Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Giuma, osłona sworznia dolnego wahacz 159

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    ALFA 159 1,9JTDm 150KM

Domyślnie Guma, osłona sworznia dolnego wahacz 159

Witam
    Od paru dni szukam gumy/osłony sworznia dolnego wahacza. Taka gumowa osłona na sworzeń wygląda tak jak na przegub tylko dużo mniejsza. Czy ktoś z was wie może gdzie można kupić taką gumkę?? albo od jakiego innego auta można podmienić.
    Moja osłona jest pęknięta, a nie chce z tego powodu kupować całego wahacza za 700zł, jak tego szybko nie zrobię to będę musiał.
    Ostatnio edytowane przez floor ; 10-07-2013 o 20:48

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

Jest to częśc nie wymienialna. Tzn nie ma tego w zamiennikach a przynajmiej nigdy się nie spotkałem. Natomiast same gumy sa zawsze zamocowane tylko takimi opaskami/obejmami i teoretycznie dałoby się je wymienić. Jak już kombinujesz w ten sposób to ja bym kupił sam sworzeń wahacza do jakiegoś auta np forda mondeo ( okolice 70 zł ) i spróbował podmienić tego gumy.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    ALFA 159 1,9JTDm 150KM

Domyślnie

No niestety spodziewałem się takiej odpowiedzi, że taka cześć nie będzie dostępna.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    mazowieckie
    Auto
    Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

Cytat Napisał floor Zobacz post
    nie chce z tego powodu kupować całego wahacza za 700zł, jak tego szybko nie zrobię to będę musiał.
    To kup jakiś z demobilu za 1/4 tej kwoty.
    Jest pytanie jak długo masz to rozdarcie. Jeśli sworzeń jest już suchy albo rdzewieje to jego dni są policzone.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    ALFA 159 1,9JTDm 150KM

Domyślnie

Powiedzcie mi czy na takim ręcznym podnośniku jest możliwość odkręcenia wahacza czy jest potrzebny kanał lub taki podnośnik warsztatowy gdzie całe auto jedzie do gory?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

Krok po kroku wymianę całego wahacza masz opisaną w dziale "zrób sam".

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Oława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9jtd 16v 2007

Domyślnie

Witam kolege mam ten sam problem 2 dni temu uslyszalem piski trzeszczenie jak skręcam i sciągłem koło ,a tam pęknieta guma sworznia.Natychmiast wstrzykłem smar do sworznia i zaizolowałem prowizorycznie.Czy kolega znalazl i wymienił samą gume czy jednak cały wachacz.Sam sworzeń jest ok bo szybko zareagowałem,tylko ta guma.Pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar Arturek
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm , kiedyś była AR 156 2.0TS a jeszcze wcześniej TIPO 2.0ie 16V

Domyślnie

Miałem to samo ze dwa lata temu. W porę to zlokalizowałem jak jeszcze smar wyłaził. Naprawiłem to w ten sposób, że uzupełniłem smar, powierzchnię osłony gumowej w miejscu rozdarcia odtłuściłem, dociąłem z dętki rowerowej łatkę i przykleiłem klejem do dętek i trzyma do tej pory. Nie uśmiecha mi się wymiana oryginalnego wahacza z powodu takiej pierdy.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    koło koła
    Auto
    emty

Domyślnie

Cytat Napisał Arturek Zobacz post
    Miałem to samo ze dwa lata temu. W porę to zlokalizowałem jak jeszcze smar wyłaził. Naprawiłem to w ten sposób, że uzupełniłem smar, powierzchnię osłony gumowej w miejscu rozdarcia odtłuściłem, dociąłem z dętki rowerowej łatkę i przykleiłem klejem do dętek i trzyma do tej pory. Nie uśmiecha mi się wymiana oryginalnego wahacza z powodu takiej pierdy.
    dobre, mocne, oczywiście również nie jestem zwolennikiem wyrzucania hajcu w błoto, ale naprawa wahacza "dętką" jest mega zajebiście śmieszne
    broń boze nie chce cie urazic, uważam ze to jest ok ,nie mniej śmieszy mnie to bardzo, a zioła dziś nie paliłem...

Użytkownik Romeo Avatar Arturek
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm , kiedyś była AR 156 2.0TS a jeszcze wcześniej TIPO 2.0ie 16V

Domyślnie

Śmieszne to by było jak bym to naprawił prezerwatywą A guma z dętki jest takiej samej grubości jak tak gumka osłaniająca sworzeń, także po zaklejeniu jest tak jak było. No przyznaję nie jest to może zbyt estetyczne taka łata na sworzniu, jeszcze ktoś zobaczy i dopiero będzie gadanie, tylko patrzeć jak zaczną łożyska pakułami traktować, rozrząd drutem skręcać, do skrzyni żwiru sypać itd.