[159] Brak Mocy :/ :/

tomex_187

Nowy
Auto
AR 159 1.9 JTDm 185KM by Tune-Up 2007 r. 175000km
Witam. Dzisiaj podczas powrotu z pracy nagle auto stracilo moc :/ podczas ruszania zgasl mi, myslalem, ze to jest moja wina, potem drugi raz to samo, wlaczylem bueg neutralny i dalem gazu, a reakcja byla delikatnie mowiac "ospala". Auto chodzi, ale ma zero mocy, ledwo da rade nim jechac :( czy ktos wie o co chodzi? mam je nie cale 3 tygodnie i zaczyna sie.... :/ zaczynam watpic czy AR bylo dobrym wyborem :( a tak na marginesie, to gdzie jest filtr powietrza, jesli to jest ta plastikowa tuba po lewej stronie, to jak ja rozebrac. Kurcze pomocy bo zaczynam sie wkor..ac na to auto :(

Po pierwsze primo, musisz podłączyć pod komputer. Bez tego nikt Ci nic nie powie.
Po drugie primo, żeby wymienić filtr powietrza musisz zanurkować pod auto. Trzeba zdjąć osłonę silnika i wtedy będziesz miał dobry dostęp do puszki. Filtr wyjmujsze od spodu.

wow, ok w Fiacie Stilo tak mialem, wiec tylko komp pozostaje :( a z mechanikiem jestem umowiony na przyszly poniedzialek :(

Kupiłeś 2.4, tak?
Ja miałem spadek mocy, ale nie aż tak straszny- powodem był otwarty EGR i walnięte klapy wirowe.
Skąd jesteś tomex?

P.S. ALFA BYŁA DOSKONAŁYM WYBOREM :) zobaczysz :P

Jednak 1, 9 jtdm kupilem. W skorze 2.4 i z normalnym przebiegiem bylo zbyt drogie. Ja mieszkam w Kopenhadze, a z polski jestem z Kołobrzegu, za dwa tygodnie jade na weselicho do Kgu, gdzieś w poblizu jest jakis dobry magik od AR? Moge z ta usterka jezdzic? Mialem wyoycowac autko, porobic fotki i sie przedstawic ale teraz silnikiem sie zajme

Zdemontuj EGR, wyczyść i sprawdź reakcję silnika. Jeśli nie pomoże - całkowicie zaślep.

Jezeli jutro nie bedzie lalo, to moze tego sie podejme, ale mam stracha aby nic nie spierdzielic :)

1.9 jaka wersje masz? 8 czy 16V?

1.9 JTDm 16v. 150KM. dzięki bardzo jak cos dzisiaj wykombinuje to dam znac :) a z drugiej strony to przy zakupie dostalem pol roku gwarancji, więc jak cos bede grzebal to ona nie przepadnie?

1.9 JTDm 16v. 150KM. dzięki bardzo jak cos dzisiaj wykombinuje to dam znac :) a z drugiej strony to przy zakupie dostalem pol roku gwarancji, więc jak cos bede grzebal to ona nie przepadnie?

Kupiłeś auto na trochę bardziej dojrzałym rynku motoryzacyjnym niż polski rynek, ja na Twoim miejscu nic bym sam nie grzebał tylko wrócił do miejsca zakupu i zostawił im auto do naprawy wykonanej w ramach gwarancji. Moim zdaniem Twoje auto włącza tryb awaryjny z powodu jakiejś standardowej dla tego silnika usterki, z którą nie mógł sobie poradzić poprzedni właściciel i oddał auto do sprzedaży.
Tutaj dość podobny przypadek:
http://www.forum.alfaholicy.org/159...ilter-post1071027.html?highlight=#post1071027

Ostatnia edycja:
Ok, to ja nic nie ruszam, ale pozwole sobie odlaczyc akumulator na dwie godzinki :)

- - - Updated - - -

Witam Kur.a :( wiec postanowilem odlacyc akumulator iiii.... tak otworzylem maske, zamknalem pilotem drzwi, odlaczylem kleme i zatrzasnalem maske :/ :/ :/ jak otworzyc auto bez zasilania??? nie mialem wczesniej auta bez kluczyka i nie jestem przyzwyczajony do takich aut, dlatego odruchowo zatrzasnalem maske :( help. :(

- - - Updated - - -

dobra, juz wiem jak sie kluczyk wysuwa :) hehehe, ale znow sam sobie strachu narobilem :) pozdrawiam, napisze czy cos odlaczenie klem dalo.

- - - Updated - - -

OK.. :( wiec byl odlaczony dwie godziny i ... odpalilem i gasl po ok.5 sekundach, odpalalem ponownie z 7 razy i raz wyskoczyl mi jakis dlugi komunikat ale doslownie na 0.5 sec przed samym zgasnieciem auta on tez zgasl, napewno cos o silniku pisalo, ale zbyt krotko sie wyswietlil abym mial szanse nawet wzrokiem to przeczytac :( po rozgrzaniu go do prawie 90 stopni, trzymalem go w granicach 2000rpm, bo przeczytalem, ze to moze pomoc, ale nic nie pomoglo, tylko tyle ze nie gasl bez dodawania gazu, sam utrzymywal 750rpm. Wiec jutro dzwonie do wlasciciela i mowie, zeby zabieral mi to cholerstwo i oddal gdy bedzie w pelni sprawny, a za 2 tygodnie jade do PL, wiec mysle, ze sie wyrobi ;/ poczatek z AR kwasny :(

- - - Updated - - -

A moze to poduszka pod silnikiem poszla podczas gwaltownego startu, cos sie rozszczelnilo jakis waz czy cos, dostaje lewe powietrze i dlatego ten shitek caly sie wyrabia... jak myslicie?

Chłopie jak masz gwarancję to się nie pierdziel, tylko dawaj na warsztat i powiedz nam co się stało :)

OK.. :( wiec byl odlaczony dwie godziny i ... odpalilem i gasl po ok.5 sekundach, odpalalem ponownie z 7 razy i raz wyskoczyl mi jakis dlugi komunikat ale doslownie na 0.5 sec przed samym zgasnieciem auta on tez zgasl,
Gdy silnik gaśnie sam (np. zduszony) lub z innych przyczyn to może pojawić się błąd insufficient oil pressure, ale nie oznacza on, że coś jest nie tak z ciśnieniem oleju, tylko oznacza, że w zgaszonym silniku ciśnienie oleju jest równe zero. Taki fałszywy komunikat.
A moze to poduszka pod silnikiem poszla podczas gwaltownego startu, cos sie rozszczelnilo jakis waz czy cos, dostaje lewe powietrze i dlatego ten shitek caly sie wyrabia... jak myslicie?
Jeśli miałbym wróżyć z fusów to EGR. Niech go wymienią i temat będziesz miał z głowy. Diagnozę można łatwo potwierdzić wstawiając PEŁNĄ zaślepkę (może pojawić się błąd na desce, ale auto powinno odzyskać 100% osiągów).

Również stawiam na EGR od tego bym zaczął, zaślepił całkowicie, bądź wywalić cholerstwo razem z tym całym pożal się boże DPF.

Wszyscy bedziemy plakac za pare lat jak i w PL bedzie obowiazek analizy spalin przy przegladzie... predzej czy pozniej to wejdzie.

Wszyscy bedziemy plakac za pare lat jak i w PL bedzie obowiazek analizy spalin przy przegladzie... predzej czy pozniej to wejdzie.

Teraz takie trupy po naszych drogach jeżdżą że się w pale nie mieści.... nie ma się co martwić na zapas :) bez jaj:)

Wytnij DPF i jedź do Niemiec na przegląd 20 letnim Passatem, a potem praktycznie nowym, ale z wyciętym DPF'em. Zobaczysz co się stanie :)

Nie chodzi o to, że jest dużo trupów, tylko że auta bez DPF są nielegalne... niezgodne z homologacją. Niestety... jak mi DPF padnie to też nie będę wymieniać... chyba że przepisy się zmienią.

Amortyzatory
Powrót