[159] 5 lat - wymiana paska rozrządu

Auto
159 JTDm 2008r.
Witam

W książce serwisowej napisane jest, że po 5 latach koniecznie trzeba zmienić pasek rozrządu w Alfie 159. Pojechałem dzisiaj do mechanika w Mogilanach pod Krakowem. Powiedzieli mi, że to znaczy, że trzeba wymienić cały rozrząd (koszt 900pln). Trochę się zdziwiłem bo w książce wyraźnie pisze tylko o pasku. Czy przypadkiem nie próbują mnie naciągnąć? Ma ktoś doświadczenie z tym serwisem. Gdzieś na forum czytałem pozytywne opinie na ich temat. Dzięki.

Na zdrowy rozum: wymienisz pasek,a potem co? Po kolejnych 5 latach napinacze i pompe wody? Od razu ci mówię ,że nie wytrzymaja chyba że robisz po 5 tys km rocznie,a i wtedy rozlecą sie ze starosci.Wymieniaj wszystko odrazu i miej spokojną glowe.Wymenisz pasek,a za pare miesięcy odezwie się rolka napinająca czy pompa wody i znowu zapłacisz za robocizne i za kolejny pasek.900zl za kompletny rozrząd to całkiem dobra cena.

Na takich sprawach się nie oszczędza.

mają rację należy wymienić wszystkie elementy rozrządu łącznie z pompą wody.

Witam

W książce serwisowej napisane jest, że po 5 latach koniecznie trzeba zmienić pasek rozrządu w Alfie 159. Pojechałem dzisiaj do mechanika w Mogilanach pod Krakowem. Powiedzieli mi, że to znaczy, że trzeba wymienić cały rozrząd (koszt 900pln). Trochę się zdziwiłem bo w książce wyraźnie pisze tylko o pasku. Czy przypadkiem nie próbują mnie naciągnąć? Ma ktoś doświadczenie z tym serwisem. Gdzieś na forum czytałem pozytywne opinie na ich temat. Dzięki.

Jak będziesz wymieniał rozrząd to pomyśl czy nie warto by było od razu zrobić porządek z kolektorem dolotowym tzn. wyczyścić lub usunąć klapy wirowe.

Na jakich częściach chcą ci zrobić ten rozrząd za 900zł?

Na nowych, nieoryginalnych częściach, szczegółów nie znam. Dają gwarancję na rozrząd

ja ostatnio wymienialem u siebie
koszt kompletu w AS24 z rabatem wyniosl troszke ponad 400pln pasek wzmocniony, pompa i rolki skf
wymiana 250 tez z gwarancja w nieautoryzowanym warsztacie

Wg mnie za 800zł spokojnie zrobisz rozrząd z teflonowym paskiem, wiec nie wiem skąd to 900zł..no chyba, że części 400zł a wymiana 500zł;)

Ok jestem po wymianie i przedstawiam szczegóły rachunku:
167.00 PLN - Napinacz paska rozrządu AR/FIAT JTD DAYCO OR
79.00 PLN - Napinacz paska rozrządu AR 156 1.9JTD 16V (Rolka plast) SKF
126.51 PLN - Pasek rozrządu AR/FIAT 1.9/2.4 DAYCO 199ZZ
168.12 PLN - Pompa wody AR 1.9JTD 16V GR/ASTRAH CDTI (wzmocniona)
155.00 PLN - Napinacz paska miro AR159/MITO INA
= 695.63 PLN - Razem za części

Robocizna 280PLN

Możecie się wypowiedzieć na temat kosztów?

Ja wymieniłem po 6 latach, przy okazji czyszczenie kolektora dolotowego się odbyło.

Co prawda mam Alfe 156 2.0TS i zapytałem o koszta warsztat z forum który wszyscy chwalą na forum.
Cena w warsztacie w Łodzi nie mylcie z autoryzowanym serwisem.

cyt:

Koszt klamotów do rozrządu to ok 780 zł dwa paski rolka dwa napinacze i pompa wody
Koszt wymiany 400 zł
Jeszcze można wziąc pod uwage fazer ale to dobrze było by ocenić czy tzeba go wymieniać a dokładnie teraz nie jestem w stanie powiedzieć ile on kosztuje bo coś ostatnio słyszałem o kwocie 740 zł natomiast co do wymiany to 50 zł więcej do kwoty wymiany rozrządu

Rozrząd 1180zł + ewentualnie 740zł fazer i 50 zł wymiana co daje łączną sumę 1970zł.
Na Allegro znalazłem sklep i częći za 400zł wraz z pompą oraz z uszczelniaczami wałków.
Wszystkie klamoty używane na pierwszy montaż.

Amortyzatory
Powrót