Otóż nastał czas, kiedy to wyprowadzam się z "króliczoków" na domek, co za tym idzie, za miasto, domek dosłownie pod lasem, oddalony od głównej drogi, stan drogi dojazdowej zostawia wiele do życzenia, oraz odległość do miasta, co za tym idzie sklepów, pracy itd itp. Wręcz zmusza mnie to do sprzedania mojego TS'a, chce go wymienić na diesla, bądź jakiś samochód z LPG. Docelowa inna alfe, ale tutaj zastanowię się jeszcze 2 razy, ponieważ na prawdę boli mnie ta droga, która chcąc, nie chcąc będę musiał przynajmniej 2 razy dziennie przejechać. Proszę o wycenę, ponieważ najchętniej oddałbym ją komuś z forum, bo pomimo, że samochodu nie mam zbyt długo to i tak zdarzyłem się z nią lekko zżyć i nie chciałbym, aby trafiła do osoby, która kompletnie nie będzie o nią dbała, dla forum - was, chciałbym to zrobić jak najlepiej, czyli otwarcie i nie wymagać za wiele, ale i tez zbyt mało, no i druga strona, to tez kompletnie nie wiem na ile mogę sobie pozwolić za ten samochód...
Ogólnie, jest to Alfa romeo 147, 120 konna z 2001 roku. Przebieg oryginalny 172tys, odkąd go mam (wcześniej rzekomo też) garażowany, posiada nowy rozrząd, pompe wody, wariator, klocki, tarcze, wspomaganie, olej (z płukaniem), filtry, uszczelkę pod pokrywą zaworów, regulacja wtrysków, czy coś takiego, wymiana linki w skrzyni biegów, roboty na prawie 4000zł, pomimo, ze np. tarcz i klocków nie trzeba było wymieniać, a rozrząd by pociągnął, to wolałem od razu wszystko powymieniać, tak o dla siebie, wszystko robione jakies 3000km temu.
Samochód kupiłem za 9000zł, + 500zł ekologicznego + ok. 4000zł na naprawy(te potrzebne i niepotrzebne), OC i przegląd ważne do 05.2014
Wady samochodu:
- Trzeba wymienić pompę w sprzęgle, pedał ma tendencje do luzu, bylem z tym w ASO, powiedzieli, ze sprzęgało działa perfekcyjnie, jeżeli luz na pedale będzie się powiększał trzeba będzie wymienić pompę, bo na 99% dzieje się tam coś złego. Jest tak, ze raz będzie łatwo wpadał z jakieś 1-2cm, a później będzie twardy od samej góry, losowe zdarzenia, ale nie wpływa to na prace sprzęgła
- W tylnym zawieszaniu z prawej strony jest walnięty stablizator, a z prawej tulejka
- Slaby akumulator, trzeba podładować, bądź wymienić
- Drobne ogniska rdzy przy nadkolach i na progu; obicia od kamieni, normalna sprawa...
- Brak anteny na dachu, komuś sie tak bardzo podobała, że postanowił ją sobie wziąć
- Brak oznaczeń z tylu, tzn literek 147 i 1.6 T.Spark, 1.6 mi połamali T. mi ukradli, wiec zdemontowałem cały napis aby nie kusić losu
- Jedna szyba nieoryginalna, pod blokiem ogrodnicy mi ja wybili, mam wszystko na papierach i zdjęciach
- Ciągnie trochę więcej oleju, jak podaje instrukcja, o 100-200ml, zależy od jazdy, w ASO padło podejrzenie na stwardniałe uszczelniacze zaworów, samochód stał nieużywany pewien czas.
- Odkąd go posiadam, garażowany (wcześniej rzekomo też)
- Opony letnie starcza do końca tego sezonu, potem trzeba wymienić
- brak pióra w tylnej wycieraczce
- radio nieoryginalne, jest to clatronic ar 737(czyta dvd, cd, filmy, co się chce), ma tendencje do grzania się i przerywania, dziś zamontowałem mu nowe chłodzenie, wcisnąłem tam wentylator z karty graficznej, jak wtedy przy tych upałach dosłownie co 15min się rozłączał piskiem - z przegrzania. Tak teraz po ponad godzinnej jezdzie ani sie nie zająknął![]()
- brak 1 katalizatora, takiego już go kupiłem, na przeglądzie wszystko wyszło elegancko, nikt się nie czepiał
- 1 mala delikatna stłuczka na parkingu, wjechałem lekko tyłem w audi a4, jest kilka rysek na zderzaku, trzeba się przypatrzeć.
Samochód ma ledwo co porobione jego największe bolączki, zostały do roboty dosłownie pierdółki, ostatnio tez pisałem, ze ciągnie on zbyt mocno, dziś go przebutowałem, jeszcze raz z gpsem i docisnął tym razem do prawie 210, wiec wszystko jest w normie. Może wtedy to była kwestia małego nachylenia, może jeszcze jakiś wiatr pod narty, nie wiem![]()
Z małych modyfikacji i plusów
- czarny wydech, nie widać go tak i zawsze jakaś ochrona przed korozja
- spoiler na tyle ok. 300zl
- napisy "Alfa romeo" na bokach, obok kół z tylu
- loga odświeżone "zestawem naprawczym" za 20zl
- wszystko robione w ASO
- Zadbany środek
- Listwy na dzwiach
Stare zdjęcia (jeszcze są cyferki z tyłu i nie pomalowana pucha), jedno jak wygląda tył
http://img46.imageshack.us/img46/4382/dsc0060mr.jpg
http://img801.imageshack.us/img801/8144/dsc0059li.jpg
http://img197.imageshack.us/img197/2248/lhc3.jpg
Wszystko co napisałem wyżej posiadam na zdjęciach i papierach.
Z góry dziękuje za pomocW mojej ocenie chciałbym za niego dostać jakies 12 000zł, ale nie wiem czy to nie za mało, czy też nie za dużo