Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Temat: Pare pytań

Użytkownik Rowerzysta Avatar Browarek
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    była: AR 33 1.7 QV

Question Pare pytań

Witam kupiłem niedawno 33 1.7 117 KM 8v z 1988r.&nbsp;<br>Niepokoje sie paroma sprawami, mianowicie: silnik sie troche grzeje w miescie momentami dochodzi nawet do 110 st. nie wiem czy to normalne czy one moze tak mają. Poza miastem trzyma setke i zauważyłem że nie włącza się wiatrak od chłodnicy &nbsp;<br>Nstępnie chciałem się zapytać jaki olej nalać. mineralny? półsyntetyk? silnik niby jest po remoncie i może by ktoś wiedział ile go wchodzi bo jak siebie znam to kupie nie tyle ile trzeba . Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Różne sugestie i rady mile widziane.

Wiatrak od chłodnicy się jednak włącza. Nie jestem pewien ale chyba też płynu od chłodnicy ubywa - ale to jest w trakcie obserwacji. Mogła by być to uszczelka pod głowicą?
    Ostatnio edytowane przez Browarek ; 11-08-2013 o 20:38

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie

Cytat Napisał Browarek Zobacz post
    Witam kupiłem niedawno 33 1.7 117 KM 8v z 1988r.&nbsp;<br>Niepokoje sie paroma sprawami, mianowicie: silnik sie troche grzeje w miescie momentami dochodzi nawet do 110 st. nie wiem czy to normalne czy one moze tak mają. Poza miastem trzyma setke i zauważyłem że nie włącza się wiatrak od chłodnicy &nbsp;<br>Nstępnie chciałem się zapytać jaki olej nalać. mineralny? półsyntetyk? silnik niby jest po remoncie i może by ktoś wiedział ile go wchodzi bo jak siebie znam to kupie nie tyle ile trzeba . Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Różne sugestie i rady mile widziane.

Wiatrak od chłodnicy się jednak włącza. Nie jestem pewien ale chyba też płynu od chłodnicy ubywa - ale to jest w trakcie obserwacji. Mogła by być to uszczelka pod głowicą?
    110st to raczej nienormalne, 100 w trasie to też za dużo. Przy ilu stopniach otwiera się termostat i przy ilu włącza wiatrak? Co po jego włączeniu? Temperatua rośnie dalej, czy opada?
    Ubytek płynu może świadczyć np. o ...nieszczelnym układzie. Sprawdź, czy trzyma ciśnienie po nocnym postoju(odkręcając korek) oraz spróbuj zajrzeć od góry na blok silnika - czy nie jest tam wilgotno od płynu, który wyciekł z przewodów. Rozumiem, że żadnych plam Alfa nie zostawia.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Byłem u mechanika i twierdzi że to raczej nie uszczelka. Ale nie wiem czy wskaźnik temperatury nie zawyża bo przy 100 st. to powinno aż bulgotać od wrzenia płynu w ukł. chł. wg mechanika więc trudno powiedzieć kiedy sie co włącza a też tego tak nie obserwowałem dokładnie. A po nocnym postoju to chyba oczywiste że ciśnienie zrównuje sie z tym atmosferycznym czyli że nie syczy jak odkręcam korek na zimnym silniku Blok silnika jest czymś zalany od góry ale to chyba olej bo jest nieszczelny korek wlewu oleju i tam mogło wyciekać ale już sobie nawet uszczelke ZROBIŁEM A jeśli chodzi o plamy to czasem coś tam skapnie ale to może ten olej. Po wizycie u mechanika niestety też okazało sie że do wymiany sworznie i końcówki drążków bo już są na wykończeniu. Ale autkiem sie jeździ bardzo fajnie. No i ten dźwięk boksera A moge spytać Jacek ile masz dokładnie koni w swojej wersji?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    chełm
    Auto
    33 16V

Domyślnie

Jak nie ma wycieku płynu a płyn ubywa to raczej uszczelka pod głowicą, olej przez korek wlewu nie powinien się wylewać w żadnym przypadku,
    2xIMOLA; 33 16V;164 3.0 12V ;155 V6 - było
    33 16V- aktualny biały obiekt do dopieszczenia
    www.LKAR.pl - Lubelski Klub Alfa Romeo

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Mój tata ma auto w którym też przez pewien czas ubywało płynu ale to ustało po jakimś czasie i to na pewno nie była uszczelka.
    Na razie w mojej Alefie chyba te ubytki ustały, ale teraz jeszcze chyba musze zapłon wyregulować tylko za bardzo nie wiem gdzie :/

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie

Mój tata ma auto w którym też przez pewien czas ubywało płynu ale to ustało po jakimś czasie i to na pewno nie była uszczelka.
    Pewnie brudy i osady z układu chłodzenia zatamowały wyciek.
    Faktycznie z tym syczeniem po nocy to bez sensu napisałem. A co do mocy to moja 33 ma pewnie z 80-90 kucy.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

To już jej chyba mało zostało Ja teraz musze wyregulować zapłon albo zsynchronizować gaźniki bo mam problemy z odpalaniem i ze strzelaniem z rury. A mógłbyś mi jakiś olej polecić?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie

To już jej chyba mało zostało
    Jak dla mnie to daje radę.

A mógłbyś mi jakiś olej polecić?
    O nie, nie w tym wątku. Generalnie kup od sprawdzonego dostawcy taki, jaki zaleca fabryka.

Zapomniałem dopisać - mnie wchodzi zwykle 3,8l.
    Ostatnio edytowane przez JacekK ; 26-08-2013 o 18:35

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    chełm
    Auto
    33 16V

Domyślnie

16V nie miały gaźników, sprawdź usyawienie rozrządu przy ustawianiu zapłonu.
    2xIMOLA; 33 16V;164 3.0 12V ;155 V6 - było
    33 16V- aktualny biały obiekt do dopieszczenia
    www.LKAR.pl - Lubelski Klub Alfa Romeo

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Ale ja mam V8 tzn. 8v