Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Sprężarka klimatyzacji 1.9 JTDm, 2006r 150 Km

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 159, 1.9 JTS 160KM

Domyślnie Sprężarka klimatyzacji 1.9 JTDm, 2006r 150 Km

Witam,

Zasięgałem trochę lektury odnośnie tych sprężarek jednak nie mam dalej do końca pewności, stąd ten post.
    Dzisiaj nabiłem czynnikiem klimę (Climatronik dwustrefowy) , szczelność jak najbardziej okay ale okazało się że sprężarka nie załącza. Sprawdziłem ją w domu na krótko i działa sprzęgiełko, natomiast w przewodzie do niej podłączonym nie dochodzi prąd. Zastanawiam się gdzie w związku z tym może jeszcze leżeć wina? Czy może czujnik taki jak ten: http://allegro.pl/czujnik-klimatyzac...373071575.html jest uszkodzony? Co jeszcze mogę zrobić/ sprawdzić zanim popłyną pieniążki na zażegnanie problemu?

Przy okazji powiedzcie mi drodzy forumowicze dlaczego panel klimatyzacji w środku dziwnie "buuuuuczy", jest to bardzo wyraźny dźwięk i słychać go ledwo przekręcę kluczyk w pozycję zapłonu jak i po odpaleniu. Może mieć to związek z tematem powyżej?? Można zlikwidować ten dzwięk?

Bardzo dziękuję za wszelkie sugestie.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    156

Domyślnie

Sprawdz przekaznik. Wystarczy maly plaski srubokret. Sciagasz jego obudowe i zwierasz recznie styki. Jak kumasz gdzie podlaczyc miernik to jeszcze prosciej. Druga opcja to presostat. Wszystko znajdziesz na forum.

Tapatalk.

Auto

Domyślnie

Poszukam jeszcze jak sugerujesz. Dla jasności jednak i z czystej ciekawości. Jaki przekaźnik masz na myśli, gdzie on się znajduje? Bo rozumiem (choć nie wiem czy dobrze) że presostat to ten czujnik ciśnienia który umieściłem w linku??

Oraz oczywiście co interesuje czyt. irytuje mnie jeszcze bardziej to te buczenie z panelu sterowania klimy. Ten typ tak ma czy coś sie tam dzieje?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    156

Domyślnie

To pewnie nie panel buczy tylko silowniki klapek.jak buczenie ustaje po chwili to ok, jak trwa dlugo to cos sie zacielo. Przekaznik jest pod maska. Poszukaj na forum. Jest o tym duzo. O presostacie tez byl ostatnio dosyc wylewny watek.

Tapatalk.

Auto

Domyślnie

Trochę tego jest choć nie do końca potrafię wyczytać z tego wiedzę mi potrzebna. Musze bliżej przyjrzeć sie układowi klimatyzacji ponieważ nie wiem jaki przekaźnik masz na myśli i czy presostat to ten przekaźnik na jednym z aluminiowych węży klimy.

Dziękuję za pomoc

Auto

Domyślnie

Hej hoo,

Sprawdziłem ten przekaźnik o którym mówiłeś i na krótko załącza sprężarkę! Co więc to oznacza? Że presostat jest uszkodzony i nie podaje prądu na ten przekaźnik czy że sam przekaźnik źle działa nie załączając się??
    Bardzo proszę o opinię.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    156

Domyślnie

Przekaznik podmien z innym np od wentylatora.sa takie same. Jak to nie da rady to presostat lub brak czynnika

Tapatalk.

Auto

Domyślnie

Zrobiłem jak radziłeś.. wypięcie całkowite przekaźnika powoduje automatyczne załączenie się wentylatora, podmianka natomiast niczego nie zmienia. Pozostaje już jedynie kupić presostat jako winowajce, a gdy to nie zmieni postaci rzeczy --> bałagan w elektryce.

Dzięki bzyku

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    156

Domyślnie

Pamietaj tylko, ze presostat wykrywa, czy jest cisnienie w ukladzie. Nacisnij lekko zaworek od klimy-jak wentyl w kole-jak nic nie syknie tzn, ze gazu brak.

Tapatalk.

Auto

Domyślnie

Czynnik mam na pewno ponieważ wczoraj był wbity, a test azotem nie wykrył żadnych nieszczelności. Ewidentnie coś nie daje impulsu by urządzenie ruszyło. Czy uszkodzony presostat nie "widzi" ciśnienia? Jutro po pracy mam nadzieję się dowiem jeśli uda mi się dostać tą część od reki. Oby to tylko nie był bałagan w elektryce bo obawiam się że sam bym tego nie zrobił. Na pewno napiszę co i ja i czy pomogło