Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: kupno alfy 147

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar matig
    Mieszka w
    Ostrowiec Św/Lublin
    Auto
    147, 1.9 JTD 115KM, 2004r

Question kupno alfy 147

Witam wszystkich,

mam zamiar kupić Alfę 147 z rocznika między 2000 a 2002 ale zanim to zrobię, chciałbym zaciągnąć nieco więcej informacji na temat tego samochodu. Interesuje mnie, czy te samochody są bardzo awaryjne, czy też nie oraz czy w razie awarii samochód jest kosztowny. Chciałbym poznać wasze obiektywne zdania na ten temat

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    WROCŁAW
    Auto
    Alfa Romeo

Domyślnie

zapoznaj sie z tym http://www.forum.alfaholicy.org/147/
    tematów bylo multum

Użytkownik Embrion
    Auto
    AR 147 1.9 JTD

Domyślnie

Jak ma Ci zlecieć cegłówka na głowę w drewnianym kościele, to Ci spadnie. Zapytaj siebie, czego pragniesz, co Ci się naprawdę podoba i za tym idź. Ja sobie chwalę, chociaż ceny części są powalające to kocham od lat prawie trzydziestu tą markę i realizuję marzenia, co wszystkim serdecznie polecam.

Użytkownik Romeo Avatar Grand231
    Mieszka w
    Rybarzowice
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9mJTD 16 V 150 KM

Domyślnie

Cytat Napisał mike-2013 Zobacz post
    Ja sobie chwalę, chociaż ceny części są powalające
    Hehe zależy, ja już sporo w swojej pięknej zrobiłem i żadna cena mnie nie powaliła, owszem w porównaniu do takiej Corsy czy Fiata Uno części są niebotycznie droższe, ale bez przesady - jeżeli kupujesz auto musi cię stać również na jego utrzymanie.

Mieszka w
    Ostrowiec Św/Lublin
    Auto

Domyślnie

Zdaje sobie sprawę odnośnie części i kosztów utrzymania bo w przeciwnym wypadku nie decydował bym się na kupno samochodu. Jednak interesuje mnie bardziej, czy te koszta części nie są kosmiczne, bo jeżeli za każdym razem mam się zamykać z kosztami w przynajmniej kilku stówkach, to wiadomo, że będzie to średnio opłacalny biznes.

Jak ma Ci zlecieć cegłówka na głowę w drewnianym kościele, to Ci spadnie
    tu się zgadzam. Jak ktoś ma pecha to i na prostej drodze sobie złamie nogę.

Wiem czego chcę, dlatego staram się dowiedzieć jak najwięcej i być jeszcze bardziej zdecydowanym na kupno alfy 147.

Interesuje mnie też, czy z większością usterek trzeba się wybierać do mechaników, czy da radę spokojnie sobie to ogarnąć przed domem.

mały edit.
    wiem, że takich tematów mogło być sporo, jednak przelecenie ponad 200 stron zajmuje trochę czasu, więc poprosiłbym o lekką wyrozumiałość
    Ostatnio edytowane przez matig ; 28-07-2013 o 17:00

Użytkownik Romeo Avatar Grand231
    Mieszka w
    Rybarzowice
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9mJTD 16 V 150 KM

Domyślnie

Cytat Napisał matig Zobacz post
    Interesuje mnie też, czy z większością usterek trzeba się wybierać do mechaników, czy da radę spokojnie sobie to ogarnąć przed domem.
    Ja w swojej pięknej początkowo bałem się grzebać, ale dzięki dużej pomocy kolegów z forum wiele usterek udało mi się naprawić samemu - i o dziwo auto jeździ i nic się z nim nie dzieje. Oczywiście są rzeczy nie opłacalne np. rozrząd - samo wypożyczenie blokad to 200 zł a kupowanie na jeden raz jest nieopłacalne i w takim wypadku warto oddać auto do mechanika. No ale większość rzeczy jest się w stanie przy odrobinie umiejętności zrobić samemu, a ile przy tym frajdy . Ważne tez aby znaleźć dobrego mechanika, który wie jak robić z Alfami - bo oddając do byle partacza auto będzie jeździć gorzej niż przed serwisem - niestety wiem coś o tym... . Wybór części zamiennych do Alf też jest dość duży, ale nie warto kupować tych najtańszych gdyż lepiej dać raz i porządnie, ceny części oryginalnych Ricambi Originali poza ASO też są znośne, oczywiście w jakimkolwiek ASO ceny części do Alfy Romeo są kosmiczne jak np. komplet gumowych dywaników za 534 zł .

Mieszka w
    Ostrowiec Św/Lublin
    Auto

Domyślnie

Widzę, że skoro da radę samemu pod domem sobie naprawić pewne usterki, to przemawia to coraz bardziej na korzyść kupna
    Dywaniki dla burżujów

Użytkownik Maniak resoraków Avatar micorl
    Mieszka w
    Siewierz/Mierzęcice
    Auto
    147 FL JTDM 16v TI Q2 - była,159SW JTDM 16v TI - była,A147 FL 1.6 T.S, Giulietta JTDM 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał matig Zobacz post
    Jestem zdania, że dzięki forum, a tak naprawdę dzięki przyjaznym osobom na forum jesteś w stanie zrobić przy Belli naprawdę dużo...Nawet nie mając doświadczenia jako mechanikTak jak napisali przedmówcy frajda z tego jest ogromna, a dodatkowym plusem jest to, że jak robisz coś sam to wkładasz w to też troskę i serce...W końcu robisz dla siebie, a Bella lubi jak się ją traktuje delikatnie Kupuj i się nie zastanawiaj...już ktoś bardzo trafnie napsał na forum, że ten model to 147 powodów do zadowolenia

Mieszka w
    Ostrowiec Św/Lublin
    Auto

Domyślnie

Miałem wcześniej samochód i lubiłem przy nim majstrować jak coś nawalało dzięki wielkie za opinie teraz tylko pozostaje znaleźć tą wymarzoną i być kolejnym szczęśliwym posiadaczem tej wspaniałej maszyny.

Użytkownik Romeo Avatar lukash
    Mieszka w
    Radomsko
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v 2006/AR 156 FL 1.9 JTD 8v 2003

Domyślnie

Cytat Napisał micorl Zobacz post
    Kupuj i się nie zastanawiaj...już ktoś bardzo trafnie napsał na forum, że ten model to 147 powodów do zadowolenia
    w takim wypadku ja mam lepiej bo mam 2x 156 powodów do zadowolenia

Potwierdzam że z pomocą kolegów z forum można zrobić przy aucie samemu naprawdę dużo. Nieraz trzeba się trochę naklnąć przez ciężki dostęp, ale za to później satysfakcja i smak piwka po wykonanej robocie nie do opisania. Ceny części przyzwoite, na pewno nie wyższe niż u konkurencji, a może nawet niższe

Jest:
    - Alfa Romeo 159 1.9 JTD 150 KM 2006 r

Była:
    - Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2003 r
    - Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2001 r