Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Temat: Alfa romeo 147 - wycena

Użytkownik Znawca Avatar Mongoose
    Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie Alfa romeo 147 - wycena

Otóż nastał czas, kiedy to wyprowadzam się z "króliczoków" na domek, co za tym idzie, za miasto, domek dosłownie pod lasem, oddalony od głównej drogi, stan drogi dojazdowej zostawia wiele do życzenia, oraz odległość do miasta, co za tym idzie sklepów, pracy itd itp. Wręcz zmusza mnie to do sprzedania mojego TS'a, chce go wymienić na diesla, bądź jakiś samochód z LPG. Docelowa inna alfe, ale tutaj zastanowię się jeszcze 2 razy, ponieważ na prawdę boli mnie ta droga, która chcąc, nie chcąc będę musiał przynajmniej 2 razy dziennie przejechać. Proszę o wycenę, ponieważ najchętniej oddałbym ją komuś z forum, bo pomimo, że samochodu nie mam zbyt długo to i tak zdarzyłem się z nią lekko zżyć i nie chciałbym, aby trafiła do osoby, która kompletnie nie będzie o nią dbała, dla forum - was, chciałbym to zrobić jak najlepiej, czyli otwarcie i nie wymagać za wiele, ale i tez zbyt mało, no i druga strona, to tez kompletnie nie wiem na ile mogę sobie pozwolić za ten samochód...

Ogólnie, jest to Alfa romeo 147, 120 konna z 2001 roku. Przebieg oryginalny 172tys, odkąd go mam (wcześniej rzekomo też) garażowany, posiada nowy rozrząd, pompe wody, wariator, klocki, tarcze, wspomaganie, olej (z płukaniem), filtry, uszczelkę pod pokrywą zaworów, regulacja wtrysków, czy coś takiego, wymiana linki w skrzyni biegów, roboty na prawie 4000zł, pomimo, ze np. tarcz i klocków nie trzeba było wymieniać, a rozrząd by pociągnął, to wolałem od razu wszystko powymieniać, tak o dla siebie, wszystko robione jakies 3000km temu.

Samochód kupiłem za 9000zł, + 500zł ekologicznego + ok. 4000zł na naprawy(te potrzebne i niepotrzebne), OC i przegląd ważne do 05.2014

Wady samochodu:
    - Trzeba wymienić pompę w sprzęgle, pedał ma tendencje do luzu, bylem z tym w ASO, powiedzieli, ze sprzęgało działa perfekcyjnie, jeżeli luz na pedale będzie się powiększał trzeba będzie wymienić pompę, bo na 99% dzieje się tam coś złego. Jest tak, ze raz będzie łatwo wpadał z jakieś 1-2cm, a później będzie twardy od samej góry, losowe zdarzenia, ale nie wpływa to na prace sprzęgła
    - W tylnym zawieszaniu z prawej strony jest walnięty stablizator, a z prawej tulejka
    - Slaby akumulator, trzeba podładować, bądź wymienić
    - Drobne ogniska rdzy przy nadkolach i na progu; obicia od kamieni, normalna sprawa...
    - Brak anteny na dachu, komuś sie tak bardzo podobała, że postanowił ją sobie wziąć
    - Brak oznaczeń z tylu, tzn literek 147 i 1.6 T.Spark, 1.6 mi połamali T. mi ukradli, wiec zdemontowałem cały napis aby nie kusić losu
    - Jedna szyba nieoryginalna, pod blokiem ogrodnicy mi ja wybili, mam wszystko na papierach i zdjęciach
    - Ciągnie trochę więcej oleju, jak podaje instrukcja, o 100-200ml, zależy od jazdy, w ASO padło podejrzenie na stwardniałe uszczelniacze zaworów, samochód stał nieużywany pewien czas.
    - Odkąd go posiadam, garażowany (wcześniej rzekomo też)
    - Opony letnie starcza do końca tego sezonu, potem trzeba wymienić
    - brak pióra w tylnej wycieraczce
    - radio nieoryginalne, jest to clatronic ar 737(czyta dvd, cd, filmy, co się chce), ma tendencje do grzania się i przerywania, dziś zamontowałem mu nowe chłodzenie, wcisnąłem tam wentylator z karty graficznej, jak wtedy przy tych upałach dosłownie co 15min się rozłączał piskiem - z przegrzania. Tak teraz po ponad godzinnej jezdzie ani sie nie zająknął
    - brak 1 katalizatora, takiego już go kupiłem, na przeglądzie wszystko wyszło elegancko, nikt się nie czepiał
    - 1 mala delikatna stłuczka na parkingu, wjechałem lekko tyłem w audi a4, jest kilka rysek na zderzaku, trzeba się przypatrzeć.

Samochód ma ledwo co porobione jego największe bolączki, zostały do roboty dosłownie pierdółki, ostatnio tez pisałem, ze ciągnie on zbyt mocno, dziś go przebutowałem, jeszcze raz z gpsem i docisnął tym razem do prawie 210, wiec wszystko jest w normie. Może wtedy to była kwestia małego nachylenia, może jeszcze jakiś wiatr pod narty, nie wiem

Z małych modyfikacji i plusów
    - czarny wydech, nie widać go tak i zawsze jakaś ochrona przed korozja
    - spoiler na tyle ok. 300zl
    - napisy "Alfa romeo" na bokach, obok kół z tylu
    - loga odświeżone "zestawem naprawczym" za 20zl
    - wszystko robione w ASO
    - Zadbany środek
    - Listwy na dzwiach

Stare zdjęcia (jeszcze są cyferki z tyłu i nie pomalowana pucha), jedno jak wygląda tył
    http://img46.imageshack.us/img46/4382/dsc0060mr.jpg
    http://img801.imageshack.us/img801/8144/dsc0059li.jpg
    http://img197.imageshack.us/img197/2248/lhc3.jpg

Wszystko co napisałem wyżej posiadam na zdjęciach i papierach.
    Z góry dziękuje za pomoc W mojej ocenie chciałbym za niego dostać jakies 12 000zł, ale nie wiem czy to nie za mało, czy też nie za dużo
    Ostatnio edytowane przez Mongoose ; 29-07-2013 o 20:58

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar damiankck
    Mieszka w
    Kłobuck
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 16v 120KM

Domyślnie

Moim zdaniem 10 tyś to jest maksimum. Przebieg jak na TS dosyć duży, sporo brakujących detali co traci w oczach potencjalnego nabywcy.

Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

A moim zdaniem 10tys to za mało, gdzie swieżo tyle pieniedzy zostało w nią wlane, a rozrzad itd. to podstawa po zakupie, a szczegolnie w naszych pieknych komisach... Po 9000-9500zł mozesz znalezc sobie alfe na zasadzie kup Pan, placz Pan, a nie swiezo zrobiona...

@@edit
    Nawet na otomoto widze, takie "perełki" prost z niemiec, za 8900-10 000zł ^.- nie licze tych do "poprawek lakierniczo-blacharskich"

Co do przebiegu, to za nim tego kupilem po pol rocznym poszukiwaniu to doslownie moze 1/10 po podlaczeniu kompa mial oryginalny przebieg, jednego podlaczylem do kompa to na liczniku mial 140tys, a na komputerze 360 chyba, kazdy 120-180tys przejechane na liczniku, a na kompie grubo ponad 250
    Ostatnio edytowane przez Mongoose ; 29-07-2013 o 23:24

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    Citroen C5 Tourer 2.0HDi

Domyślnie

po pierwsze to jest na to co napisałeś tutaj odpowiedni dział http://www.forum.alfaholicy.org/samochody/

a jak od forumowicza to może np. coś takiego http://allegro.pl/alfa-romeo-147-jed...409329764.html

Mieszka w
    Kłobuck
    Auto

Domyślnie

To w takim razie niepotrzebnie się pytasz na forum skoro sam wiesz.
    Ja rozumiem ze zainwestowałeś, ale ludzie nie kupują Twojej robocizny tylko samochód (ludzie najzwyczajniej są nieufni) Często liczą się cyferki (rocznik i przebieg).
    żeby ją sprzedać za 12 musiałbyś wystawić za jakieś 12.5 -13 tys, za około 14-15 można kupić już poliftową z TS'em
    nie chce się sprzeczać, życzę Ci abyś wziął jak najwięcej

Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał jendras Zobacz post
    po pierwsze to jest na to co napisałeś tutaj odpowiedni dział http://www.forum.alfaholicy.org/samochody/

a jak od forumowicza to może np. coś takiego http://allegro.pl/alfa-romeo-147-jed...409329764.html
    Pierwsze chciałem sie dowiedziec, niz potem dupnac tutaj cena i pozamiatam wszystkich, to pytanie, nie oferta sprzedazy

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    Citroen C5 Tourer 2.0HDi

Domyślnie

więc zajrzyj do tego działu bo tam np. było coś takiego niedawno http://allegro.pl/alfa-romeo-147-1-6...417838856.html

Mieszka w
    Kłobuck
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Mongoose Zobacz post
    A moim zdaniem 10tys to za mało, gdzie swieżo tyle pieniedzy zostało w nią wlane, a rozrzad itd. to podstawa po zakupie, a szczegolnie w naszych pieknych komisach... Po 9000-9500zł mozesz znalezc sobie alfe na zasadzie kup Pan, placz Pan, a nie swiezo zrobiona...

@@edit
    Nawet na otomoto widze, takie "perełki" prost z niemiec, za 8900-10 000zł ^.- nie licze tych do "poprawek lakierniczo-blacharskich"

Co do przebiegu, to za nim tego kupilem po pol rocznym poszukiwaniu to doslownie moze 1/10 po podlaczeniu kompa mial oryginalny przebieg, jednego podlaczylem do kompa to na liczniku mial 140tys, a na komputerze 360 chyba, kazdy 120-180tys przejechane na liczniku, a na kompie grubo ponad 250
    mam wrażenie, że sam chcesz sobie wmówić ze Twoje auto jest więcej warte.
    Nas nie przekonuj, my już znaleźliśmy swoje ślicznotki. Ja Ci tylko mówię jakie jest moje odczucie na podstawie doświadczenia gdy sam kupowałem dla siebie 147.

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    Citroen C5 Tourer 2.0HDi

Domyślnie

Cytat Napisał Mongoose Zobacz post
    to pytanie, nie oferta sprzedazy
    a nie wygląda na to
    poza tym zajrzyj sobie do tego działu najpierw i zobacz co tam jest bo np. znalazłem coś takiego http://allegro.pl/alfa-romeo-147-1-6...417838856.html

poza tym chcesz sprzedać auto czy chcesz 12000 zł? bo to zasadnicza różnica. za 12 tys. alf 147 z 2001 roku jest od groma i ciut. sztuką jest kupić taką alfę za tą kasę ale z roczników 2004-2005
    Ostatnio edytowane przez jendras ; 29-07-2013 o 23:35

Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

Wiec jeżeli mam dawac komus za free 3000zł to ja pierdziele taki interes, wole zamknac ten samochod w szopie i za 50lat go sprzedac kolekcjonerowi, bo troche... Dziwne, skoro masz po komisach perełki po 9tys, do roboty, robisz samochod za 4000zl, wszystko jest na glanc, spokoj przez kolejne 60 000km+, a ktos Ci mowi, ze taka naprawa podnosi wartosc samochodu o 500zl, sprobuje sprzedac ten samochod za 11-12tys, jak sie nie uda, to zostaje mi szopa, albo bankructwo na benzynie