Strona 1 z 6 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Temat: Komplet wahaczy

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    ząbkowice śląskie
    Auto
    ALFA 147 1,9 jtd

Domyślnie Komplet wahaczy

Witam szanownych forumowiczów.
    Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką (mam nadzieję) Alfy 147 1,9 Jtd 2002 rok.
    Niestety od niedawna tez wiem, że muszę wymienić tył amortyzatory a przód wahacze górne.
    Tu pojawia się moje pytanie... http://allegro.pl/wahacze-wahacz-alf...402376284.html czy warte jest to kupowania czy nie pchać się w to? Zaznaczam, że nie jeżdżę dużo.
    Dziękuję za podpowiedzi.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar MADMAN
    Mieszka w
    GŁOGÓW
    Auto
    156 SPORTWAGON 2.4 JTD CF3

Domyślnie

Tutaj masz link do firmy od której kupuję elementy zawieszenia, kompromis pomiędzy ceną a jakością.http://allegro.pl/wahacz-alfa-147-15...465217882.html

Użytkownik Romeo Avatar redek83
    Mieszka w
    Raszyn
    Auto
    Inny

Domyślnie

Justyna1977 bardzo się cieszymy że dołączyłaś do forum ale ten temat tak samo jak kolejne twoje 99% przyszłych pytań dotyczących tego auta został już poruszony. Używaj szukajki, żeby nie robić śmietnika.

Sent from my iPhone 4S using Tapatalk by redek83
    STOP CIOTOM DROGOWYM
    Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
    Jest>> Passat B6 2.0 TSI 200KM '07 ver. USA

Użytkownik Ogier Avatar Rufi76
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa 147 1.6 16V 120KM

Domyślnie

A w górnych wahaczach masz wybite sforznie ? Jeśli nie to może same simerbloki wystarczy wymienić. Jeśli masz wahacze orginalne TRW to można by na tym coś zaoszczędzić. Ja uważam że orginalne po wymianie simerbloków pojeżdżą dłużej niż zamienniki. Co do firmy fast to niech się wypowiedzą ci co mają.
    Ostatnio edytowane przez Rufi76 ; 13-08-2013 o 19:35

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Justyna, sprawa wygląda tak: FAST jest tani, a co za tym idzie gorszy. Cena to połowa TRW. Gdzieś pośrodku tego, może nieco bliżej TRW plasuje się Vema, do której link podesłał ci kolega MADMAN. Pytanie: ile zapłacisz za robotę (wymianę). Może lepiej (IMHO tak) wydać więcej na TRW, ale za robotę zapłacić raz i mieć tzw. święty spokój, niż wymieniać kilka razy tańsze części. Ty wiesz, ile lat zamierzasz autem jeździć.
    Tzw. kompromis (sam taki zastosowałem w 166) to górne wahacze TRW i dolne Vema. Przejechane 50tys. i wszystko extra. Jak poczytasz i porównasz to 50tys. jest bardzo dobrym wynikiem
    Jak będziesz miała pecha to Fast może zacząć skrzypieć po 5-10tys. Ale nie musi - żeby nie było
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Użytkownik Znawca Avatar Mongoose
    Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał redek83 Zobacz post
    Justyna1977 bardzo się cieszymy że dołączyłaś do forum ale ten temat tak samo jak kolejne twoje 99% przyszłych pytań dotyczących tego auta został już poruszony. Używaj szukajki, żeby nie robić śmietnika.

Sent from my iPhone 4S using Tapatalk by redek83
    Każdy dupi na temat tej "szukajki" prawda jest taka, że ona tutaj praktycznie nie działa, wpisujesz dana frazę i wylatuje Ci 1mln niepotrzebnych bzdur, blądzisz po forum godzinami - jak ja teraz, szukam cos nt. amortyzatorów FAST z tyłu i jak na razie dowiedziałem się, że TRW sa trwalsze, ale FAST tez, zalezy jak trafisz bo jedno i drugie potrafi pasc, maslo maslane, gnój w głowie i tyle z tematu... W efekcie chyba bede kupowal amortyzatory Monroe
    Ostatnio edytowane przez Mongoose ; 13-08-2013 o 21:03

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Paulos76
    Mieszka w
    Mielec
    Auto
    Alfa romeo 147 2.0 TS LPG

Domyślnie

Końcem czerwca wymieniłem komplet wahaczy z przodu i wzdłużne z tyłu firmy Vema,przejechane dopiero około 7 tyś.ale ocena jak na razie jak najbardziej na duży plus.

Użytkownik Ogier Avatar kompot
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GT 1.9JTD Q2

Domyślnie

Wymiana tuleji to ta sama robota, a zawsze zostaje stary sworzeń. Za 10 tys. km pojawi się na nim luz i co dalej? Do tyłu na robociźnie i tulejach. Wahacz górny jest na tyle niedrogi, że można kupić TRW. Szczególnie, że wymiana kosztuje relatywnie sporo w porównaniu do ceny części.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar barsliw
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6

Domyślnie

A ja mam podejrzenia,ze te Fasty spokojnie dadza rada. Pod jednym wszakze warunkiem. Zostana wymienione wszystkie wahacze za jednym zamachem. Nie jeden. Nie dwa,ale caly komplet. Wtedy ma szanse to pojezdzic.

Wysłane z mojego HTC Vision za pomocą Tapatalk 2

Użytkownik Pirat drogowy Avatar MADMAN
    Mieszka w
    GŁOGÓW
    Auto
    156 SPORTWAGON 2.4 JTD CF3

Domyślnie

Może dadzą radę kiedy zamontujesz do TS-a ,bo jest dużo lżejszy od JTD,nie wspominając o 2.4 i 2.5 V6 i będziesz jezdził po autostradzie Mój dostawcaczęści zrezygnował ze sprzedaży Fasta z uwagi na dużą ilość zwrotów.