[159] Zakup AR 159 - na co zwrócić uwagę, jaki silnik ?

• Autor wątku Autor wątku igorek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

igorek

Guest
Witam forumowiczów !

Po sprzedaży mojej pierwszej AR 156 i odłożeniu trochę kasy przymierzam się do zakupu Alfy 159.
Mam kilka pytań. Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Jaki silnik?Planuję zakup diela. Który ewentualnie najlepszy do chipu ( tu wchodzi w gre 120 i 150 konny Diesel ). Wiem, że jest już trochę tematów na forum ale prosiłbym o świerze opinie.
Z racji tego, że z tego co widzę ceny AR 159 spadły planuję zakup auta w górnych granicach 25-28 tyś. (taki budżet).

Prosiłbym także kolegów o opinie odnośnie tych aut. Warto?

http://tablica.pl/oferta/alfa-romeo-159-2007-CID5-ID2SNM7.html

http://tablica.pl/oferta/alfa-romeo-159-klimatronik-okazja-serwisowana-2006-CID5-ID2ToN7.html

http://tablica.pl/oferta/alfa-romeo-159-2007-CID5-ID2TtQJ.html

Pierwsze ogłoszenie to ściema z typu wpłać zaliczkę i wysyłamy promem samochód - mafia nigeryjska działająca w Europie. Zobacz numer telefonu - o jedną cyfrę za długi, nie dodzwonisz się więc napiszesz maila i się zacznie . Te zdjęcia już kilkakrotnie się pokazywały w ogłoszeniu. A tak poza tym masz dużo tematów, magil napisał przykładowe.

Witam forumowiczów !

Po sprzedaży mojej pierwszej AR 156 i odłożeniu trochę kasy przymierzam się do zakupu Alfy 159.
Mam kilka pytań. Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Jaki silnik?Planuję zakup diela. Który ewentualnie najlepszy do chipu ( tu wchodzi w gre 120 i 150 konny Diesel ). Wiem, że jest już trochę tematów na forum ale prosiłbym o świerze opinie.
Z racji tego, że z tego co widzę ceny AR 159 spadły planuję zakup auta w górnych granicach 25-28 tyś. (taki budżet).

Prosiłbym także kolegów o opinie odnośnie tych aut. Warto?

http://tablica.pl/oferta/alfa-romeo-159-2007-CID5-ID2SNM7.html

http://tablica.pl/oferta/alfa-romeo-159-klimatronik-okazja-serwisowana-2006-CID5-ID2ToN7.html

http://tablica.pl/oferta/alfa-romeo-159-2007-CID5-ID2TtQJ.html

Kolego jest założony specjalny temat "Pomoc w zakupie 159"...

A odnośnie linków do "aut" - Kolega szuka "auta" czy mebla, który można wstawić do garażu, ale jeździć nim to już nie za bardzo ? Za tą cenę to można kupić dobre pół Alfy 159.

Nie kupisz dobrej 159, jeżeli nie przeznaczysz na nią co najmniej 30 kawałków. A te z ofert to licz dodatkowe 10 tys. na naprawy.

Pomimo 9218216 tematów i 927162 postów na ten temat, z pewnością warto było założyć kolejny wątek....

myślisz ze komus będzie sie chciało pisać po raz enty to co już zostało napisane na forum??Widze ze naprawdę celujesz w gorna granice cenowa :-).To 1 ogłoszenie pojawia się co najmniej od roku

- - - Updated - - -

3 tez sobie już wisi ok.roku(nawet zdjęcia te same) tylko teraz na tablicy,a wcześniej allegro.

myślisz ze komus będzie sie chciało pisać po raz enty to co już zostało napisane na forum??Widze ze naprawdę celujesz w gorna granice cenowa :-).To 1 ogłoszenie pojawia się co najmniej od roku

- - - Updated - - -

3 tez sobie już wisi ok.roku(nawet zdjęcia te same) tylko teraz na tablicy,a wcześniej allegro.

Aj tam ;) Cena Czyni Cuda :D

farsa... igorek dołączył do forum w 10 2012 i do dzisiaj nie znalazł tematu ktory jest 4tym na forum odnosnie zakupu. lenistwo niektorych bije wszelkie mozliwe standardy...

Ostatnia edycja:
farsa... igorek dołączył do forum w 10 2012 i do dzisiaj nie znalazł tematu ktory jest 4tym na forum odnosnie zakupu. lenistwo niektorych bije wszelkie mozliwe standardy... jak to mówi klasyk " kur... ja pierd...!!!"

Ty jak dołączyłeś do forum i od razu byłeś najmądrzejszy prawda? czytałem inne tematy, ale po pierwsze za każdym razem jest to samo, po drugie prosiłem o ŚWIEŻE opinie, jak nie rozumiecie co to znaczy to wytłumaczę:
chodzi o to, że jeżeli kolega N, kupił auto w 2010 roku to jego opinia może się zmienić po 3 latach użytkowania auta niż opinia napisana po 2 miesiącach od zakupu.
Trochę zrozumienia, a nie od razu najeżdżacie na mnie.
To, że ceny tych aut spadły widać gołym okiem.
Inna sprawa, jeżeli komuś żal d**e ściska, że kupił auto za 60-70 tyś, któe teraz kosztuje w okolicach 30...
Jak wytłumaczycie fakt alfy, która jest wystawiona z silnikiem 1.9 150 km, w bardzo dobrym wyposażeniu w cenie 26.500 z roczną gwarancją dealera sprzedającego?

Taka roczna gwarancja niestety jest nie do wyegzekwowania. Zerknij ostatnie posty forumowicza Tomek_krk, pisał w jednym z wątków.

Myślę, że jak przejrzysz ostatnie kilkanaście stron wątku o zakupie 159 to będziesz miał aktualną wiedzę.

Osobiście uważam, że można trafić na minę zarówno za 26 jak i 36 tys. Ale trudniej jest w drugim przypadku. Auto sprowadzone w niskiej cenie to niestety musiało być auto z dużą wadą. Inna sprawa, że w 159 może się wydarzyć sporo drogich awarii (każda liczona w 1000 zł) i spokojnie 10 tys można wydać po zakupie przez pierwszy rok na eksploatację i usuwanie awarii.

Inna sprawa, jeżeli komuś żal d**e ściska, że kupił auto za 60-70 tyś, któe teraz kosztuje w okolicach 30...
Jak wytłumaczycie fakt alfy, która jest wystawiona z silnikiem 1.9 150 km, w bardzo dobrym wyposażeniu w cenie 26.500 z roczną gwarancją dealera sprzedającego?

Niektórzy trochę zrozumienia wykazali i świeżą opinię dostałeś, a teraz wyjeżdżasz ze ściskaniem dupy bo nie jest ona taka jakbyś chciał? Koledzy i ja sam nie piszemy tego żeby Ci zrobić na złość, ale po to by Ci pomóc. Bez powodu one tak tanie nie są.

Ja mam propozycję - kup jedno z tych najtańszych na rynku (w końcu każde ktoś kupuje), ale podejdź do sprawy rzetelnie - załóż wątek na forum i opisuj co jakiś czas swoje wrażenia/naprawy/koszty/satysfakcję z zakupu.
Jeśli podejdziesz do sprawy uczciwie - może przekonasz się do naszej racji, a może zasiejesz w nas garść wątpliwości? Kto wie.

Ty jak dołączyłeś do forum i od razu byłeś najmądrzejszy prawda? czytałem inne tematy, ale po pierwsze za każdym razem jest to samo, po drugie prosiłem o ŚWIEŻE opinie, jak nie rozumiecie co to znaczy to wytłumaczę:
chodzi o to, że jeżeli kolega N, kupił auto w 2010 roku to jego opinia może się zmienić po 3 latach użytkowania auta niż opinia napisana po 2 miesiącach od zakupu.
Trochę zrozumienia, a nie od razu najeżdżacie na mnie.

Kolego... ceny aut zawsze spadają ale nie aż tak, żeby teraz wyrwać w takich pieniądzach alfy które Ty podałeś w linkach ( w stanie bez zastrzeżeń ).
To jest proszenie się o kłopoty i szukanie "okazji".
26 500 z silnikiem 150KM z bardzo dobrym wyposażeniem z roczną gwarancją - tylko:
- który rocznik ? - 2005 to się zgodzę jak jest fura w dobrym stanie to tyle będzie kosztowała
- jak jest 2007 to jedź i oglądaj ale bądź k... czujny ! I niech Cię nie zwiedzie że to JAKIŚ dealer i daje JAKĄŚ gwarancję ( widziałeś warunki tej gwarancji? czytałeś? dopytywałeś? ). Jedź z lakiernikiem i może z kimś kto ma obecnie taki model i po przejechaniu się będzie mógł coś powiedzieć ( podepnie FES też ).
Lakiernik obczai czy było tak wstawianych ćwiartek, progów czy też nie był wymieniany kompletny przód.
:)

Powodzenia w szukaniu

Dziekuję, za niektóre rzetelne odpowiedzi.
Nie szukam auta z 2007 czy 2008 roku w takiej cenie. Te przykłady, które podałem mnie zdziwiły dlatego zapytałem o opinie.
2005 czy 2006 rok mi zupełnie wystarczy, nie potzrebuje navi czy innych superbajerów. Auto z tego roku z kilmą mi wystarczy i wiem, że w tej cenie można dobre auto kupić. Kpienie i nabijanie się nie jest tutaj na miejscu jak to było na 1 str. Takie zachowanie nie pasuje do forum alfaholików, może i jestem tutaj niedługo, ale śledze to forum od dłuższego czasu.

Dodam jeszcze mały przykładzik, moją pierwszą Alfę (156 1.8TS + pełna sekwencja) kupiłem za niecałe 2 tyś. troszkę pogrzebałem, kupiłem pompę paliwa za 50 zł i jeżdziłem bez najmniejszych problemów ponad pół roku, sprzedałem do dostałem służbowe. Ale dało się !

no to jak sie dalo bez naszej pomocy kupic 156 za 2 tys to smialo kupuj 159 za 15 tys.Nie musisz nas pytac bo po co

no to jak sie dalo bez naszej pomocy kupic 156 za 2 tys to smialo kupuj 159 za 15 tys.Nie musisz nas pytac bo po co

Pisałem już tutaj o grzeczności ale widzę, że do kolegi Czarny nie dociera co się pisze...
Może koledze kredkami narysować, widocznie zatrzymał się z rozwoju na tym etapie, że w ten sposób zrozumie...

Nadal licze na kolejne rzetelne odpowiedzi i podpowiedzi.

Amortyzatory
Powrót