 i zamula , chyba jest na awaryjnym

hmm moze zrobiłem coś nie tak ?

gdy kupie zaślepke pod EGR bedzie trzeba coś grzebać w kompie ?

Prawdopodobnie nie podpiąłeś z powrotem wtyczki do elektrozaworu. Lub uruchomiłeś auto bez podpiętej wtyczki / odpinałeś wtyczkę z kluczykiem w stacyjce. Nie jestem pewien, ale możliwe, że dopóki nie skasujesz błędu po odpięciu zaworu będzie świecił się "have engine checked" i objawy nie ustąpią.

Po założeniu pełnej zaślepki również wyskoczy Ci ten sam komunikat. I masz dwa wyjścia - albo z tym jeździć (podobno da się z tym żyć), albo usunąć u chip tunera.

wtyczke podpiolem spowrotem, mysle ze nie da sie jej zle podpiac...

mozliwe ze trzeba wykasowac blad, ale wczesniej tez byl i krecil sie od 2,5 tys obr, a teraz nic

Jeśli dobrze poskładałeś i zamontowałeś zawór to się nie martw, skasuj błąd.

Amortyzatory
Powrót