Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Alfa 159 sw 2007-2008

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Była: honda civic VII, jest: Alfa 159 8V SW

Domyślnie Alfa 159 sw 2007-2008

Witam wszystkich na forum.
    Po ok. dwóch latach czytania zakładam pierwszy temat, bo myślę intensywnie o zakupie Alfy 159 SW, rocznik 2007-2008. Na ten cel mam ok. 30-32 tys. Miałem wielką nadzieję kupić wóz od użytkownika richi102, ale niestety szybko się sprzedał.

Po przejrzeniu ofert wybrałem trzy następujące:

1. http://x-car.otomoto.pl/alfa-romeo-1...C24823785.html z Radomia, ulubionego miasta Alfaholików; ). Dla mnie zaleta taka, że blisko (mieszkam w Lublinie). Podali nr VIN i to mi jakoś uwiarygodnia tę ofertę (może jestem naiwny).

2.
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-pro...C27433707.html z Hrubieszowa, więc znów blisko. Uzyskałem VIN: ZAR93900007078085. Piszą o 6 mies. gwarancji, co znów mi uwiarygodnia ofertę i znów może jestem naiwny.

3.
    http://allegro.pl/show_item.php?item=3422889284 dość znany komis Prestige Cars ze Zduńskiej Woli. Auto ma 180 tys. przebiegu. VIN: ZAR93900007206510 . Chwalą się 12 mies. gwarancją.

Będę stokrotnie wdzięczny za każdą radę i sugestię - ja sam znam się na tym gorzej niż słabo. Szczególnie będę wdzięczny za pomoc w rozszyfrowaniu numerów VIN. Pozdrawiam serdecznie!

EDIT: Kusi mnie ten Radom, m.in. dlatego, że blisko (choć po pewną Alfę pojechałbym i do Szczecina...). Mam pytanie (pewnie głupie): na pewno będę przed zakupem robił badanie diagnostyczne w ASO. Czy jeśli ono wykaże że wszystko jest ok, to mogę być pewny że rzeczywiście kupuję auto w dobrym stanie? Albo inaczej: czy są jakieś potencjalne wady auta, których badanie może nie wychwycić? (mówiłem, że się nie znam).

Ostatnio edytowane przez naphta ; 02-08-2013 o 12:09

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    WPI / GDA
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8v

Domyślnie

Zdjęcia jak zdjęcia, wiadomo że w komisach wszystkie auta są odpicowane a zdjęcia poprawione nieraz nawet fotoszopem żeby auto wyglądało jak "nówka sztuka nie śmigana".

Auto trzeba zobaczyć osobiście, zobaczyć jak się prowadzi, jak chodzi silnik. Wizyta w ASO jest mile widziana przy zakupie auta z komisu, wykluczy jakieś podstawowe usterki i np błędy które pojawią się po podłączeniu pod komputer, ale np przekręconego przebiegu już nie wychwyci. Chociaż ja akurat jestem zwolennikiem sugerowania się stanem auta, a nie przebiegiem. Licz się z tym, że w rzeczywistości auta mogą wyglądać zupełnie inaczej niż na zdjęciach (zdarzają się egzemplarze bardzo "wymęczone", co szczególnie widać po elementach wnętrza)

Z tych trzech które podałeś żadna moim zdaniem nie ma na pierwszy rzut oka czegoś dyskwalifikującego.

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Prestige? Znany z czego?
    O X-car też można się naczytać w necie.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Rowerzysta Avatar JacekPlacek
    Mieszka w
    ---
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Cytat Napisał naphta Zobacz post

3.
    http://allegro.pl/show_item.php?item=3422889284 dość znany komis Prestige Cars ze Zduńskiej Woli. Auto ma 180 tys. przebiegu. VIN: ZAR93900007206510 . Chwalą się 12 mies. gwarancją.

Będę stokrotnie wdzięczny za każdą radę i sugestię - ja sam znam się na tym gorzej niż słabo. Szczególnie będę wdzięczny za pomoc w rozszyfrowaniu numerów VIN. Pozdrawiam serdecznie!

Witaj, niecały rok temu kupiłem identyczną 159 w Prestige Cars Zduńska Wola, obejrzałem, sprawdziłem w ASO, zrobiłem ok. 20 000km, na razie ok. Zmieniłem rozrząd, dodatkowo jakieś drobiazgi wyszły świece i tylna wycieraczka. Aha oczywiście olej Daj temat VIN-u w odpowiednim wątku, zobacz co miała robione wcześniej. Generalnie trzeba mieć oczy i uszy otwarte

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    WA
    Auto
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

X-Car u nas na forum reprezentuje user erni (ostatnio gdzieś widziałem, że pisał, że ma 147 GTA, chociaż dziwne, że w bazarze nie było, co daje też do myślenia, że koledzy mogliby się czegoś dopatrzeć )
    Ponadto wszystkie 159tki, które podałeś, to są wersje 120 KM, więc weź i to pod uwagę
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/Grzesiek

Auto

Domyślnie

Panowie, bardzo dziękuję za wszystkie głosy (i proszę o więcej: ).

Bolsik - dzięki za ocenę aut, na pewno stan>przebieg również dla mnie (dlatego rozważam 2008 z przebiegiem 180 tys.)

Szerszen - przejrzałem opinie wcześniej. Z Prestige Car sprawa wygląda tak, że jeden user forum spotkał się z faktycznie chamską reakcją pracownika komisu i opisał to w różnych wątkach bodaj cztery razy. Inni, już bez doświadczenia z komisem, ironicznie wtórowali. Ktoś narzekał, że miał być bezwypadkowy a coś było malowane. Tomek KRK wypomniał im jeden przekręt (lub niewiedzę) z informacją o przebiegu. Nie rozstrzygam, że to dobry komis, bo nie mam o tym pojęcia, ale jak na generalnie złe opinie o wszystkich prawie komisach (poza autka.pl) to nie jest tak źle. Poza tym niektórzy mają z nimi pozytywne doświadczenia, ale ludzie częściej piszą o tym, co poszło źle, niż co poszło dobrze (taka natura internetu, a i też natura ludzka chyba: ). Oczywiście możliwe, że kupię w Prestige i okaże się że to mój życiowy błąd - wtedy będę psioczyć: )

JacekPlacek - pozytywne doświadczenie z Prestige: ) Wielkie dzięki za tę informację. W jakim ASO sprawdzałeś auto, bo w Zduńskiej nic chyba nie ma? O VIN już prosiłem, też na priv, ale jeszcze bez odzewu.

Grzgar - dzięki za info o ernim z x-car. Znam nicka i jego wątki sprzedażowe, a nie wiedziałem, że to z tego komisu. To też jakby polepsza trochę obraz tej oferty. Co do silnika - szukam właśnie 120KM (tańszy/mniej kłopotów/na mocy aż tak mi nie zależy/gdybym się mylił zrobię chip)

Wyczytałem że ta gwarancja z Prestige Car nic nie warta, szkoda. Ale chwalą się tam pełną dokumentacją napraw w belgijskim Car Passie. Ktoś się orientuje, czy to wiarygodny dokument, czytałem gdzieś, że niełatwo to sfałszować. Może by ich poprosić o zrobienie zdjęć i przesłanie pocztą?

Pozdrawiam.

EDIT: znalazłem wątki poświęcone sprawdzaniu VIN, ale nikt w nich nie odpowiada (i to już od dłuższego czasu). Do kogo można by się z tym zwrócić, albo gdzie sprawdzić, jakaś inna strona czy coś? (EPER znam,ale tam jest tylko b. podstawowa informacja o aucie).
    Ostatnio edytowane przez naphta ; 03-08-2013 o 13:12

Mieszka w
    ---
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Cytat Napisał naphta Zobacz post
    JacekPlacek - pozytywne doświadczenie z Prestige: ) Wielkie dzięki za tę informację. W jakim ASO sprawdzałeś auto, bo w Zduńskiej nic chyba nie ma? O VIN już prosiłem, też na priv, ale jeszcze bez odzewu.

.
    Brałem pod uwagę ASO w Sieradzu - 15km od Zduńskiej i Łódź - trochę dalej. Pojechałem do Łodzi - chyba Maredi, ale teraz nie jestem pewien. Żebyśmy się dobrze zrozumieli nie namawiam Ciebie na zakup z Prestige, tak jak pisałem wcześniej - kupiłem jest ok. Co do gwarancji z Prestige ja jej nie chciałem-kosztuje zdaje się 500,- obowiązuje tylko w PL - dla mnie bezużyteczna. Ogólnie ja z ceny skubnąłem coś koło 1 600,-
    Telefonicznie kontaktowałem się również z Tomkiem z Autka.pl - gość konkretny, znający się na rzeczy, miłośnik AR. Do transakcji nie doszło, dlatego że nie miał w ofercie auta które mnie interesowało oraz kwestii finansowania. Mam też daleko do Krakowa. U niego zdaje się masz rozrząd+olej w cenie zakupu, teraz też autodetailing gratis...
    Wybór należy do Ciebie Powodzenia w wyborze!

Auto

Domyślnie

Dzięki za info Jacek. Możesz mi powiedzieć, czy powoływałeś się na coś konkretnego zbijając cenę auta o te 1600, czy po prostu się targowałeś bez żadnych technicznych argumentów? (chodzi mi o to, czy auto miało jakieś braki pozwalające domagać się opuszczenia ceny).

Mieszka w
    ---
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Tak jak pisałem zrezygnowałem z bezużytecznej dla mnie gwarancji, z historii serwisowej auta wynikało, że nie miała zmienionego rozrządu a przebieg 131 000, poza tym ze scudetto odchodził chrom

Auto

Domyślnie

Czy takie dokumenty, które przesłało mi Prestige Cars, można uznać za wiarygodne? Rozważam teraz kilka opcji, w tym jedną nową: 120KM z 2007, 125 tys. przebiegu. Miła rzecz do niej, to zrobiona świeżo wymiana całego sprzęgła (przynajmniej tak wynika z tych papierków). W drugim z 2008 zrobiona turbina, ale te 200 tys. przebiegu trochę mnie jednak zniechęcają (bo poza turbiną nic tam ważnego nie było robione). Jacek - Tobie też przedstawili historię serwisową w takiej postaci?

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2007.jpg
Wyświetleń:	45
Rozmiar:	58.6 KB
ID:	104302Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2007 cz. 2.jpg
Wyświetleń:	66
Rozmiar:	45.4 KB
ID:	104303Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2008.jpg
Wyświetleń:	59
Rozmiar:	73.9 KB