Witam Forumowiczów!
Mam problem z moją 166. Auto przy nieco szybszej (ponad 120 km/h) jeździe grzeje się. temperatura wzrasta do 120stC a czasem więcej. Jest to niezależne czy jadę z klimą czy bez. Jeżeli na dworze jest powyżej 20 stC to grzeje sie szybciej, można by rzec - bardziej agresywnie łapie wysoką temperaturę. Idąc za radami z forum wymieniłem termostat ( i tak był walnięty, cały czas otwarty), ostatnio wymieniłem chłodnicę i nic. Skłonny jestem stwierdzić, że chłodnica była OK. Problem nie zniknął. Pompa teoretycznie pompuje - płyn w zbiorniczku się przelewa.
Auto normalnie się nagrzewa. Jak jadę tempem spacerowym (90 - 100 kh/h) to temperaturę trzyma równiutko 90 stC. Niezależnie czy z klimą czy bez. Jak tylko przyspieszę czy to na dwupasmówce czy wyprzedzając kilka aut momentalnie rośnie do kolejnej kreski a czasem dochodzi do czerwonej ( nie tej ze 130). Wkurza mnie to już bardzo zwłąszcza, że planuję wyjazd na wakacjie i zlocik ForzaItalia.
A tak na poważnie to pewnie pozostało wymienić pompę wody (koniecznie z metalowym wirnikiem)???
Przeglądając dziś jeszcze forum gdzieś doszukałem sie infoo odpowietrzaniu. W sumie jak napełniałem ukłąd to tylko odpowietrzałem przy chłodnicy. O rurce z odpowietrznikiem z tyłu silnika nie miałem pojęcia.
Ale układ chyba się by już odpowietrzył. zrobiłem jakieś 200 km.
Co szanowne grono radzi w tej sytuacji?
Pozdrawiam!
Paweł Betka
ex Alfasud
ex Alfasud Spint
ex AR 75
ex AR 155
obecnie 166 3.0 V6 24v Super