Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Grzechotanie z okolic skrzyni

Użytkownik Embrion
    Auto
    GP 1.9

Domyślnie Grzechotanie z okolic skrzyni

Witam . Niecały rok temu wymieniałem sprzęgło, dwumasę i wysprzęglik w JTD 120. Części ori, robota w ASO. Od jakiegoś miesiąca po dłuższej jeździe i mocnym rozgrzaniu coś brzęczy na wolnych obrotach. Takie metaliczne furkotanie, jakby jakaś blaszka się telepała. Słychać to najlepiej jak się tylko muska pedałem gazu w obrotach 800-1100. Nie słychać tego jak jest zimny albo po krótkiej jeździe (powiedzmy do 20 km). Podejrzewam, że ma to związek z tym, że jak się gasi silnik to jest podobne grzechtnięcie, jakby wziąć trochę śrubek do puszki i potrząchnąć (objaw też tylko na gorącym). Nie ma różnicy czy pedał sprzęgła jest wciśnięty czy nie. Na nowym zestawia sprzęgła zrobiłem niecałe 20kkm. Dodam jeszcze, że wspomniane gruchanie przy gaszeniu występowało już zaraz po wymianie (w sumie nie przeszkadzało mi to, jednak teraz jak doszło to brzęczenie na wolnych to dostaję szału) Podjechałem wczoraj na chwilę do ASO gdzie było to robione (oczywiście nie mieli czasu, żeby samochód podnieść i dokładniej sprawdzić), na szybko osłuchał to szef serwisu i stwierdził, że niemożliwe jest żeby to było sprzęgło, i pewnie to coś się obluzowało albo wydech, albo coś innego i że się nie znam... Dodam tylko, że sam podnosiłem wcześniej auto i grzechot ewidentnie słychać z okolicy sprzęgła (troszkę jednak znam się na samochodach i większość napraw wykonuję sam jednak wnętrza silnika i skrzyni nie tykam - to wolę zostawić fachowcom). Moje pytanie do Was jest takie: Czy możliwe jest, że to wadliwa dwumasa brzęczy (dlaczego zaraz po naprawie przy rozgrzanym silniku podczas gaszenia grzechotała?) A może to chodzi o skrzynię - po rozgrzaniu wałki dostają luzu + nowa ''ścisła'' dwumasa bardziej nią trzęsie i stąd te grzechotanie przy gaszeniu? W przyszłym tygodniu jadę jeszcze raz do tego ASO i będę próbował ich pocisnąć - nie chcę z siebie robić totalnego frajera i być spławionym.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Winiar00
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 SW

Domyślnie

Może poduszki zawieszenia zespołu napedowego...

Użytkownik Embrion
    Auto
    GP 1.9

Domyślnie

Wykluczam. Jak pisałem podnosiłem auto i zdejmowałem osłonę. Grzechot ewidentnie słychać z okolic sprzęgła. To nie sprężarka klimy ani katalizator. Może ktoś z mechaników obecnych na forum spotkał się z takim czymś. Czytałem tutaj już o wadliwych ori dwumasach, jednak jakoś nie jestem przekonany. Bardziej bym jednak obstawiał skrzynię. Tylko dlaczego brzęczy jak mocno rozgrzany (dłuższa trasa). Najgorzej było teraz w te upały, i taka sytuacja: godzina 20, temperatura zewnętrzna około 30 stopni, podjeżdżam zatankować - brzęczy jak cholera. Przejeżdżam 100 km, jest godzina 22, temeratura spada do powiedzmy 23 stopni - brzęczenie ustaje. Co to do diabła się telepie?

Użytkownik Ogier Avatar Rufi76
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa 147 1.6 16V 120KM

Domyślnie

A sprawdzałeś poziom oleju w skrzyni?

Użytkownik Embrion
    Auto
    GP 1.9

Domyślnie

Cytat Napisał Rufi76 Zobacz post
    A sprawdzałeś poziom oleju w skrzyni?
    Nie sprawdzałem, a miałem sobie to zobaczyć jak podnosiłem auto - z pośpiechu zapomniałem. Olej sam wymieniałem przy przebiegu 100kkm, natomiast przy wymianie sprzęgła pytałem się czy spuszczali olej ze skrzyni albo coś dolewali. Powiedział mi że wszystko jest ok. Jutro sprawdzę i zobaczę, ale jakoś nie chce mi się wierzyć - skrzynia jest suchuteńka, więc chyba nie wyparował.

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa 147 1.6 16V 120KM

Domyślnie

Ja na twoim miejscu spuściłbym olej ze skrzyni i sprawdziłbym co pływa w oleju. Jak będą pływać jakieś okruchy metalu to masz problem ze skrzynią. Jak olej ładny to dwumasa. Zastanawiam się jeszcze nad łożyskiem w skrzyni na wałku sprzęgłowym, ale to wyjdzie jak spuścisz olej.
    Ostatnio edytowane przez Rufi76 ; 11-08-2013 o 13:11

Użytkownik Embrion
    Auto
    GP 1.9

Domyślnie

Udało mi się umówić we Fiacie na dokładniejsze osłuchanie. Dwumasa na gwarancji do wymiany. Czyli miałeś rację. Też tak podejrzewałem, tylko jakoś nie mogłem uwierzyć, że nowa ori dwumasa tak po prostu może się rozlecieć po 20kkm w niewysilonym aucie. Nie wiem w takim razie z jakiego materiału są robione części. Skoro tak, to niech rozpada się co roku i wymieniają. Jeszcze jedno pytanie - próbowałem przypalić głupa, że skoro dwumasa to i sprzęgło, bo pewnie się ułożyło do starej itd... Facet powiedział, że nie - sama dwumasa. Jak to z technicznego punktu wygląda - nie ma przeciwwskazań, żeby same koło zamachowe wymienić ?

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa 147 1.6 16V 120KM

Domyślnie

Hehe sprzęgło nie przejdzie. Masz podobną sytuację jak przy tarczach hamulcowych. Jak zakładasz nowe klocki do starej tarczy to klocek się układa do tarczy bo masz na niej rowki. Jak zakładasz nowe tarcze to masz idealną płaszczyznę i niby klocki się układają ale w o wiele mniejszym stopniu. Jak byś postawił sprawę na ostrzu noża to może ale to bardzo mało prawdopodobne.