Witam. Potrzebuję dorobić kluczyk (z pilotem) do mojej 147ki. W ASO w Żorach zaśpiewali ponad 1100 (mam kartę z kodem). Jeśli ktoś zna jakiś sposób na dorobienie taniej klucza to proszę o poradę.
Witam. Potrzebuję dorobić kluczyk (z pilotem) do mojej 147ki. W ASO w Żorach zaśpiewali ponad 1100 (mam kartę z kodem). Jeśli ktoś zna jakiś sposób na dorobienie taniej klucza to proszę o poradę.
Ja najtaniej znalazłem za 700zł w Krakowie. Z tego co wiem jest to dość problematyczna sprawa. Najtaniej to by chyba było Kupić surowy kluczyk i obrobić go w zwykłym zakładzie gdzie dorabiają klucze. Kupić gdzieś używany kluczyk i przerzucić sterowanie pilotem i kabelkiem go dodać. Natomiast immobilajzer wyłączyć. Ale nie wiem jeszcze jakie są koszty usunięcia immo. Ja planuję Narazie u siebie dorobić sam kluczyk na wszelki wypadek bo mam jeden a w razie czego będę się później martwił.
Jak przywiozłem swoją miałem rozkodowany kluczyk, też robiłem w Krakowie, pytałem o dorobienie bo się rozchodzi na składaniu scyzoryka, ale też mnie przestraszyli - powiedzieli około 500zł za matkę (ten z przyciskami).
Stwierdziłem, że w swoim przypadku kupię używany oryginał i sobie przełożę, bo w dobrym stanie można kupić w granicach 100zł.
pozdrawiam
mlody016
W Tychach najtaniej
http://www.forum.alfaholicy.org/147/...a_147_a-2.html
izych a podaj cenę i za jaki kluczyk z sterowaniem centralnego czy bez.
Ostatnio edytowane przez Rufi76 ; 25-08-2013 o 12:47
dorzucę że ja nie miałem nic tzn brak karty, jeden kluczyk z niedziałającym sterowaniem i w Katowicach w Selgrosie jest koleś który ma budkę i dorabia tam kluczyki wszelakie i mnie kosztowało to 600zł, mam sterowanie z pilota, kod do Imo i prawie udało się naprawić stary kluczyk, ja polecam
Wiec tak, największą trudnością w zaprogramowaniu kluczyka to pastylka immo, musi byc prekodowana pod auto, a potem zaprogramowa w kompie. Jeśli masz pastylkę, np ze starego kluczyka, i kartę kodowa. To możesz zaprogramować sam posiadając kabel ELM 327 oraz program multiecuscan, nie jest to trudne do zrobienia. Ja dorobiłem swój kluczyk za jakies 250zł, pastylkę zaprogramował mi elektronik samochodowy, resztę zrobiłem sam. kupiłem kluczyk z allegro, oraz nową obudowę z grotem.
wszystko zależy czy chcesz sie bawić czy dać komuś do zrobienia.
illu - Jeśli wiesz coś więcej na temat jak zrobić pastylkę immo to napisz. Skąd wziąść pastylke którą można przekodować?
pastylka to Transponder Megamos crypto - ID48, możesz ją kupić na allegro, lub z http://www.autodiag.pl/index.php?p12...os-crypto-id48. Ja nie miałem narzedzi do prekodowania, bez tego nie dodasz pastylki do auta. Ja znalazłem gościa w Zielonej łące miejscowość koło Pleszewa, który mi to wgrał w poł godzinki. Też nie sprawdzałem czy MESem da radę dodać juz prekodowana pastylkę
- MES nie da radę doprogramować immo.
- MEs może tylko zaprogramować pilota.
- kodowanie klucza (immo) oraz pilota wykonuje tylko AlfaOBD pełna wersja.
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm