Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: [146] centralny zamek i zima

Miedziak
    Gość

Domyślnie [146] centralny zamek i zima

Hej chciałbym przygotować centralny w swojej alfie do srogiej zimy (chociaż mówią że taka nie będzie), myślę że to ważny aspekt samochodu bo już nie raz w tamtym roku stalem jak d...pa przy samochodzie z pilotem w ręku i nerwowo naciskajac przyciski kląłem pod nosem :mrgreen: Chodzi mi o to jak sie kompleksowo przygotowujecie i czy też macie takie problemy zimą że otwiera-zamyka-otwiera-zamyka, a wejśc nie da Gdzieś czytałem, że warto zdjąc boczki drzwi i cos tam nasmarować, ale jak to zrobić żeby nic nie uszkodzić i co tam smarować? ;// Z góry dzieki za każdą radę

Użytkownik Świeżak Avatar jj82
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    147 1.6 T.S. ECO

Domyślnie

Hej faktycznie wypadałoby to zrobić, zdjęcie boczków jest upierdliwe ale wykonalne - najpierw musisz wykręcić wszystkie śruby

najwięcej zabawy jest przy lusterku bo musisz ściągnąć te gumę z rączki a potem odjąć plastik z głośniczkiem i tam zdaje się też jest śruba
    głośnik dolny tez trzeba wykręcić niestety
    no i oczywiście odłączyć sterowanie elektrycznymi szybami
    a potem musisz podważyć najlepiej od dołu cały boczek i pociągnąć do siebie aż poczujesz jak zeskakuje z plastikowych kołko-zaczepów i tak na całym obwodzie
    potem ściągasz foliową osłonę i psikasz silikonem w sprayu po mechanizmie zamka, drutach sterujących i ich prowadnicach, sam zamek traktujesz do wewnątrz tam gdzie składasz kluczyk specjalnym smarem grafitowym i powinno pomóc
    amen

Miedziak
    Gość

Domyślnie

kurde bedzie z tym roboty ale jak mam wizję stania na mrozie z pilotem w ręku to nawet poświęce na to jutrzejszą niedzielę a czy z odłaczeniem sterowania szyb jest duży problem? I jeszcze jedno pytanie, jesli nie uzywam kluczyka wogóle bo mam wkładki niesprawne(wyrobiły się) to czy tam też smarować trzeba? dzieki za fotkę "jj82"

Użytkownik Świeżak Avatar jj82
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    147 1.6 T.S. ECO

Domyślnie

Odłączenie sterowania szyb wykonuje się poprzez podważenie plastiku w którym są umieszczone przełączniki płaskim dość szerokim nożem tak aby nie zniszczyć powierzchni i potem normalnie wypinasz wtyczkę z przełącznika,
    co do nie działających wkładek w drzwiach to może nie jest aż tak źle i na początek spróbuj psiknąć wd-40 i za jakieś 10 minut pokręć kluczykiem jeśli zadziała to potraktuj smarem grafitowym, a jeśli to nie zadziała to lepiej jedź z tym do warsztatu gdzie zakładają centralne zamki będziesz miał raz a porządnie zrobione bo jeśli nigdy nie zdejmowałeś tapicerki w samochodzie to jest duże prawdopodobieństwo że uszkodzisz albo plastik albo kołki trzymające boczek na obwodzie i potem będziesz zły że Alfa to włoskie badziewie