Witam serdecznie!
Jestem posiadaczem 147 1.9 JTD 2005r. Kilka dni temu jadąc autostradą w pewnym momencie zapaliła mi się na pomarańczowo kontrolka ABS i po chwili również ESR oraz pojawił się komunikat coś w rodzaju SYSTEM ABS FAILURE - oczywiście system ABS przestał działać. Po zatrzymaniu i ponownym ruszeniu, kontrolki się nie zapaliły, ale nastąpiło to gdzieś tak około po 2 minutach jazdy. I tak się działo za każdym razem po ruszeniu. Pojechałem z tym do znajomego mechanika - podłączył pod komputer i wyskoczyło mu, że coś jest nie tak z prawym przednim czujnikiem.Sprawdził akumulator, przeglądnął wszystko dokładnie, docisnął i wykasował błędy. Niestety po odebraniu samochodu i ujechaniu znowu około 1 km problem się powtórzył.
I teraz najdziwniejsze. Od dwóch dni te kontrolki już włączają się zaraz po przekręceniu kluczyka w stacyjce i nie gasną w ogóleSamochód stoi u mechanika, z podejrzeniem uszkodzeni czujnika, ale czy to 100% czujnik? Bo czytałem na forum, że równie dobrze może to być sterownik ABS, zabrudzenie "czegoś tam" magnetycznego itp. Czytałem również, że wiele osób wymieniało w takim przypadku czujnik, ale to nie rozwiązywało problemu
Czy ktoś może mi coś poradzić w tej sprawie?? Jak rozwiązać ten problem? Z góry bardzo dziękuję.